JAK VOLIT VE VOLBÁCH 2013? Krátký návod pro voliče.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budeš se dívat na televizi? Zase vysílají ty volební pořady s výzkumy? Je to docela dobré „ZRCADLO“ – a navíc tam zase bude ten Tuček ze STEM/MARK  To.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Volby do zastupitelstev obcí - říjen Hlasování a sčítání hlasů při volbách do.
OSOBNÍ SEZNAMKA BEATRIS. PROČ OSOBNÍ? Dostane se Vám osobního přístupu Budete komunikovat s živým člověkem (se mnou) ☺ Nebudete vystavovat svůj profil.
Diskrétní rozdělení a jejich použití
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Volební systém České republiky
Ideologie strany Lenka Brotánková, předsedkyně klubu Praha 20.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Náhodná proměnná Rozdělení.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Barbora Pacáková Klikni bud na sluníčko nebo na měsíček a začni hrát.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Volíme ve třídě Občanská výchova. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Volba předsedy a místopředsedů Rady vysokých škol pro funkční období 2009 – února 2009 Podklady pro volební komisi.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
VOLBY DO KRAJSKÝCH ZASTUPITELSTEV SERIÁL 13 DEBAT V CENTRECH VŠECH ČESKÝCH A MORAVSKÝCH KRAJŮ POŘADÍ VZESTUPNÉ PODLE POČTU VOLIČŮ POČET OBYVATEL.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_07.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Volba předsedy a místopředsedů Rady vysokých škol pro funkční období 2012 – sněm RVŠ 26. ledna 2012.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_246 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Dělba moci.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_245 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
LÉČIVÉ KOUPELE Přidejte se a začněte prodávat. Jak to funguje??? Koupíte produkty za zlomek ceny, prodáte je za vyšší cenu. (samozřejmě dostanete informace)
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Věk mezi 60 a 90 lety má velké výhody !!! NEVĚŘÍTE ???
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
Základy pedagogické metodologie
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Volba předsedy a místopředsedů RVŠ pro funkční období 2009 – února 2009 Podklady pro volební komisi.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
POLITICKÝ SYSTÉM ČR Zadání práce pro žáky 8. ročníku. Výchova k občanství Téma: POLITIKA.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
Abeceda a volby Peter Spáč
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
volby Volební systémy v demokratických zemích
Sociologický výzkum II.
Politická geografie Volební systém ČR
VOLBY V ČR.
Poskytování podpory při uplatnění volebního práva
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Dotazník a výzkumná šetření
Transkript prezentace:

JAK VOLIT VE VOLBÁCH 2013? Krátký návod pro voliče

PREZENTACI OVLÁDEJTE ŠIPKAMI dozadudopředu Nebo mezerníkem…

CO SE V PREZENTACI DOZVÍTE Jak funguje volební systém v kostce? Jak na kroužkování? Věřit nebo nevěřit volebním průzkumům? Dostanou strany peníze za můj hlas?

KDO JSME A PROČ VÁM CHCEME PORADIT Jsme nezávislá nezisková organizace Jsme politologové, analytici a matematici Pravidelně vytváříme Volební kalkulačku. Která strana je vám nejblíže? Volební kalkulačku Kliknutím na adresu můžete kdykoli v průběhu prezentace spustit Volební kalkulačku

VOLEBNÍ SYSTÉM V KOSTCE Volíme 200 poslanců Na 4 roky 4 Poměrným systémem Strany musejí získat alespoň 5 %

VOLEBNÍ SYSTÉM V KOSTCE Volíme 200 poslanců Na 4 roky 4 Poměrným systémem Strany musejí získat alespoň 5 % Strany získají tolik křesel, kolik odpovídá jejich volebnímu zisku

VOLEBNÍ SYSTÉM V KOSTCE Volíme 200 poslanců Na 4 roky 4 Poměrným systémem Strany musejí získat alespoň 5 % Pokud strana nezíská 5 %, nedostane se do Parlamentu

JAK NA KROUŽKOVÁNÍ? Tolik máme každý preferenčních hlasů 45% Preferenčních hlasů musí politik získat… …aby postoupil na první místo kandidátky

JAK NA KROUŽKOVÁNÍ? Pomocí kroužkování můžete ovlivnit pořadí kandidátů 4+ Pokud zakroužkujete více než 4 lidi, lístek stále platí… …ale nepřihlíží se k vašim kroužkům.

SPRÁVNĚ ŠPATNĚ Ukázka

JAK NA KROUŽKOVÁNÍ? • Chci se zbavit lídra kandidátky, co teď? – Zakroužkujte až 4 kandidáty pod ním. Pokud jej tito kandidáti přeskočí, je velká šance, že na neoblíbeného kandidáta křeslo nezůstane. • Co když bude mít více kandidátů nad 5 % preferenčních hlasů? – Pak se seřadí podle počtu preferenčních hlasů. • Bojím se, že mého favorita na prvním místě někdo přeskočí… – Dejte mu preferenční hlas a ostatní 3 hlasy nedávejte nikomu.

