Slovesné vazby s různými předložkami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Advertisements

Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině MUST / HAVE TO VY_22_INOVACE_06 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
HAVE TO. 1)Musíš jet do nemocnice. 2)Zítra musíme brzy vstávat. 3)Tom musí navštívit babičku. 4)Musíme čekat. 5)Nemusíš si s tím dělat starosti. 6)Museli.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Cumulative tests Tenses Phrases. Put the verbs into the correct form I need a rest. I _______ (run) all morning! John isn´t here. He _______ (go) to the.
Slovesné kolokace Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ 007 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr.Stanislava Antropiusová.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
What do you do everyday?
What do you do everyday?
Všude kam se podívám vidím ryby. Everywhere I look, I see fish.
First Conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
The written part of the maturita exam III Škola: SOU Valašské Klobouky Ročník: Nástavbové studium Podnikání 2 Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná slovní zásoba v angličtině Daily routines VY_22_INOVACE_12 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
So, such, (a) few, (a) little Nominal Subject Clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Modální slovesa VY_22_INOVACE_07 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
APOLOGIES, REASONS, PROMISES. A: Promiň, dnes večer nemohu přijít. B: Dobře, jak to? A: Musím napsat domácí úkoly z angličtiny. B: Nic si z toho nedělej.
Tázací dovětky – 8. ročník ZŠ
Vloženo z house_rules.pptx Začátek House Rules.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:VY_32_INOVACE_AJK443 Jméno autora:Mgr.Soňa Nekvindová Třída/ročník4. ročník Datum.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovní zásoba Expressions with have VY_22_INOVACE_32 Sada 3 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Minulý čas-Turning Point Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
Nepravidelná slovesa v přítomném a minulém čase Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
QUESTION TAGS? (VĚTNÉ DOVĚTKY)
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Sloveso get VY_22_INOVACE_24 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
IN A HOTEL, WRITING (DESCRIBING A PHOTO) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
IF / FUTURE TIME CLAUSES. 1)I´ll wait here. You´ll get back. (until) 2)Give me a ring. You´ll hear some news. (when) 3)The TV programme will end. I´ll.
Must, needn´t, may, mustn´t Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
My day – daily routine NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ Jazyk anglický TEMA:
VY_32_INOVACE_Sei_II_05 Daily life Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_Aj.9.ročník.08_first_conditional Název: First conditional Vzdělávací.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_22_INOVACE_9 Jméno autora: Irena Moučková Název práce:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace AUTOR: Mgr. Marta Rozsívalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Angličtina 6. – 7.ročník TEMA: What did you do ČÍSLO.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ Vyjadřuje děje, které jsou pořád nebo se.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present perfect - negative Název sady: Project 3 Číslo projektu:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová MORNING AFTERNOON I get up at …. I have a shower and breakfast.
Present perfect Předpřítomný čas vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_10B_daily routine.
FIRST CONDITIONAL – PRVNÍ PODMÍNKA. Tvoření: If + present simple, will + sloveso Příklad: If it doesn't rain tommorow, I will visit my friend. (Jestli.
VY_32_INOVACE_09 Anglický jazyk 4.tř. Present simple and present continuous. Name:
Kliknutím lze upravit styl předlohy Mezilidské vztahy (interpersonal relationships) B1 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová a clothes shop a book shop a shoe shop a music shop a pet shop.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Going to Název sady: Project 2 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
AUTOR: Lenka Hrnčířová
GE - Vyšší kvalita výuky
Nouns and verbs Vypracovala Mgr. Eva Pěčková pro
GE - Vyšší kvalita výuky
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) GRAMMAR – TEST 3
Kinds of shops Shopping dialogue Payment
ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá z přehledu daného učiva a ze cvičení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název vzdělávacího materiálu
I haven´t seen your ID card.
Modal verbs. Modal verbs Mezi modální slovesa patří: can, could may, might shall, should will, would must.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Přehazovaná – pravidla, základy
VY_32_INOVACE_Sei_I_15 My day Název projektu: OP VK
Messages Překlad čj/ aj.
Transkript prezentace:

