SAN architektura, iSCSI a pokročilé techniky zálohování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznejte jak je skvělé Mít to pod Kontrolou a máte svou infrastrukturu pod kontrolou Michal Hroch Produktový manažer Microsoft ČR.
Advertisements

Realizace datového centra kraje Vysočina Regionální SAN kraje Vysočina Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina Březen 2009.
Datové centrum a Regionální SAN kraje Vysočina Projekt digitalizace a ukládání v regionech Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina říjen 2009.
Senior IT operations manager
GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat GAPP System, spol. s r.o. Petržílkova 23, Praha 5 tel fax:
Virtualizace backup procesů a inovace systémů zálohování dat CentricStor.
Martin Procházka Technologické centrum kraje Vysočina Martin Procházka Rytířsko
Základy databázových systémů
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Souborové systémy.
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
StorSimple Řešení hybridního úložiště Matouš Rokos Infrastructure Consultant Mainstram Technologies.
Návrh architektury moderních informačních systémů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Rozvoj eGovernmentu ve Středočeském kraji, reg. č. projektu CZ.1.06/2.1.00/ Krajské digitální úložiště Vladimír Dinuš, ICZ a. s
Technologická centra a hostování Jihlava
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Enterprise řešení datových center s technologiemi společnosti Microsoft Jan Vávra Management & Security Solution Sales Professional.
WBI Systems a.s. Barákova Říčany T: F: E: W: SQL Server 2008 R2 Základy licencování.
Moderní počítačové sítě iSCSI
Redudantní datová úložiště a zabezpečení dat
Zálohování a Disaster Recovery pro školy Aleš Hok
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Zvyšování kvality poskytovaných služeb - efektivní řízení servisní péče Konference SIS2010, Brno Petr Bříza, Versino CZ, s.r.o.
E - Insurance Management System © 2003 FSS, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. Financial Support Services Zjednodušení prodeje pojištění.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
Diskové systémy.
SOFT-TRONIK, a.s. VMware vSphere & VMware View Petr Procházka
Robert Mohos,3IT. Disaster Recovery Výskyt mimořádných událostí (katastrof, havárií) - Přírodní katastrofy (povodně, požáry, vichřice,...) - Zásah člověka.
Tvo ř te historii. CAD a Data Management VIII. ročník konference Autodesk Academia FÓRUM listopad 2008 Ing.Radomír Žvak DAGIS a.s.
Oracle Universal Content Management – inteligentní důvěryhodné úložiště elektronických dokumentů Jiří Machotka
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Prezentace pro Kraj Vysočina Jan Gregor
GAPP System, spol. s r. o. Typizované konfigurace, příklady nasazení a další možnosti řešení Workshop 16. září 2010 Workshopy "Komplexní virtualizace IT.
Realizace datového centra kraje Vysočina SAN kraje Vysočina Pilotní projekt Krajského úřadu a Nemocnice Jihlava Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina Březen.
Zálohování, migrace a deduplikace!
Budoucnost dat tak trochu v oblacích... Oldřich Kalina, BULL.
Architektura ukládání digitálních dokumentů spravovaných v systémech spisové služby vedených v elektronické podobě technická specifikace negarantovaného.
Marian Henč, Jan Dryml Systems Engineers Microsoft Windows Server 2003 R2 – co je nového?
Telefónica O 2 Business Solutions Platform as a Service – Overview Praha, Ing. Jan Kepič, CISA –
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
© 2007 IBM Corporation Duben, 2007 Dokumentová řešení IBM pro státní správu Daniel Beneš.
PREZENTUJÍCÍ Realizace datového centra kraje Vysočina SAN kraje Vysočina Pilotního projektu Krajského úřadu a Nemocnice Jihlava Petr Pavlinec, KrÚ David.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Petr Šetka solutions architect Mainstream Technologies, s.r.o.
PREZENTUJÍCÍ Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu systémové výstavby a financování datových úložišť veřejné správy na území kraje Vysočina Petr.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Global network of innovation easyXchange Milan Mydlář Siemens Business Services.
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
Aktuální bezpečnostní výzvy … a jak na ně ….. v praxi Dalibor Lukeš Platform and Security Manager Microsoft Czech and Slovak Michal Pechan Production Stream.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
NETPROSYS, s.r.o. Řešení TC ORP Řešení technologických center ORP.
PRAHA Technologické centrum Kraje Vysočina.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Setkání starostů obcí Datové úložiště Kamil Augustýn Bc. Jiří Dospíšil.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Systém zálohování na ČZU
Základní nástroje pro vysokou dostupnost aplikace v Azure
Bezpečnost dat.
Diskové pole SIS II - záložní centrum projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Prezentace pro Kraj Vysočina David Gottvald
Transkript prezentace:

