Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlavní části motorových vozidel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlavní části motorových vozidel"— Transkript prezentace:

1 Hlavní části motorových vozidel
VY_32_INOVACE_AUT1_12 Hlavní části motorových vozidel

2 1. Osobní automobily Podvozek nápravy (včetně zavěšení) pérování kola
brzdový systém řízení příslušenství podvozku (ovládací ústrojí spojky, karburátoru …)

3 b) Poháněcí soustava hnací ústrojí (motor s příslušenstvím) převodové ústrojí (spojka, převodovka s řadícím ústrojím, spojovací a kloubové hřídele, rozvodovka a diferenciál. c) Samonosná karoserie základní nosná část, umožňuje přepravu osob a nákladu

4 d) Příslušenství Zařízení a přístroje pevně spojené s vozidlem, které jsou po technické stránce nezbytné pro dopravní činnost vozidla ( osvětlení, chlazení, zapalování …) e) Výbava části, které nejsou pevně spojené s vozidlem ( lékárnička, hasící přístroj, výstražný trojúhelník …)

5 f) Výstroj Zařízení a přístroje pevně spojené s vozidlem, které nejsou nezbytně nutné pro dopravní činnost vozidla, ale jsou pro provoz předepsané nebo účelné ( zpětná zrcátka, stěrač skla, rychloměr, bezpečnostní pásy …)

6 1. Nákladní automobily a) Strojový podvozek
podvozek ( rám – základní nosná část automobilu, podvěsy, řízení, příslušenství podvozku) poháněcí soustava ( motor s příslušenstvím a převodová ústrojí)

7 b) Karoserie není nosnou částí automobilu a je připevněna k rámu c) Příslušenství Zařízení a přístroje pevně spojené s vozidlem, které jsou po technické stránce nezbytné pro dopravní činnost vozidla ( osvětlení, chlazení, zapalování …)

8 d) Výstroj Zařízení a přístroje pevně spojené s vozidlem, které nejsou nezbytně nutné pro dopravní činnost vozidla, ale jsou pro provoz předepsané nebo účelné ( zpětná zrcátka, stěrač skla, rychloměr, bezpečnostní pásy …) e) Výbava části, které nejsou pevně spojené s vozidlem ( lékárnička, hasící přístroj, výstražný trojúhelník, rychloměr …)

9 Použitá literatura JAN, Zdeněk, Bronislav ŽDÁNSKÝ a Jiří ČUMPERA. Automobily 1: Podvozky. Brno: Avid, ISBN PILÁRIK, Milan a Jiří PABST. Automobily. Vyd. 1. Praha: Informatorium, 2000, 3 sv. ISBN


Stáhnout ppt "Hlavní části motorových vozidel"

Podobné prezentace


Reklamy Google