Digitální reprezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické formáty výukový text.
Advertisements

VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Komunikační rozhraní počítače
Von Neumannovo schéma počítače
Digitální a analogový signál
4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
PC – další počítače notebook mobilní telefon kapesní počítač superpočítač.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
POČÍTAČ.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Sloupcová sazba a oddíly
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Základní počítačové díly
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Teorie informace Název školy
Základní pojmy V informatice.
Teorie informace Digitalizace dat
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.15 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - animace Typ: DUM - kombinovaný.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Topologie počítačových sítí
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Filtrování a řazení dat Autor: Jaroslav Kvapil.
Vzdálenost přímky od roviny, vzdálenost rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - Album Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Jak pracuje počítač Název školy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Úvod do počítačových sítí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia Žlutířová Eva.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Ukládání dat v paměti počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číselné soustavy - Opakování
Inf Formáty grafických souborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Transkript prezentace:

Digitální reprezentace vytvořeno březen 2013 Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová

Obsah analogové zařízení digitální zařízení komprese dat bezeztrátová komprese ztrátová komprese přenos dat přenosové rychlosti otázky k opakování domácí příprava zdroje

Analogové zařízení pracuje s informacemi v podobě křivky křivka je realizována magnetickým polem nebo jiným fyzikálním jevem příklady analogových zařízení: reproduktor, sluchátka, mikrofon rozhlasový přijímač (klasický) magnetofon přenosem a kopírováním původní křivky dochází k jejímu zkreslení

Digitální zařízení zařízení pracuje s informacemi v podobě čísel digitální záznam je posloupnost 0 a 1 příklady digitálních zařízení: počítače záznam zvuku na CD mobilní telefony digitální televize a rádio analogová informace je A/D převodníkem digitalizována A/D převodník v mnoha bodech křivky změří úroveň analogového záznamu hodnoty převede do čísel ve dvojkové soustavě

Grafy Digitálního signálu Analogového signálu

Komprese dat je zpracování počítačových dat tak, aby jejich objem (v bytech) byl co nejmenší musí být zachovány informace v datech obsažené použití: archivace přenos po síti kompresní algoritmus je postup, jak ze souboru odstranit nadbytečné informace

Bezeztrátová komprese v průběhu komprese nedochází ke ztrátě informací z původního souboru nevýhoda: menší velikost zkomprimovaného souboru výhoda: komprimovaný soubor lze vrátit do původní podoby využití: přenášení počítačových dat, výsledků měření, textu apod.

Ztrátová komprese některé informace jsou při kompresi záměrně vypuštěny z původního souboru ztrátu těchto informací lze tolerovat nevýhoda: dochází k určitému zkreslení výhoda: výrazné zmenšení souboru použití: komprese zvuku komprese obrazu, videa

Kompresní poměr je podíl velikosti původních dat ku velikosti komprimovaných dat původní : komprimované příklad: velikost nekomprimovaného souboru je 15 MB velikost komprimovaného souboru jsou 3 MB kompresní poměr je 15 : 3 (5 : 1), tedy 15 : 3 = 5 soubor se zmenšil 5 krát

Přenos dat mezi jednotlivými částmi počítače (hlavně procesorem a pamětí) mezi počítači navzájem (větší vzdálenost) prostřednictvím počítačové sítě přenosová rychlost udává, jaký objem informace se přenese za jednotku času rychlost přenosu se měří v bitech za sekundu a větších jednotkách označují se bit/s, Mbit/s, Gbit/s

Přenosové rychlosti lokální počítačová síť páteřní sítě Internetu 100 Mbit/s nebo 1 Gbit/s páteřní sítě Internetu od 100 Mbit/s až do 10 Gbit/s domácí připojení do Internetu podstatně nižší rychlost od 2Mbit/s až 70 Mbit/s

Výpočet Zadání Datový soubor o velikosti 750 MB chceme přenést po lince s rychlostí 24 Mbit/s. Jak dlouho bude přenos trvat (teoreticky)? Řešení rychlost 24Mbit/s převedeme na MB/s 24 : 8 = 3 MB/s velikost souboru vydělíme rychlostí 750 : 3 = 250 s 250 : 60 = 4 zbytek 10 Soubor bude přenesen za 4 min. a 10 s.

Otázky k opakování Vysvětlete princip analogového zařízení. Vysvětlete princip digitálního zařízení. Co je to komprese dat? Jaký je rozdíl mezi bezeztrátovou a ztrátovou kompresí dat? Jaké jsou výhody a nevýhody ztrátové komprese dat? Co je to kompresní poměr? Jaká je rychlost přenosu v lokální počítačové síti a páteřní síti Internetu?

Domácí příprava Vypočítejte kompresní poměr. Původní velikost souboru je 425 KB, velikost zkomprimovaného souboru je 21,25 KB. Jaká je původní velikost souboru, jestliže kompresní poměr 7,5 : 1 a velikost zkomprimo- vaného souboru je 80 MB. Jaký je Váš poskytovatel Internetu? Jaká je Vaše rychlost domácího připojení do Internetu (rychlost uveďte v Mbit/s)? Jak dlouho by se přenášel soubor o velikosti 300 MB, 4,7 GB po lince Vašeho domácího připojení do Internetu?

Zdroje ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Teoretická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., 2010. ISBN 978-80-251-3228-9. Analogový. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2012 [cit. 2013-03-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Analogový Digitální. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2013 [cit. 2013-03-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Digitální

Zdroje Analogová a digitální technika. Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4 [online]. 2004 [cit. 2013-03- 21]. Dostupné z: http://www.gvp.cz/local/new/ucebnice/Vyptech/p ojmy/analogovaadigitalnitechnika.htm HORKÁ, Martina. Digitální technologie. Výukové stránky [online]. 2013 [cit. 2013-03-21]. Dostupné z: http://www.hodnoceni.atlasweb.cz/ICT/technologi e/text.htm Komprese dat. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2013 [cit. 2013-03-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Komprese_dat