Tradiční chlebová pec jako cesta k pospolitosti obce Motto: „Vůně chleba linoucí se krajem láká k sobě, budí zájem…“
založeno občany obce v roce 2007 Občanské sdružení „ZA VENKOV“, o. s., Synkov čp. 48, 516 01 Rychnov nad Kněžnou založeno občany obce v roce 2007 účelem: podpora rozvoje obce, a to zejména: ochrana kulturního dědictví, životního prostředí a zdravých životních podmínek prosazování principů občanské společnosti a trvale udržitelného způsobu života a rozvoje obce.
Současné pořádání akcí v duchu obnovy lidových tradic A čím se zabýváme za konkrétně? obnovou a pořádáním lidových tradic: akce „Veselé Velikonoce“, „Drakiáda“, „Rozsvěcení vánočního stromu“ … rozšířením možností využití sportovních aktivit: např. vybudování altánu na multifunkčním hřišti ve Slemeně a každoroční pořádání tenisového turnaje „SYSLOJED OPEN“, informační, osvětovou a publicistickou činností zaměřenou na potřeby občanů obce Synkov – Slemeno a jejího okolí, a to vydáváním obecního zpravodaje pod názvem SYSLOJED (synkovsko-slemenský občasník a jedlinský tiež). Současné pořádání akcí v duchu obnovy lidových tradic u chlebové pece umístěné v multifunkčním areálu ve Slemeně je zásadní prioritou sdružení.
Proč právě chlebová pec? Možná namítnete: „Vždyť to přece není nutné, chleba si většinou kupujeme“. Ano, máte pravdu, pečení domácích chlebů není již nutností jako bývalo v dobách minulých, kdy byl chléb jako jeden z nejčastějších základních zdrojů obživy zhotovován podomácky. Lidé nemajetní, kteří neměli domácí chlebovou pec vlastní, si za mírný poplatek mohli upéci svůj bochník v té obecní, přitom se sejít a probrat obecní dění. I dnes je zcela jistě lákadlem pro většinu z nás, kteří se snažíme ohlédnout zpět do dob uplynulých, kdy lidé k sobě měli blíže a vesnicí se linula vůně právě upečeného chleba.
K čemu pec slouží? Projekt má pomoci běžnému občanovi znovuobjevit celý proces výroby chleba - základní potraviny - v tradiční chlebové peci, který poté může porovnat s běžně kupovanými výrobky. Věříme, že se pec stane lákadlem pro občany obce i okolí a nástrojem pro přirozené setkávání.
Jak ? Přestože je projekt zaměřen převážně na kuchařské (pekařské) umění žen, chlebová pec je zařízení multifunkční v tom smyslu, že kromě tradičních pekařských výrobků, je zde možno péci také pokrmy z masa, a v tomto směru jistě i muži rádi předvedou své dovednosti.
Soutěžíme! Připravujeme různé akce a doprovodné soutěže zaměřené na pekařské umění hospodyněk i kuchařské nadání mužů. Těšit se můžete například na: Štrůdlobraní Svatomartinskou husu Pečená kolena Pizzu Uskutečňujeme: Tradiční postup přípravy kváskového těsta Zkoušíme možnosti dalšího využití kvásku Slavnostní i všední staročeské pokrmy Přípravu dobrot dle regionálních receptů
A kde jsme na to vzali? Děkujeme! Náš projekt je financován z prostředků dvou vyhlášených grantových programů: 8. výzvy realizace strategického plánu LEADER „Společnou cestou k rozvoji venkova“, prostřednictvím Výběrové komise Sdružení SPLAV, o. s. částkou dotace ve výši 270.540 Kč, Fondu T-Mobile pro regiony téma „zdravá planeta“, oblast „zdravá komunita“ prostřednictvím Nadace VIA nadační příspěvek ve výši 90.000 Kč. Děkujeme!
Od kdy a jak dále? Slavnostní vysvěcení chlebové pece a zahájení pečení chleba se konalo v rámci „Gulášového soutěžení“ pořádaného zdejší obcí dne 1. 9. 2012 na multifunkčním hřišti ve Slemeně Tradiční způsob pečení chleba či dalších dobrot realizujeme současně s doprovodnými akcemi přibližně 5x – 6 x za sezónu (duben – listopad) Těšíme se na Vás na viděnou u chlebové pece ! členové občanského sdružení „ZA VENKOV“, o. s.