Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace a výhled do budoucna Odbor změny klimatu Jaroslav Suchý Skalský Dvůr, 13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Národní alokační plán České republiky před Bruselem a po Bruselu aneb co s povolenkou? Národní alokační plán České republiky před.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice a návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace (a výhled do budoucna) Odbor změny klimatu Bc. Jaroslav Suchý Ministerstvo.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
XVI. Seminář energetiků, Jelenovská Rejstřík obchodování s povolenkami na skleníkových plynů Ing. Igor Chemišinec, Ph.D.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Přehled funkcí rejstříku, veřejná a neveřejná část AEM Pavel Hruška.
Obchodování s emisními povolenkami v roce 2006 a stav emisního trhu v EU Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. Asociace Energetických Manažerů12.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Obchodování s emisemi skleníkových plynů České republice – vazba na energetické koncepce v krajích Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
BAT - BREF Jejich rozsah
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Transkript prezentace:

Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace a výhled do budoucna Odbor změny klimatu Jaroslav Suchý Skalský Dvůr, Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Tel: Fax:

Obchodování s emisemi  Ekonomický nástroj snižování emisí za využití trhu s emisními právy či emisními jednotkami

Jak napomůže trh?  Obchodovatelná práva (povolenky) budou mít cenu, která vznikne na trhu  Firmy budou srovnávat mezní náklady na snížení znečištění a cenu povolenky •Povolenka dražší než náklady na snížení – vyplatí se snížit emise nad požadovaný rámec – výnos z prodeje ušetřených povolenek pokryje náklady na snížení a přinese navíc zisk •Povolenka levnější než náklady – vyplatí se nakoupit a nesnižovat

Možnosti obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice  Systém definovaný Kjótským protokolem (ČR signatářem)  obchodování s povolenkami na úrovni podniků v rámci EU – EU ETS + kombinace obojího díky tzv. „linking directive“ – 2004/101/ES

Jak je na tom Česká republika ?  Aktivní v obou systémech

Základní rozdíly mezi systémy  Kjótské „flexmex“ •Definovány Protokolem •Obchod na úrovni států (signatářů Protokolu) •Zapojení dobrovolné •JI a IET od roku 2008 •Doplňkem domácích opatření  EU ETS •Definováno směrnicí (2003/87/ES) •Obchod na úrovni znečišťovatelů (podniků) •Zapojení povinné (EU 25) •EU ETS od roku 2005 •Součást domácích opatření (na úrovni EU), ale… (linking directive)

EU ETS

EU ETS – úvod:  Systém definován směrnicí /87/EC  První obchodovací období tříleté ( ) •Pouze vybrané sektory •Pouze oxid uhličitý (CO 2 ) •Nižší pokuta  Zjednodušený přístup v 1. období ≠ nejede se doopravdy!  Druhé období kopíruje pětileté kontrolní období Kjótského protokolu (2008 – 2012)  Revize směrnice plánována – bude otevřeno diskusi – očekává se rozšíření na další sektory a další skleníkové plyny (kdy?)

Koho se systém týká? (I.)  Energetika •Tepelný příkon nad 20MW •Rafinerie •Koksovací pece  Výroba a zpracování kovů •Pražení nebo slinování kovové rudy •Výroba surového železa nebo oceli o kapacitě > 2,5t/hod

Koho se systém týká? (II.)  Zpracování nerostů •Výroba cementového slínku v rot. pecích o výrobní kapacitě větší než 500t/den nebo na výrobu vápna v rot. pecích o výrobní kapacitě větší než 50t/den nebo v jiných pecích o výrobní kapacitě větších než 50t/den •Výroba skla/skleněných vláken o kapacitě tavení nad 20t/den •Výroba keramických výrobků vypalováním, zejména krytinových tašek, cihel, žáruvzdorných tvárnic, obkládaček, kameniny nebo porcelánu, o výrobní kapacitě větší než 75t/ den anebo o kapacitě pecí větší než 4 m3 a s hustotou vsázky nad 300 kg/m3

Koho se systém týká? (III.)  Ostatní aktivity •Výroba buničiny ze dřeva nebo jiných vláknitých materiálů •Výroba papíru nebo lepenky o výrobní kapacitě větší než 20t/den

EU ETS – základní pilíře:  Povolení (permit): administrativní povolení, které musí mít každý provozovatel zařízení v systému – definuje jeho práva a povinnosti, je pevně svázáno s konkrétním zařízením  Povolenka (allowance): právo vypustit tunu CO 2 do ovzduší – je volně převoditelná (obchodovatelná) v rámci EU-25  Zjišťování a vykazování emisí: sjednocena metodika – tuna CO 2 bude mít konkrétní ekonomickou hodnotu, průkazný a jednotný monitoring zásadní pro důvěryhodnost systému

