DOHLED NAD FINANČNÍM TRHEM V ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_121.
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Obecná část finančního práva II
Obecná část finančního práva II
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Regulace.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Registr dlužníků státu
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Tato prezentace byla vytvořena
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Česká národní banka Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Regulace pojistného trhu
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Poskytování finančních služeb v EU Úvod, geneze a kontext.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Obecná část finančního práva III
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Regulace kapitálových trhů VOKT (P-9)
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
Úvod, finanční trh, ČNB, bankovní dohled, finanční arbitr
Podmínky výkonu činnosti v pojišťovnictví a dohled ČNB Robert Šimek
Transkript prezentace:

DOHLED NAD FINANČNÍM TRHEM V ČR Prezentace pro seminář České advokátní komory Praha, 22. října 2012

Obsah prezentace Historie dohledu nad finančním trhem v ČR a jeho integrace do ČNB Působnost ČNB v oblasti regulace a dohledu nad finančním trhem Hlavní činnosti ČNB jako integrovaného orgánu dohledu Změny v uspořádání dohledu nad finančním trhem na úrovni EU Mezinárodní aktivity ČNB v oblasti regulace a dohledu nad finančním trhem

Historie dohledu nad finančním trhem a jeho integrace do ČNB Před r. 1990 neexistovaly standardní mechanismy dohledu, na začátku 90. let neexistovala ucelená koncepce dohledu, Dohled se vyvíjel souběžně s procesy liberalizace, privatizace a dalšími transformačními kroky i v reakci na krize jednotlivých segmentů finančního trhu Během 90. let se vyvinul sektorový přístup: ČNB: dohled nad bankami a pobočkami zahraničních bank (1990) Ministerstvo financí (MF): pojišťovnictví (1990) a penzijní fondy (1994) Komise pro cenné papíry (KCP): kapitálový trh (1998, před vznikem KCP v působnosti MF) - Úřad pro dohled nad družstevními záložnami: družstevní záložny (1995)

1. fáze integrace dohledu do ČNB Od 1. 4. 2006 sloučení dohledu nad finančním trhem do ČNB, organizačně činnost dohledu zajišťovaly 3 sekce: Sekce bankovní regulace a dohledu (působnost pro banky, pobočky zahraničních bank a družstevní záložny) Sekce regulace a dohledu nad kapitálovým trhem (působnost pro celý kapitálový trh, nově včetně penzijních fondů kromě státního příspěvku) Sekce regulace a dohledu nad pojišťovnictvím (působnost pro pojišťovny, zajišťovny a také pro pojišťovací zprostředkovatele a samostatné likvidátory)

2. fáze integrace dohledu (2008) v ČNB Sektorový model (od 1. 4. 2006 do 31. 12. 2007) Sekce bankovní Sekce regulace a Sekce regulace a dohledu nad regulace a dohledu dohledu nad pojišťovnictvím a penzijním kapitálovým trhem připojištěním Funkcionální model (od 1. 1. 2008) Sekce regulace Sekce dohledu Sekce licenčních a sankčních a mezinárodní nad finančním trhem řízení spolupráce na finančním trhu 1) 1) Do 30.9. 2011 sekce regulace a analýz finančního trhu.

Výhody funkcionálního modelu dohledu Praktické a organizační sloučení dohledů – zůstala zachována kontinuita finančního trhu Zjednodušení vzájemné komunikace (zvýšil se význam neformální komunikace a spolupráce na všech úrovních) Přenos know-how prostřednictvím společných týmů (finanční konglomerát, reporting, webové informace, databáze, výroční zprávy o činnosti dohledu, zprávy pro Výbor pro finanční trh, apod.) Sbližování metodických postupů (licenční praxe, dohled na místě, dohled na dálku, výkaznictví, analýzy, apod.) Jednotný přístup ke „skládání účtů“ (pravidelné zprávy o činnosti jednotlivých sekcí pro BR, jejich společné projednávání)

Působnost ČNB v oblasti regulace a dohledu ČNB plní svou roli integrovaného orgánu regulace a dohledu zejména formou: regulatorní činnosti, tj. především stanovení pravidel obezřetného podnikání a pravidel jednání se zákazníky formou prováděcích právních předpisů ČNB licenční a povolovací činnosti, tj. zejména udělování povolení ke vstupu do regulovaných segmentů finančního trhu; výkonu dohledu: dohled na dálku nad finančními institucemi, tržním jednáním i infrastrukturou kapitálového trhu a analýzy finančního trhu a jeho sektorů, kontroly na místě ve finančních institucích stanovování opatření k nápravě, popřípadě i ukládání sankcí v případě zjištění nedostatků v činnosti subjektů, nad nimiž ČNB vykonává dohled; shromažďování, zpracovávání a vyhodnocování informací k podpoře dohledu a k informování veřejnosti o stavu a vývoji finančního trhu ČR

Hlavní činnosti ČNB v oblasti regulace a dohledu nad finančním trhem Regulatorní činnost - primární legislativa (zákony) v gesci MF; spolupráce ČNB s MF, ČNB vydává vyhlášky a opatření • Posilování stability a transparentnosti finančního trhu v návaznosti na evropskou legislativu • Přímý dohled nad finančním trhem - dohled na dálku a kontroly na místě • Licenční a povolovací činnosti • Ukládání opatření k nápravě a sankcí • Dohled nad dodržováním pravidel ochrany spotřebitele • Centrální registr úvěrů • Shromažďování, zpracovávání a vyhodnocování informací k podpoře dohledu a informování veřejnosti o stavu a vývoji finančního trhu ČR Mezinárodní spolupráce

Formy dohledu nad finančním trhem Výkon přímého dohledu nad finančním trhem především tvoří: dohled na dálku (pomáhá vytvářet ucelený obraz o finanční situaci dohlížených subjektů) kontroly na místě (standardní a nezastupitelné nástroje výkonu dohledu) komunikace s dohlíženými subjekty ČNB dohlíží úvěrové instituce (banky a družstevní záložny), kapitálový trh, pojišťovnictví, penzijní fondy, platební instituce, instituce elektronických peněz a směnárny Další aktivity v oblasti vstupu na finanční trh a výstupu z něj: licenční, schvalovací a povolovací činnosti činnosti spojené s notifikacemi (tzv. jednotná licence) registrační činnosti sankční činnosti tzv. nestandardní činnosti (agenda subjektů po odnětí oprávnění k činnosti a v průběhu likvidace, resp. insolvenčních řízení)

Výbor pro finanční trh Zřízen k 1. dubnu 2006 v návaznosti na integraci dohledu • Poradní orgán bankovní rady ČNB pro oblast dohledu nad FT (oprávněn předkládat stanoviska a doporučení – nemá rozhodovací pravomoc) • Sleduje a projednává: obecné koncepce, strategie a přístupy k dohledu nad FT významné nové trendy na FT, v jeho dohledu nebo regulaci systémové otázky finančního trhu a výkonu dohledu nad ním, a to vnitrostátní i mezinárodní povahy • Má 7 členů: předseda, místopředseda a další člen výboru (voleni rozpočtovým výborem Poslanecké sněmovny) člen bankovní rady (jmenovaný a odvolávaný bankovní radou) dva vedoucí zaměstnanci MF (jmenovaní a odvolávaní ministrem financí) finanční arbitr

Centrální registr úvěrů (CRÚ) Soustřeďuje informace o úvěrových závazcích fyzických osob podnikatelů a právnických osob Provoz CRÚ zajišťuje ČNB Účastníky CRÚ jsou banky a pobočky zahraničních bank působící na území ČR Umožňuje účastníkům sdílení informací o úvěrových závazcích a platební morálce klientů Zlepšuje možnosti identifikace problémových dlužníků Pomáhá bankám při řízení úvěrového rizika ČNB má přístup k údajům CRÚ pro účely dohledu nad FT

Dohled nad dodržováním pravidel ochrany spotřebitele ČNB je od roku 2008 pověřena též výkonem dohledu v oblasti ochrany spotřebitele na finančním trhu nad dodržováním: zákazu nekalých obchodních praktik zákazu diskriminace spotřebitele povinností řádného informování o ceně služby u osob, které podléhají jejímu dohledu • Informace o možných porušeních dohlížených právních předpisů jsou získávány zejména prostřednictvím podání spotřebitelů (klientů), sdružení pro ochranu spotřebitele a také při vlastní dohledové činnosti • Součástí ochrany spotřebitele na finančním trhu je rovněž finanční vzdělávání

Změny v uspořádání dohledu nad finančním trhem na úrovni EU Od 1. 1. 2011 vznik evropských orgánů dohledu (ESAs) bankovnictví (EBA) pojišťovnictví a oblast zaměstnaneckých penzijních fondů (EIOPA) cenné papíry a trhy (ESMA) a Evropské rady pro systémová rizika (ESRB) - je odpovědná za makroobezřetnostní dohled nad finančním systémem v rámci EU Deklarovaným cílem ESAs je přispívat ke stabilitě finančního systému a k lepšímu fungování, vyšší integritě a průhlednosti vnitřního trhu, a to zejména na základě jednotné úrovně regulace a dohledu nad finančními trhy ČNB je pro zachování rovnováhy mezi pravomocemi domovských a hostitelských orgánů dohledu a neoddělení pravomocí a odpovědnosti, nepodporuje přenos pravomocí na evropskou úroveň, neboť je i nadále odpovědná za udržení finanční stability v ČR

Mezinárodní aktivity ČNB v oblasti regulace a dohledu nad finančním trhem ČNB nepodceňuje globální vývoj a vnímá vnější rizika V rámci členství v EU se ČNB podílí na vytváření jednotného evropského trhu finančních služeb Formuluje stanoviska a připomínky zejména k přípravě aktuálních návrhů regulace finančních trhů EU, např.: směrnice a nařízení o kapitálových požadavcích CRD IV (úvěrové instituce a investiční podniky) rámec pro předcházení, včasnou reakci a řešení krizí finančního sektoru a návrhy tzv. bankovní unie návrhy k harmonizaci systémů garancí vkladů a podobná schémata pro investory a v budoucnu i pro pojišťovací sektor V mezinárodním kontextu se ČNB snaží bránit přijímání unáhlených změn se zásadními dopady na finanční trhy s cílem zachovat stabilitu regulačního prostředí a zabránit jeho deformaci

Shrnutí Integrace dohledu v ČNB a funkcionální model výkonu dohledu nad finančním trhem se v krizi osvědčily Bankovní sektor zůstává rozhodující částí finančního trhu V regulaci finančního trhu přinesla krize rozsáhlé aktivity EU v legislativní oblasti ČNB je přesvědčena, že při strukturálních změnách evropského rámce dohledu je třeba zachovat rovnováhu mezi pravomocí a odpovědností

www.cnb.cz Závěr Děkuji za pozornost. Miloš Machač Sekce regulace a mezinárodní spolupráce na finančním trhu Kontakt: milos.machac@cnb.cz www.cnb.cz