IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- podnebi_CR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnebné oblasti v České republice
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Česká republika Podnebí Z_101_Česká_republika_Podnebí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor materiálu: EU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU _ geologicky_vyvoj_CR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU _ochrana_prirody_CR
Mgr. Iva Lulayová.  Počasí okamžitý stav atmosféry  Podnebí dlouhodobý stav atmosféry.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- vodstvo_CR
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 21- ŘeckoAnotace Prezentace, která se zabývá charakteristikou Řecka Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Identifikátor materiálu: EU
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 24- Opakování Jižní EvropaAnotace Prezentace, která se opakováním států Jižní Evropy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština.
Devátá Marta Devátá Monika
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
PODNEBÍ ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída Mgr. Jakub Karásek
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
Podnebí v ČR.
Anotace Státy Severní Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží říci, která státy patří Severní Americe a rozdělit.
POČASÍ.
Identifikátor materiálu: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 - půdy_CR AnotacePrezentace – půdy České republiky AutorMgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PODNEBÍ ČR.
geomorfologické celky
Identifikátor materiálu: EU
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 – reky_CR
Pouště Anotace Prezentace zpracovává informace o pouštích mírného i tropického pásu naší planety. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie.
Podnebí ČR Igor Dostal.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením rychlosti Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6-31_ poloha_rozloha_CR
Identifikátor materiálu: EU - x - x
Identifikátor materiálu: EU
Podnebí Anotace Prezentace zpracovává téma Podnebí a podnebné pásy. Obsahuje pracovní list zaměřený na faktory ovlivňující podnebí. Autor Mgr. Hana Korečková.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením teploty Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
Anotace Obyvatelstvo Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší složení, rasy a rozmístění obyvatelstva Ameriky Speciální.
Anotace Prezentace – Poloha a rozloha České republiky Autor Mgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s novými informacemi.
Česká republika: podnebí, půdy, ochrana životního prostředí
VY_32_INOVACE_11_Počasí a podnebí
Atmosféra (XX. Část) Název školy
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Podnebí ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
Česká republika Podnebí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
PODNEBÍ A POČASÍ ČESKÉ REPUBLIKY
Šablona VY_52_INOVACE_Z
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
VY_32_ INOVACE_ 15_ VLASTIVĚDA 4
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
KLIMATICKÉ OBLASTI Dělí se na 3 části – chladná, mírně teplá, teplá
Přírodní podmínky V české kotlině.
Transkript prezentace:

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- podnebi_CR Anotace Prezentace – podnebí České republiky Autor Mgr. Michaela Eisenhammerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s novými informacemi o podnebí České republiky Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Podnebný pás, nadmořská výška Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Výklad, práce s atlasem Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 128 kB

Podnebí České republiky

Podnebný pás ……………….. podnebný pás, je ovlivněna jak oceánickými tak kontinentálními vlivy, velký vliv na podnebí má: - ………………………, - ……………………….

Řešení Návětrná a závětrná strana, orientace svahu vůči slunci, nadmořská výška.

Nadmořská výška Se stoupající nadmořskou výškou klesá teplota vzduchu – teplotní gradient – v létě na každých 100 m o 0,63 °C Ovlivňuje množství srážek, jejich intenzitu a druh – s nadmořskou výškou přibývá množství srážek a zvyšuje se podíl pevných srážek, nejdeštivější oblast - ………………………………………………… s průměrným ročním úhrnem srážek 1705 mm,

Řešení Stanice Bílý Potok v Jizerských horách.

Návětrná a závětrná strana Rozdíl v množství srážek, dešťový stín – závětrná strana – málo srážek.

Orientace svahu vůči Slunci Svahy přivrácené k jihu, jihovýchodu, jihozápadu jsou vždy teplejší a dříve na nich taje sníh.

N základě průměrných teplot a srážek , počtu dnů se sněhovým pokryvem, počtu jasných a zamračených dnů řadíme ČR do tří oblastí: - chladná oblast, - mírně teplá oblast, - teplá oblast. Charakterizuj podle klimatické mapy v atlase podnebné oblasti? Kde je v ČR chladná oblast, kde je mírně teplá a kde teplá oblast? Použij atlas?

Nej. v podnebí České republiky Nejsušší oblast – ……………………………………………………. nejvíce dnů se sněhem – ……………………………………………………. nejvyšší sněhová pokrývka – ……………………………………………………. nejvyšší naměřená teplota vzduchu – …………………………………………………… Doplň údaje…

nejteplejší oblast – ……………………………………………………. nejnižší naměřená teplota vzduchu – ……………………………………………………. nejdeštivější místo – ……………………………………………………. nejchladnější místo – ………………………………………………........ Doplň údaje…

Řešení Nejsušší oblast – dolní Poohří, Kladensko a Rakovnicko, všechna tato území leží ve srážkovém stínu Krušných hor, nejnižší průměrný roční úhrn srážek bývá naměřen u Chomutova a je to kolem 410 mm, nejvíce dnů se sněhem – na Sněžce leží sníh průměrně 186 dní v roce, nejvyšší sněhová pokrývka – v roce 1924 bylo na Lysé hoře v Beskydách naměřeno 380 cm, nejvyšší naměřená teplota vzduchu – byla 40,2°C, a to v roce 1983 v Praze,

nejteplejší oblast – Dolnomoravský úval a Pražská kotlina, v těchto oblastech také leží místa s nejvyšší průměrnou roční teplotou (Hodonín 9,5°C, Praha Karlov 9,4°C), nejnižší naměřená teplota vzduchu – měla hodnotu – 42,2°C a byla naměřena v roce 1929 u Českých Budějovic, nejdeštivější místo – stanice Bílý potok v Jizerských horách s průměrným ročním úhrnem srážek 1705 mm, nejchladnější místo – vrchol Sněžky v Krkonoších s průměrnou roční teplotou 0,2°C.

Použitá literatura 1. Text: KASTNER, Jiří, Milan HOLEČEK a Libor KRAJÍČEK. Zeměpis naší vlasti. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2002. ISBN 80-86034-48-8. NOVOTNÁ, Marie. Česká Republika. Brno: Scientia, 2001, 145 s. ISBN 80-7183-229-4. HERINK, Josef a Jiří KASTNER. Školní atlas České republiky. 1. vyd. Praha: Kartografie Praha, a. s., 2002. ISBN 80-7011-657-9.