Jak systém funguje? (I)  Zařízení spadající do systému obchodování musí mít povolení – jeho součástí je i tzv. monitorovací plán (popis jak hodlá provozovatel monitorovat emise skleníkových plynů ze zařízení)  Provozovatelé obdrží před zahájením obchodovacího období povolenky (na celé období) – Národní alokační plán  1 povolenka = 1 tuna emisí  Provozovatel monitoruje emise, je povinen si roční výkaz emisí nechat nezávisle ověřit a předložit ho MŽP

Jak systém funguje? (II)  Provozovatel je k určitému datu povinen vyřadit povolenky odpovídající jeho emisím x jinak sankce (pokuta) •Pokuta v prvním období (3 roky) 40 EUR/tuna CO 2 •Pokuta v druhém období (5 let) 100 EUR/tuna CO 2 •Nezbavuje podnik povinnosti dokoupit chybějící povolenky v dalším období !  V průběhu roku lze povolenky volně prodávat/nakupovat v rámci EU (volná převoditelnost)  Klíčová je cena povolenky – motivační prvek systému

Jaká je aktuální situace v ČR? Někdy napjatá (často), někdy uvolněná (málokdy), hlavně ale ještě není vyhráno ČAS!

Legislativa

 Vyšla ve Sbírce zákonů (částka 235)  Účinnost dnem vyhlášení  Je transpozicí směrnice 2003/87/EC  Klíčová je povinnost zažádat o povolení k vypouštění emisí skleníkových plynů (do 6 týdnů)  Definuje obecný rámec (nikoliv příděly povolenek)

Národní alokační plán - NAP

Národní alokační plán •Naplňuje systém povolenkami (pravidelně) •Kritéria pro jeho přípravu definuje směrnice (resp. zákon)  Projednávání – dlouhý, bolestivý proces schvalování a diskusí  Výsledkem všech jednání …

97,6 milionu / rok

Národní alokační plán  Proveden propočet alokace na jednotlivá zařízení – dle metodiky NAP (historické emise/úprava referenčních emisí/bonusy/systémové služby)  Řada změn (historická data, podniky vyřazeny/zařazeny) – propočet bude třeba udělat celý znovu  Některé sektory problematické

NAP v číslech – podíl sektorů Procentuální zastoupení na celkových emisích Počet zařízení v systému Veřejná energetika 66,59% 140 Podniková energetika 3,53% 137 Rafinérie 1,10% 4 Chemická výroba 5,28% 17 Koks 0,26% 2 Výroba a zpracování kovů 16,22% 19 Cement 2,95% 6 Vápno 1,34% 5 Sklo 0,84% 22 Keramika 0,78% 76 Celulóza 0,19% 2 Papír a lepenka 0,91% 16 Celkem 446

Emise 20 nejvýznamnějších zařízení

Emise 20 nejvýznamnějších společností

Rozdělení emisí dle velikosti zařízení

Registry

 Techničtější záležitost – databázový systém evidence držení a převodu povolenek - zajišťují „fyzické“ fungování obchodování •Každý držitel povolenky bude mít účet (podobné bance nebo Středisku cenných papírů) – pozor – povolenka není cenný papír! •Převody povolenek (obchod) – převody mezi účty •Každý převod musí projít centrálním účtovacím (převodním) místem – tzv. European Transaction Log (provozuje Evropská komise) •Náročné na techniku a software (objemy dat), bezpečnost, internetové rozhraní  Provozovatelem registru byl stanoven Operátor trhu s elektřinou a.s. (dáno přímo zákonem)

Registry

 Smlouva MŽP – OTE o provozování registru

Registry

Kdy se ČR zapojí do obchodování?  Základní podmínky pro obchodování podniky: •LegislativaANO •Platné povolení (žádost  posouzení  vydání rozhodnutí)ANO i NE (někteří) •Rozhodnutí o výši alokace (NAP)ANO - nařízení vlády z •Registry v provozuZÍTRA nebo i DNES???

Systém obchodování - závěrem ?  v ČR stále dost zařízení, které s námi nekomunikují … bude „vyčištěno“ X  Hrozí pokuty ČIŽP

Kontakty Jaroslav Suchý (odbor změny klimatu) Tel: Fax: Nebo také: