Víte co všechno se stane během první OSUDNÉ vteřiny při havárii automobilu, jedoucího rychlostí 90km/hod., které narazí do stojícího předmětu ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o pohybu.
Advertisements

VÍTKOVICKÁ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A GYMNÁZIUM
NEHODY Nehody motorek…
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škoda 110 Super Sport „Ferat“. Škoda 110 Super Sport „Ferat“
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
První – učebního oboru „Mechanik opravář motorových vozidel
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
BĚŽÍ, BĚŽÍ, NEPOLEŽÍ, NEMÁ VŮZ ANI SÁNĚ, PŘECE NIKDY NEUSTANE.
Realita na trhu ojetých automobilů v ČR
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Sedm desetin sekundy Víte co všechno se stane
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_717.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
Za Holicemi u odbočky na Vysoké Chvojno
Mezinárodní autopůjčovna - auta na elektřinu nebo CNG -
Vysoká rychlost největším zabijákem Při každé padesáté nehodě, kterou způsobí řidič „závodník“, zemře jeden člověk. V roce 2008 tak zahynulo 432 lidí,
Airbag Autor: Martin Pinta.
Přímá a nepřímá úměrnost
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
C) Slovní úlohy o pohybu
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Kinematika 14. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ I. Mgr. Jana Oslancová
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
124.1 Dopravní výchova – dopravní prostředky, jedeme autem
Rychlost rovnoměrného pohybu
RISK Fyzika 7 I. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Automobily – koncepce, karoserie
Rychlost rovnoměrného pohybu
Šest čtyři pět tři osm deset sedm devět dvě jedna.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafické znázornění pohybu
Slovní úlohy o pohybu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA Jízdní kolo. Milí žáci, předpokládám, že mezi vámi není nikdo, kdo by nerad jezdil na kole. Kolo je vaším pomocníkem při cestě za kamarádem,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada13 AnotaceRámy.
U příkladů, kde se vyskytují procenta, rozlišujeme tři základní veličiny: - základ (100%)... z - procentovou část... č - počet procent... p První dvě.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 01 AnotaceDruhy.
Hlavní části motorových vozidel
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
VY_32_INOVACE_AUT1_15 Požadavky na karoserii z hlediska bezpečnosti.
Vysoká rychlost je největším zabijákem Při každé padesáté nehodě, kterou způsobí řidič „závodník“, zemře jeden člověk. V roce 2008 tak zahynulo 432.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST TEMA: FYZIKA.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_07M_Zlomek, výpočet více částí z celku - 3
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
1A Neopatrný turista se příliš naklonil nad propast a upadly mu do ní brýle. Zvuk rozbitého skla se ozval za 3,1 sekundy od začátku pádu. Jak je propast.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SLOŽITĚJŠÍ JÍZDNÍ ÚKONY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Popis svalových skupin
Přírodovědecká fakulta UJEP Katedra matematiky
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST
Slovní úlohy o pohybu.
Slovní úlohy o pohybu.
0.7 SEKUNDY.
FYZIKA 2.B 9. hodina.
0.7 SEKUNDY.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Transkript prezentace:

Víte co všechno se stane během první OSUDNÉ vteřiny při havárii automobilu, jedoucího rychlostí 90km/hod., které narazí do stojícího předmětu ?

V první desetině sekundy, dojde K DESTRUKCI předního nárazníku a chladiče.

Během druhé desetiny sekundy se začne ohýbat přední část konstrukce vozu, zvedá se a naráží do předního skla, zatímco zadní kola se zvedají z vozovky. Ve stejnou dobu přední nárazník a blatníky ovinou předmět, do kterého toto vozidlo narazilo. Ačkoliv se rám vozidla již zastavil, zbývající část auta se stále pohybuje rychlostí 90 km/hod. Řidič instinktivně zapře své nohy, aby zpomalil náraz, jeho kosti se však ZLOMÍ v kolením kloubu.

Ve třetí desetině sekundy, se bortí volant, sloupek rízení naráží do HRUDI ŘIDIČE.

Ve čtvrté desetině sekundy, je totálně zničeno předních půl metru vozidla, ale vůz se stále pohybuje rychlostí 90 km za hodinu a trhá se na dvě části.

Během páté desetiny sekundy je řidič nabodnut na sloupek řízení a jeho plíce se zaplňují krví.

Náraz je tak silný, že v šesté desetině sekundy se řidičovy nohy vyzují z bot i přesto, že byly jeho boty pevně utažené. Chodidla uvíznou za pedály brzdy a spojky. Rám vozu se smrští na polovinu, hlava řidiče naráží do předního skla, kola, která se stále ještě točí, padají na vozovku.

V sedmé desetině sekundy kolabují dveře a osa vozu, kolabující konstrukce vozidla svírá tělo řidiče. Řidiči to však již nevadí protože je už mrtvý a zbylé tři desetiny sekundy pro něj vůbec nic neznamenají.

TAKŽE, KDO Z VÁS NECHCE POUŽÍVAT BEZPEČNOSTNÍ PÁS?

Tato dokumentace je věnována zaměstnancům Havarijních a Zásahových jednotek, kteří denně riskují svůj život pro záchranu lidských životů a snaží se pomoci ostatním od bolesti stejně jako všem, kteří jsou zodpovědni za řízení osobních i nákladních vozidel. POUŽÍVEJTE VÁŠ BEZPEČNOSTNÍ PÁS!

Prosím předejte tuto zprávu všem lidem ve Vašem okolí. CRUZ ROJA MEXICANA DELEGACION PUEBLA Originál této prezentace byl vydán ve španělštině, do angličtiny přeložil Mike Matula, následně do češtiny přeložila Martina Bílá.