JSOU VOLEBNÍ PRŮZKUMY SCHOPNY PŘEDPOVĚDĚT VÝSLEDKY VOLEB? Ne příliš přesně, ale i tak je možno rozlišovat mezi špatnými a lepšími průzkumy

ZCELA ŠPATNÉ VOLEBNÍ PRŮZKUMY • Ankety u novinových článků • Ankety v televizi, rádiu • Bleskové průzkumy médií • Fiktivní volby na sociálních sítích • Jakékoli průzkumy a hlasování, které se konají na internetu

PROČ JSOU TYTO PRŮZKUMY NEVYPOVÍDAJÍCÍ? • Základním pravidlem pro kvalitní průzkum je reprezentativnost respondentů • Respondenti musí svým složením odpovídat co nejvíce české populaci –všechny věkové kategorie, důchodci i živnostníci, vysokoškoláci i lidé bez vzdělání, věřící i nevěřící a další spousta kategorií a to vše v určitém poměru. • Toho nikdy nelze dosáhnout na internetu, sociálních sítích, nebo náhodným výběrem u anket

• Je lepší mít 100 reprezentativně vybraných lidí, než respondentů z internetu REPREZENTATIVNOST PRŮZKUMU VŮBEC NESOUVISÍ S POČTEM RESPONDENTŮ

VÍCE VYPOVÍDAJÍCÍ VOLEBNÍ PRŮZKUMY • Dotazníkové šetření renomovaných agentur (např. CVVM, SC&C, STEM/MARK…) • Tato šetření obvykle pracují s reprezentativním vzorkem okolo 1000 respondentů a nejsou vykonávány na internetu, ale pomocí klasického dotazníkového šetření na ulicích

VÍCE VYPOVÍDAJÍCÍ VOLEBNÍ PRŮZKUMY • Jediný typ předvolebních výzkumů, který odhaduje volební výsledek v daný moment, se jmenuje VOLEBNÍ MODEL. Do takového průzkumu se započítávají pouze lidé, kteří by opravdu přišli k volbám a ví, koho budou volit. • Výsledek v moment skutečných voleb se snaží odhadnout VOLEBNÍ PROGNÓZA, ale s tímto typem průzkumu se setkáváme pouze výjimečně

ANI NEJLEPŠÍ PRŮZKUMY NEZARUČÍ ABSOLUTNÍ PŘESNOST VÝSLEDKŮ • I ty nejlepší průzkumy nejsou schopny odfiltrovat možnou chybu, která dosahuje obvykle 2-3 % nahoru nebo dolů • To u velkých stran může znamenat rozdíl pár křesel, ale u malých i polovinu celkového zisku. • Strana, která má v průzkumu 3,5 % může mít ve skutečnosti 1,5 nebo 5,5 % = nikdo není schopen zaručit, jestli se strana dostane nebo nedostane do Sněmovny!

UKÁZKA Z PRAXE - ODCHYLKA

UKÁZKA Z PRAXE – ŠPATNÁ INTERPRETACE

NAPSAT O STRANĚ, KTERÁ ZÍSKALA 4 % VE VOLEBNÍM MODELU, ŽE BY SE NEDOSTALA DO SNĚMOVNY, JE PŘINEJLEPŠÍM NEZNALOST V horším případě manipulace

ZA CO DOSTÁVAJÍ STRANY VE VOLBÁCH PENÍZE? 100 Kč za každý získaný hlas Strany získávají peníze podle % zisku 6 milionů Kč Kč za každé 0,1% nad 3 % až do 5 % 1,5 % 3 %3 - 5 %

ZA CO DOSTÁVAJÍ STRANY VE VOLBÁCH PENÍZE? 100 Kč za každý odevzdaný hlas Strany získávají peníze podle % zisku 6 milionů Kč Kč x 20 1,5 % 3 %3 - 5 % Za 5 % strana získá +=10 milionů Kč

ZA CO DOSTÁVAJÍ STRANY VE VOLBÁCH PENÍZE? Pokud se strana dostane do Sněmovny, získává každý rok 10 milionů Kč + 5% Kč za každého poslance

SLYŠEL/A JSEM, ŽE KDYŽ ODEVZDÁM PRÁZDNOU OBÁLKU, STRANY ZA MĚ NEDOSTANOU PENÍZE… • ANO, nedostanou 100 Kč za váš hlas (pokud vaše strana překročí 1,5 %)… ale efekt je stejný, jako kdybyste k volbám nešli vůbec. Jestli k volbám nedorazíte, donesete prázdnou obálku, roztrhnete lístek, nebo ho jinak zničíte, je úplně jedno. • Mezi lidmi koluje , ve kterém se píše: „Hlasy voličů, kteří k volbám nešli, se rozpočítají, a i za tyto hlasy strany peníze dostanou! Výjimku tvoří jen NEPLATNÉ HLASY.“ TOTO NENÍ PRAVDA. Neexistuje žádný předem daný objem peněz, který se rozděluje.

Pošlete tuto prezentaci Vašim známým. Volby jsou jedna z mála možností, jak ovlivnit směřování této země. Využijte ji. Nevíte koho volit? Zjistěte si, která strana je Vám nejblíže! Klikněte na Sdílet prezentaci