III/2 XV. 3. 8.A 28. 11. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Auto výlet na Českomoravskou vysočinu
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
III/2 XV A
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_19 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
III/2 XV A
BAROKO V ČECHÁCH.
Baroko.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
BAROKNÍ DOBA 8. ROČNÍK.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
III/2 XV A
Gotická kultura.
Baroko v českých zemích
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Barokní architektura v českých zemích
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Gotická kultura.
České země, sochařství, malířství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Opakování Test znalostí
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Památky UNESCO v České republice
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
III/2 7.A XV Dějepis Michelangelo, sochařství, malířství, renesance VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Michelangelo.
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Umělecký sloh vrcholného středověku
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Barokní architektura a sochařství v Čechách
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Baroko české Název školy
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Jan Nepomucký domácí úkol.
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – gotika, druhy umění,
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
pol. 12. století - konec 15. stol.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Průhonice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
BAROKO.
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Jakub Šulc, Adam Andrlík 9.B.   Výstavba : roku 1720/1722  Architekt : Jan Blažej Santini – Aichel  Stavební sloh: Barokní gotika  Zařazen do seznamu.
Transkript prezentace:

III/2 XV. 3. 8.A 28. 11. 2012

Kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře Dějepis VIII. ročník Jan Blažej Santini, Kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře Mgr. Ladislav Hrdina

Kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

2 1

3

4

5

6

7

Použité zdroje: Dějiny českého výtvarného umění II. 1. vydání. Praha: Academia, 1989. 920 str. ISBN 80-200-0069-0. Obrázky 1, 2, 5 Vlastní fotografie autora prezentace Obrázek 3 SEDLÁK, Jan. Dědictví: Jan Santini Aichl. 1. vydání. Žďár nad Sázavou: P. R. O. A. 28 str. Obrázek 4 Průvodce expozicí Jan Santini / Život a dílo. 1. vydání. Žďár nad Sázavou a Brno: Okresní památková správa ve Žďáru nad Sázavou a Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody v Brně, 1977. 92 str. Obrázek 6 VLNAS, Vít. Jan Nepomucký, česká legenda. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, 1993. 304 str. ISBN 80-204-0358-2. Obrázek 7

Kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře 1 – úvod 2 – úvod 3 – Titul – Kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře 4 - Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou je jednou z nejvýznamnějších barokních staveb na našem území. Architekt Jan Blažej Santini - Aichel ho navrhl a vystavěl ve stylu barokní gotiky. Santini pracoval během své kariéry i na přestavbách gotických objektů - např. Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci u Kutné Hory (obr. 1 a 2). Právě zde, i na přání zdejšího cisterciáckého opata, poprvé použil některých prvků, aby vyvolal dojem odkazující ke středověku. Později pak některé gotické prvky integroval i do novostaveb, jako byl právě poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého. 5 - Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře vznikl z podnětu opata žďárského kláštera cisterciáků – Václava Vejmluvy. Projekt kostela se začal připravovat poté, co byly v roce 1719 ve Svatovítské katedrále v Praze vyzvednuty ostatky Jana Nepomuckého a přitom byl objeven údajný světcův jazyk (ve skutečnosti zbytek mozkové tkáně). (Jan Nepomucký byl zpovědníkem manželky Václava IV. - královny Žofie. Podle legendy byl mučen, aby porušil zpovědní tajemnství a když tak neučinil, byl z Karlova mostu vhozen do Vltavy, kde utonul. Ve skutečnosti – podle zkoumání ostatků antropologem Emanuelem Vlčkem – zahynul Jan už během mučení na následky poranění hlavy.) Stavba kostela započala v roce 1719, vysvěcen byl roku 1722, ale úplné dokončení okolních staveb se protáhlo až do roku 1740. 6 – Obr. 4 - Půdorys kostela i s poutnickým ambitem, který ho obklopuje. Nejen v půdoryse najdeme celou řadu symbolů – objevují se zde pěticípá hvězda, která odkazuje na: - pět hvězd, které se prý objevily nad hlavou utonulého Jana Nepomuckého - pět písmen V ve jméně stavebníka (WEJMLVWA) - pět písmen v latinském slově „tacui“ - mlčel jsem deseticípá hvězda: - její tvar mají ambity, které obklopují kostel a odkazují k Panně Marii šesticípá hvězda: - odkazuje k Janu Nepomuckému osmicípá hvězda: - odkazuje k cisterciákům dvanácticípá hvězda: - odkazuje k Panně Marii 7 – Pohled do interiéru kostela. 8 – Dalším symbolem, který se v kostele objevuje v celé řadě variant je jazyk. Na obr. 6 ho můžeme vidět např. v kupoli kostela, ale odkazuje k němu i použitý tvar lomeného oblouku v oknech. Santini spolupracoval s opatem Vejmluvou i na na dalších stavbách. Jan Nepomucký byl svatořečen v roce 1729. 9 – Sv. Jan Nepomucký se stal jedním z nejčastěji zobrazovaných světců českého baroka. (Na obr. socha Sv. Jana Nepomuckého od Matyáše Bernarda Brauna v kostele Sv. Havla ve Štolmíři.)