Rudolf II. Jana Havlová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Rudolf II. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Císař Rudolf II. Habsburský
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Mgr. Michaela Psíková.
Revoluce 1848 v českých zemích
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Nástup Habsburků v Čechách 7. ročník.
České země v předbělohorském období
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Lia Roubínková Adéla Schneeweissová
České stavovské povstání
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
1/ České stavovské povstání
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
České země od nástupu Habsburků po třicetiletou válku
Habsburkové na českém trůně
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové.
Nástup Habsburků na český trůn
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCísař Rudolf II. – Praha centrum Evropy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje.
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
NÁSTUP HABSBURKŮ NA ČESKÝ TRŮN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Nástup Habsburků na český trůn
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jagellonci.
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Nástup Habsburků na český trůn
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_13 TÉMA: Český stát.
NOVOVĚK Kapitola IV. ČESKÉ ZEMĚ PŘED BÍLOU HOROU.
Druh učebního materiálu
České země po nástupu Habsburků
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Habsburkové Do 17.Století
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název materiálu: VY_32_vlastivěda , sada č. 1, 17
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
Leopold I. Daniel Pýcha.
Rudolf II. Habsburský.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Rudolf II. Jana Havlová

a další

Mládí na španělském dvoře 18. 2. 1552 – narození Rudolfa II. , rodiči jsou Maxmilián II. a Marie Habsburská 1564 -1571 – výchova Rudolfa a Arnošta ve Španělsku u strýce Filipa II. Výuka literatury, stylistiky a vyjadřování, latiny, němčiny, dějin, mytologie Řecka a Říma, tanec, zacházení se zbraněmi. Získání představy o neomezené panovnické moci.

Cesta k trůnu Září 1572 – korunovace Rudolfa v Prešpurku (Uhry) 22. 9. 1575 – korunovace Rudolfa v Čechách – schválena až po ústním slibu císaře Maxmiliána II. české protestantské šlechtě zaručující náboženskou svobodu, tzv. Česká konfese 1. 11. 1575 – korunovace Rudolfa na říšského krále

Vladařské začátky 12. 10. 1576 – smrt Maxmiliána II. (otec Rudolfa) Jednání se stavy o placení daní a náboženské svobodě. Rudolf byl předurčen k rekatolizační politice, on jí ale nechtěl (vedlo by to k otevřeným konfliktům mezi protestanty a katolíky). 1580 – Rudolf onemocněl chronickou horečnatou infekcí, která předznamenala jeho dlouhodobé psychické problémy

Rudolfova nemoc Neurotická podrážděnost, prudké střídání nálad, deprese, splín, pesimistické úvahy o životě a smrti, tělesné slabosti, nechutenství, nespavost. Nechuť k veřejnému vystupování a ke styku s lidmi. Odpor k cestování. Vyhýbání se plnění císařských povinností. Úzkost a strach (o život a korunu). 1598 – krize (apatie, zuřivost, deprese) Lékař Jan Pistorius – léčba Maniodeprese – dědičné.

Přesídlení do Prahy 1583 – přesídlení Rudolfa do Prahy Hlavním důvodem bylo ohrožení Vídně ze strany Osmanské říše. Praha – v této době největší a nejlidnatější město habsburské středoevropské monarchie; politické centrum země; sídlo hlavních zemských a královských úřadů. Pražský hrad – panovník uprostřed dění a přitom má své soukromí.

Náboženské problémy a problémy s Turky 27. 8. 1593 – v Budíně a Konstantinopoli vyhlášena válka Rudolfovi tureckým sultánem Muradem III. , císařským vojskům veleli Rudolfovi bratři Matyáš a Arnošt 1600 – Rudolf nemocný; protireformační tažení v rakouských zemích Protireformační opatření také v Čechách, především perzekuce Jednoty bratrské.

Náboženské problémy a problémy s Turky Rudolf dělal státnické chyby – blahovolný postoj k chování císařských generálů, přehlížení úlohy uherských a sedmihradských stavů. 1604 – sněm v Prešpurku – odmítnutí žádostí o náboženskou svobodu v Uhrách Povstání proti Rudolfovi – uherský šlechtic Bočkaj (vůdce povstání) – chtěl nápravu křivd a náboženskou svobodu pro nekatolíky.