SAN architektura, iSCSI a pokročilé techniky zálohování Petr Dvořák 25. února 2007 GAPP System, spol. s r.o. Petržílkova 23, Praha 5 tel. +420 251 610 285 fax: +420 251 610 286

Otázky a odpovědi Jak zajistit, aby data byla neustále přístupná i v případě výpadku diskového systému? Jak zajistit, abychom se mohli snadno a rychle vrátit ke starší podobě dat? Jak efektivně zajistit uložení velkého objemu dat, např. digitalizovaného archivu? GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Business Continuity Základní myšlenky pro zabezpečení nepřetržitého chodu aplikací a dostupnosti dat: „Nerozbitný“ server Umožňuje běh operačního systému a aplikace bez ohledu na hardware s transparentní migrací mezi fyzickými servery v případě výpadku „Nerozbitná“ storage Umožňuje transparentní a nepřerušený přístup k datům bez ohledu na jejich fyzické uložení a výpadky jednotlivých fyzických komponent GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Nerozbitné datové úložiště (1) Neustálá dostupnost diskového svazku Synchronní zrcadlení dat Transparentní failover na sekundární diskový prostor Nezávislost na fyzickém uložení dat Migrace dat mezi diskovými poli za plného chodu aplikací Možnost návratu k minulým datům v čase Konzistentní point-in-time snapshoty dat Continuous Data Protection (CDP) žurnál GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Nerozbitné datové úložiště (2) Vysoká dostupnost aplikací Fibre Channel iSCSI CIFS (samba) NFS Vysoká dostupnost diskových úložišť Synchronní zrcadlení GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Nerozbitné datové úložiště (3) Stěžejní přínosy Nulová ztráta dat v případě výpadku primárního diskového systému Transparentní failover v případě výpadku diskového primárního systému Další přínosy Jednotný management storage prostředí Jednotná vrstva zabezpečení dat prostřednictvím storage services IPstoru GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Nerozbitné datové úložiště (4) Storage services – snapshoty, klony, CDP, replikace do vzdálené lokality GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Storage services Snapshoty Continuous Data Protection (CDP) žurnál Umožňují návrat k předem definovaným časovým řezům v čase Continuous Data Protection (CDP) žurnál Umožňuje návrat k podobě dat v libovolném okamžiku v čase Integrace se systémem zálohování Umožňuje snadné zálohování dat na pásky prostřednictvím snapshotů bez účasti vlastních aplikačních serverů Asynchronní replikace Umožňuje replikaci dat do vzdálené lokality pro potřeby Disaster Recovery GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Qualstar XLS Library 4 - 96 páskových mechanik 350 - 6000 pásek Kapacita až 40 TB na čtvereční stopu Integrovaná diagnostika a rozšířený monitoring Nízká spotřeba energie a redukovaná potřeba chlazení Podpora pásek typu WORM Q-link - Qualstar Web Manager Čtečka čarových kodů GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

EMC Centera (CAS) Content Addressable Storage (CAS) Plná redundance prostřednictvím technologie RAIN Možnost garance neměnnosti a nesmazatelnosti dat – Compliance Edition Otevřené rozhraní (API) pro spolupráci s archivními a migračními systémy GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Shrnutí Trendy v oblasti ukládání dat v SAN Nerozbitné datové úložiště – FalconStor IPStor Možnost zajištění přístupu k datům prostřednictvím různých protokolů a technologií – FC, iSCSI, Infiniband, CIFS, NFS Trendy v oblasti zabezpečení dat Přesun funkcí zálohování do SAN Využití moderních storage services v SAN Trendy v uložení velkého objemu dat Systémy CAS – EMC Centera Vysokokapacitní páskové knihovny – Qualstar XLS GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat

Komplexní zabezpečení dat Děkuji za pozornost. V případě, že Vás tato problematika zaujala, pak Vás srdečně zveme na konferenci: Komplexní zabezpečení dat Hotel Diplomat, Praha, 27. března 2008 http://www.gapp.cz/ Petr Dvořák, tel.: +420 251 081 744, email: petr.dvorak@gapp.cz GAPP System, spol. s r.o. Petržílkova 23, Praha 5 tel. +420 251 610 285 fax: +420 251 610 286