Slovesné vazby s různými předložkami Phrases, translation, practice

slovesná vazba se slovesem GET získat práci dostat dopis dostat dárek rozzlobit se uzdravit se rozvést se opít se zasnoubit se dostat se do kondice vyděsit se get a job get a letter get a present get angry get better get divorced get drunk get engaged get fit get frightened

slovesná vazba se slovesem GET přijít domů onemocnět zabloudit vdát se, oženit se nikam se nedostat stárnout otěhotnět připravit se začít nabýt dojmu get home get ill get lost get married get nowhere get old(er) get pregnant get ready get started get the impression

slovesná vazba se slovesem GET dozvědět se přijít/dorazit do školy přijít/dorazit do práce rozčílit se, zarmoutit se, namíchnout se uzdravit se zmoknout začít si dělat starosti zhoršit se (i zdravotní stav) get to know get to school get to work get upset get well get wet get worried get worse

slovesná vazba se slovesem DO chodit do kurzu dělat/psát test dělat aerobik dělat zkoušku obchodovat dělat judo nic nedělat udělat pro někoho laskavost udělat něco sportovat do a course do a test do aerobics do an exam do business do judo do nothing do sb a favour do something do sport

slovesná vazba se slovesem DO uklidit umýt nádobí u/dělat domácí úkoly žehlit nakupovat prát dařit se věnovat se józe snažit se do the cleaning do the dishes do the homework do the ironing do the shopping do the washing do the washing up do well do yoga do your best

slovesná vazba se slovesem MAKE péct dort udělat změnu stěžovat si, reklamovat rozhodnout se dělat rozdíl udělat chybu dělat hluk zavolat si učinit návrh vynaložit snahu make a cake make a change make a complaint make a decision make a difference make a mistake make a noise make a phone call make a suggestion make an effort

slovesná vazba se slovesem MAKE udělat vyjímku učinit nabídku připravit snídani připravit večeři připravit oběd vydělávat peníze dělat pokrok/y udělat volné místo ujistit se ustlat make an exception make an offer make breakfast make dinner make lunch make money make progress make room make sure make the bed

slovesná vazba se slovesem TAKE udělat přestávku (zhluboka) se nadechnout jet autobusem/vlakem/ tramvají/letět letadlem podívat se udělat fotku, vyfotit vzít si pilulku vzít si lék odpočinout si sednout si osprchovat se take a break take a (deep) breath take a bus/train/tram/plane take a look take a photo/picture of take a pill take some medicine take a rest take a seat take a shower

slovesná vazba se slovesem TAKE jet taxíkem jít na procházku dělat zkoušku/test brát něco s nadhledem nevšímat si koho/čeho dělat si poznámky poslechnout něčí radu dát si cukr/mléko střídat se take a taxi/cab take a walk take an exam/a test take it easy take no notice of take notes take sb´s advice take sugar/milk take turns

slovesná vazba se slovesem HAVE vykoupat se dát si přestávku povídat si dát si něco k pití bít se, hádat se dobře se bavit nechat se ostříhat jet na dovolenou mít problém mít vztah have a bath have a break have a chat have a conversation have a drink have a fight have a good time have a haircut have a holiday have a problem have a relationship

slovesná vazba se slovesem HAVE odpočinout si sednout si osprchovat se dát si svačinu zaplavat si projít se hádat se snídat večeřet obědvat have a rest have a seat have a shower have a snack have a swim have a walk have an argument have breakfast have dinner have lunch

slovesná vazba se slovesem GO jet do zahraničí zkazit se plešatět oslepnout zbláznit se jezdit na kole jít na ryby jít si zaběhat zmizet go abroad go bad go bald go blind go crazy go mad go cycling go fishing go jogging go missing

slovesná vazba se slovesem COME přiblížit se skončit na prvním/druhém místě skončit na posledním místě přijít pozdě přijít přesně na čas come close come first/second come last come late come on time

slovesná vazba se slovesem CATCH chytit míč stihnout autobus, jet autobusem chytit/dostat rýmu vzplanout, začít hořet chytit/dostat chřipku spatřit catch a ball catch a bus catch a cold catch fire catch (the) flu catch sight of

slovesná vazba se slovesem PAY dávat pozor platit kreditní kartou platit hotově platit za jídlo/nápoje platit za to, co koupíte platit účet platit cenu platit prodavači platit číšníkovi pay attention pay by credit card pay (in) cash pay for the meal/drinks pay for what you buy pay the bill pay the price pay the shop assistant pay the waiter

slovesná vazba se slovesem BREAK porušit slib pokořit rekord rozbít okno/vázu zlomit něčí srdce prolomit ledy porušit zákon porušit pravidla zlomit si nohu/ruku break a promise break a record break a window/vase break sb´s heart break the ice break the law break the rules break your leg/arm

slovesná vazba se slovesem KEEP vést deník dodržet slib uchovat tajemství dostavit se na schůzku zachovat klid zůstat v kontaktu zůstat potichu nechat si drobné keep a diary keep a promise keep a secret keep an appointment keep calm keep in touch keep quiet keep the change

this is the end of the presentation Hope you have enjoyed it!!!