Náboženské problémy a problémy s Turky 1605 – nový útok turecké armády – v čele vezír Mehmet paša Rudolfův bratr Matyáš zplnomocněn k mírovým jednáním. 1606 – uzavřena vídeňská mírová smlouva s Bočkajem – náboženská svoboda v Uhrách, Bočkaj získal část Uher a Sedmihradsko; mír s Turky

Matyáš 1606 – Rudolf opět nemocný Projednávání nástupnické otázky; tajná smlouva Maxmiliána Tyrolského, Ferdinanda Štýrského a bratra Arnošta s Matyášem – zplnomocnění Matyáše k vyjednávání, nástup po Rudolfovi na trůn, když se ukáže, že už nemůže vládnout. Matyáš uzavřel vojenské spojenectví proti Rudolfovi se stavy z Uher, Horních a Dolních Rakous a z Moravy; čeští stavové spojenectví odmítli.

Libeňský mír 25. 6. 1608 –aby nedošlo k hrozící válce, byl v libeňském zámku podepsán mír – Matyáš převzal vládu v Uhrách, rakouských zemích a na Moravě, Rudolfovi zůstala jen vláda v Čechách

Jednání o náboženské svobodě a Rudolfův majestát Jako odměnu za podporu při sporu s Matyášem slíbil Rudolf českým protestantům jednání o náboženské svobodě. Ta se uskutečnila na jaře1609. Rudolf jejich požadavky dlouho odmítal. Z obav ze střetu s Matyášem ale nakonec vydal v červnu 1609 vlastnoručně podepsanou listinu uzákoňující v českém království náboženskou svobodu a potvrzující Českou konfesi – „Rudolfův majestát“.

Tažení do Čech 1610 – pochod vojska Rudolfova bratrance Leopolda Pasovského do Čech, který byl pozván přímo Rudolfem II.,jenž se tím chtěl opět ujmout vlády nad celou říší a pomstít se Matyášovi ; dobytí pražské Malé Strany v únoru r.1611 Praha rozdělena na dvě nepřátelské části, neboť vojska českých stavů obsadila Nové a Staré město. Matyáš táhl do Čech. Nespokojenost pasovských vojáků a malostranského obyvatelstva. Rudolf chtěl mír, než přijde Matyáš. Leopold s jeho vojskem opustili Malou Stranu, protože se báli přicházejících Matyášových vojsk. Malá Strana obsazena pražským lidem, stavovským vojskem a vojskem moravských stavů a krále Matyáše a tím byl Rudolf poražen.

Konec vlády Rudolfa II. Po příchodu Matyáše se připravovala abdikace Rudolfa a nástup Matyáše na trůn. 11. 4. 1611 – sněm, na kterém Rudolf souhlasil s abdikačními podmínkami Vlády se ujímá Matyáš; Rudolfovi zůstaly čestné tituly, Pražský hrad, několik panství v Čechách a byl mu zajištěn roční příjem sto tisíc tolarů. 23. 5. 1611 – korunovace Matyáše

Poslední dva roky Rudolfova života Obrazy, sochy, alchymistické pokusy. 1611 – plicní choroba, zánět jater, vodnatelnost, trombóza 20. 1. 1612 – smrt Rudolfa II.

Zdroje Knihy: Janáček, Josef: Pád Rudolfa II., vydání druhé, v Bráně první, Brána, Praha 1995 Janáček, Josef: Rudolf II. a jeho doba, vydání druhé, Paseka, Praha Litomyšl 1997 Lesný, Ivan: O nemocech mocných, vydání první, Horizont, Praha 1984 Zdroje obrázků: http://world.lib.ru/r/ruppert_m_l/drezden-rudnyegory-praga.shtml http://www.lobkowicz.cz/To-nejlepsi-z-Lobkowiczkych-sbirek-161.htm?item=424 http://cs.wikipedia.org/wiki/Arno%C5%A1t_Habsbursk%C3%BD http://www.osobnostimat.estranky.cz/fotoalbum/maxmilian-ii.-habsbursky-1527--rimskonemecky- cisar/1.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_%C5%A0pan%C4%9Blsk%C3%A1 http://vasak.cz/portrety_cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad#Za_vl.C3.A1dy_Rudolfa_II. http://cs.wikipedia.org/wiki/Maty%C3%A1%C5%A1_Habsbursk%C3%BD http://www.novezamkyfotoalbum.sk/stefan-bockaj/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Murad_III. http://cs.wikipedia.org/wiki/Libe%C5%88sk%C3%BD_z%C3%A1mek http://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf%C5%AFv_majest%C3%A1t http://dia.ktf.cuni.cz/archiv/picture.php?/175/category/4 http://zlataky.cz/zlata-mince-matyas-habsbursky-matej-ii-korunovace-400-vyroci-2008-p-391.html http://www.edejiny.cz/rudolf-ii-a-jeho-kunstkomora/