Životní styl jako prevence civilizačních chorob

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Plíce po 20 letech kouření
stravovací režim školáků
Koncepce péče o staré občany
Kolorektální karcinom
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Depistáž kolorektálního karcinomu – současný stav Josef Doseděl Interní oddělení NMSKB Praha 1.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Definice, základní pojmy
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Jitka Slaná Reissmannová
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Rizika ohrožující zdraví
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Číslo v digitálním archivu školy
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Prevence onkologických onemocnění – rakovina prsu
Onkologie Jitka Pokorná.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Prevence onkologických onemocnění – rakovina varlat
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
Prevence metabolického syndromu
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
Transkript prezentace:

Životní styl jako prevence civilizačních chorob MUDr. Kateřina Bláhová

Motto: Prevence je lepší než terapie Desiderus Erasmus Seminář pro praktické a rodinné lékaře - Open Medical Institut Salzburg - červenec 2011 Open Medical Institut pravidelně organizuje semináře pro lékaře všech odborností v krásném prostředí zámku Arenberg v Salzburgu. Projekt je zaštítěn Sörösovou nadací (USA), Výborem dobré vůle (ČR). Lektory – většinou odborné lékaře – zajišťuje Duke university z Durhamu. Setkání se zúčastnilo 31 praktických lékařů z 22 zemí střední a východní Evropy, byli zde i lékaři ze zemí bývalého SSSR a Mongolska.

Ve vyspělých zemích v posledních letech výrazně stoupá výskyt civilizačních chorob – a s tím i náklady na léčbu. Cílem semináře bylo seznámit praktické a rodinné lékaře s možnostmi ovlivnění zdravotního stavu populace pomocí preventivních opatření. Motivace jasná: předcházení civilizačním chorobám pomocí jednoduchých opatření přinese kromě zlepšení celkového zdravotního stavu populace také snížení nákladů na terapii, ale m.j. také snížení počtu pracovních nechopností, žádostí o ID...

Proč právě praktičtí lékaři? ͦ dostupnost zdravotní péče pro klienty ͦ vývoj zdravotního stavu klienta v čase, podrobná anamnéza, možnost upravit medikaci od různých specialistů jako prevenci nežádoucích lékových interakcí či koordinovat terapeutické postupy ͦ důvěra klienta k praktikovi ͦ znalost vlivu etnik a náboženství, politiky, kulturního prostředí ͦ znalost pracovních podmínek klientů ͦ psychosociální aspekty onemocnění, znalost rodinného prostředí klienta - příbuzenské vztahy

Co vše ovlivňuje zdraví populace?

Edukace není vždy snadná ... Studie prezentovná na OMI semináři (Yarnell, Am J Public Health 2003): 1000 dospělých pacientů 300 kuřáků 10 min doporučení /rok - 3000 min práce, tj. 50 hodin 8 kuřáků přestalo kouřit → 6 hod práce praktického lékaře na odnaučení kouření u 1 člověka

Jaké civilizační choroby znáte? • kardiovaskulární onemocnění – nejčastější příčina předčasného úmrtí celosvětově, začíná již v dětství! Příznaky onemocnění se mohou objevit již v časné dospělosti. • hypertenzní nemoc - společně s aterosklerózou riziko CMP či selhání srdce • diabetes mellitus nezávislý na inzulinu – tzv. stařecká cukrovka – zejména režimová a dietní opatření • obezita – měřítkem je BMI. BMI 25-30 nadváha, BMI nad 30 obezita. V USA je nejvíce obézních lidí na světě, prevalence (tj. procento osob nad 15 let s BMI nad 30) je 30.6, v České republice 14.3 • CHOPN – chronický zánět plic, poškozuje strukturu plicních sklípků,nejč. příčina kouření, rakovina plic • alkoholismus

Kolorektální karcinom V ČR smutná priorita: od 90. let muži 1. na světě, ženy na 9. místě na světě. Od r. 1989 se zvýšil počet nových onemocnění celkem 3x a počet úmrtí celkem 2x, v současné době je zjištěno cca 7800 nových nádorů kolorekta ročně. Rizikové faktory: • věk – riziko vzrůstá spolu s věkem nad 50 let, v poseldní době častěji prokázán u mladších pacientů • strava – vysoký obsah živočišných tuků a červeného masa, nízký obsah vlákniny • nadváha • kouření • nedostatečný přivod ochranných látek např. vit. C či kys. listové • mužské pohlaví - ve světě postihuje častěji ženy, v ČR je častější u mužů. Předopokládá se, že tento stav je způsoben nadměrnou konzumací piva • familiární a dědičné faktory – hereditární nonpolypozní karcinom TS, familiární adenomatózní polypóza – do 40. roku vede k rakovině • nespecifické střevní záněty – ulcerosní colitis, Crohnova nemoc

Prevence – v podstatě stejná doporučení pro většinu civilizačních chorob • omezit kouření, či přestat kouřit – CHOPN, ca plic, ICHDK, ca močového měchýře, neplodnost • zdravá strava – omezit konzumaci potravin s vysokým podílem nasycených mastných kyselin a cholesterolu, zvýšit příjem vláknivy (14g/100g potravin), konzumace ovoce a zeleniny, snížená konzumace červeného masa a produktů z něj, zařadit do jídelníčku omega 3 nenasycené mastné kyseliny, jíst prav idelně až 5xdenně malé porce, aby nekolísala hladina cukru • pravidelné měření TK – jako prevence iktu, postižení srdce • pohybová aktivita – nordic walking, běh, plavání, jóga, pilates - denně půl hodiny - endorfiny!!! • redukce hmotnosti – výše uvedená doporučení pozitivně ovlivní i hmotnost • konzumace alkoholu – umírněná konzumace max. 1 drink/den snižuje riziko KV onemocnění, větší příjem naopak vede k mnoha zdravotním obtížím • doporučuji i pravidelnou kontrolu chol a cukru v krvi • psychická pohoda – protistresový program – tvořivá činnost, pohybová aktivita zvyšuje příliv endorfinů, masáže... Pro maminky – kojení – prevence obezity, cukrovky, zvyšuje psychickou odolnost dítěte a snad i intelekt

Nové doporučení - holistický pohled na pacienta - zvažovat rizika vzniku civilizačních chorob s ohledem na životní podmínky jednotlivce V poslední době se podporují preventivní péči i pojišťovny – programy zdravý život, zdravá rodina, atd., které motivují klienty k pravidelným preventivním prohlídkám formou různých benefitů – možnost cvičení, plavání, vitaminových doplňků či příspěvek na očkování - k tomu později :). Screening - prevence rakoviny prsu – mamografie prevence rakoviny děložního čípku prevence nádoru kolorekta - FOB testy ve věku nad 50 let 1x za 2 roky či nad 55 let kolonoskopie 1x za 10 let

Smutným dědictvím socialismu je m. j Smutným dědictvím socialismu je m.j. také přenesení zodpovědnosti za zdravotní stav z klienta na lékaře. Edukační činnost a motivace klientů k péči o vlastní zdraví by se do budoucna měly stát prioritou v činnosti nejen praktických lékařů.