SEBEVRAŽEDNÉ PROJEVY A SOCIÁLNÍ SÍTĚ (V1.0) Daniel Bradbury Dočekal, 2013/10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkohol a dopravní nehody
Advertisements

Sociální média pro eshopy: Hračka, nebo nové zisky?
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Martina Pišová Sonya Mátlová Kyberšikana. Co to je kyberšikana ?  zneužití inf. kom. t.  mobilem, internetem  agresor→ ZÁMĚRNÉ vyvedení z rovnováhy.
Když se děti samy nabízejí
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
Sociální sítě.
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
BOJUJ SE ŠIKANOU! Tento materiál vznikl za finanční podpory EU prostřednictvím programu Daphne. Za obsah je zodpovědný příjemce podpory The BB Group a.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Ústřední knihovna FSS MU ÚK FSS MU, místnost 1.30, Martin Krčál Sociální sítě sdílejte, komunikujte a spolupracujte online.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_110.
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
Google spouští Vyhledávání v reálném čase globálně.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Název: Co nám hrozí na internetu
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Nejmenší společný násobek
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Proč je důležité studovat Principy
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Bezpečnost silničního provozu v roce 2009 Tisková konference, 15. ledna 2010 ministr dopravy Gustav Slamečka.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
INTERNETOVÁ BEZPEČNOST
Než něčemu uvěříš, koukni na to znovu, lépe a z jiného úhlu.)
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Nástrahy internetu.
Termín: 31. května 2011 Místo: Praha – konkrétní místu bude upřesněno SOCIÁLNÍ SÍTĚ V PRAXI pro BARY A RESTAURACE aneb nejnovější marketingové tipy na.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
Přednost početních operací
Nejprve provedeme výpočet v závorce
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Nebezpečí na Internetu
Sociální síť – Dobrý sluha, zlý pán
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Kyberšikana Radka Blažková.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
závislost na internetu
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Sociální Sítě Plhák Šumperk 5.B.
KYBERŠIKANA.
Transkript prezentace:

SEBEVRAŽEDNÉ PROJEVY A SOCIÁLNÍ SÍTĚ (V1.0) Daniel Bradbury Dočekal, 2013/10

Svět tam venku? Lepší je ten virtuální Svět není jenom Facebook, byť hraje bezkonkurenčně významnou roli. PROZATÍM uživatelů z České republiky • ve věku • ve věku • ve věku • ve věku 13 až 18 *) V ČR používá Internet až lidí *) ne, ten součet opravdu nesedí

Něco s těmi čísly je ale stejně špatně Podíl % % % % % % % % %

Příliš mnoho příležitostí – znáte je? Facebook, Twitter, Pinterest Twitter, DeviantArt, LinkedIN, Behance Digg, YouTube, Tumblr, Blogger StumbleUpon, Myspace, Vimeo Orkut, Flickr, Google+, Dribble A zdaleka to není všechno, přichází Instagram, Ask.fm, Quora, Skype a další

Nedávný případ sebevraždy spojený s Ask.fm V září 2013 mediálně hodně viditelný případ sebevraždy 14 leté dívky vyvolané šikanováním na Ask.fm (60 milionů uživatelů, polovina ve věku pod 18 let)

Nedávný případ sebevraždy spojený s Ask.fm •Měsíce používání Ask.fm v tajnosti (i poté, co jí otec Ask.fm zakázal používat) •Ask.fm skrývala i před starší sestrou, včetně založení dalšího účtu na Facebooku o kterém nikdo nevěděl •Měsíce trvající šikanování •Mylně spojovaná možnost anonymních komentářů s šikanou •Klasické ignorování ze strany provozovatelů, které ostatně najdete stále a beze změn i na Facebooku cyberbullying.us/hannah-smith-even-more-tragic-than-originally-thought/

Nedávný případ sebevraždy spojený s Ask.fm •Zůstávají otazníky: „hurtful messages sent to Hannah may have actually been sent by Hannah herself. Upon investigating the suicide, Ask.fm officials noted that 98% of the messages sent to Hannah came from the same IP address as the computer she was using.“ •„Self-cyberbullying“? Nic výjimečného. Stejně jako negativita, nedůvěra v sebe sama, zpochybňování sebe sama, emo i řada dalších projevů nejistoty. •Massachusetts Aggression Reduction Center researcher and Psychology professor Elizabeth Englander found that up to 10% of college freshmen admitted that they had “falsely posted a cruel remark against themselves, or cyberbullied themselves, during high school.”found

Malé odbočení aneb praktický příklad

Co z toho všeho vlastně plyne? •Sociální sítě (Internet) nahrazují komunikaci (verbální) •Vytváření sociálních kruhů nahrazuje reálné okruhy přátel a reálné vztahy •Virtuální život se může výrazně lišit od skutečného života, zejména padání bariér a utíkáním před realitou •Virtuální, mnohdy přikrášlený svět, vyvolává deprese a nepříznivé pocity. Studie: Facebook Use Predicts Declines in Subjective Well-Being in Young Adults

Co víme (průzkum Seznamu, UP Olomouc a Bezpečného Internetu.cz) 50,62% dětí se setkalo s některým z projevů kyberšikany 53,16% dětí komunikuje s neznámými lidmi přes Internet

Co víme (Rizika internetové komunikace, Kopecký, 2013) Virtuální šikana v České republice má vzrůstající tendenci. Dochází k nárůstu hlášených případů, které se mezi sebou liší, zatímco jejich závažnost stoupá. Například projekt MiŠ (2010) uvádí 10 % obětí kyberšikany u dotázaných dětí, výzkum Šmahaj, Cakirpaloglu (2010) uvádí výskyt kyberšikany 42,61 %, projekt E-bezpečí z roku ,8 % dotázaných dětí mělo zkušenost s kyberšikanou, zatímco v roce 2011 se ukázalo, že 59,38 % dětí se ocitlo v pozici oběti kyberšikany.

Co víme (Rizika internetové komunikace, Kopecký, 2013)

Co na základě toho předchozího můžeme říci? •Zákazy nic neřeší, děti mohou na internet na příliš mnoha místech •Důvěra mezi rodiči (dospělým) a dětmi je nenahraditelná •Včasná výchova je klíčová •Pozornost a vnímavost okolí může být záchranou na poslední chvíli •Sociálně-síťová a počítačová gramotnost rodičů vs. dětí je stále stejný problém •Mobilní internet proměňuje podmínky ještě více, než klasický internet před 5-10 lety

Regulace? Represe? Zákony? •Internet je anonymní prostředí = je běžné, že děti z 5/6 třídy jsou masově na Facebooku •Facebook tvrdil, že maže dvě desítky tisíc dětských účtů denně. Samozřejmě, že to neznamená vůbec nic (a navíc šlo o klasické PR s ohledem na hrozby)dvě desítky tisíc •Provozovatel Facebooku sídlí v USA, jiné sociální sítě jsou v jiných zemích a právo je na ně krátké •Se sociálními sítěmi, internetem, počítačovými hrami je to stejně jako s kouřením

Zase někdy, někde.