Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Aktivizační programy pro seniory
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Environmentální výchova pro základní školu
Workshop č. 3 E-inkluze: vzdělávání osob 50+
Inovační kurz pro sanitáře
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Hodnotová orientace svobodné generace
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Víte, že 80 % úspěchu je dorazit tam, kam máte?. Byli bychom rádi, kdybychom to byli právě my, kdo Vám k němu pomůže! Naše nezisková organizace Vám v.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Koncepce péče o staré občany
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Horizontální témata EU
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Rozdíly mezi osobnostmi
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Péče o seniory.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_65.
Projekt partnerských MAS MAS Rozkvět zahrady jižních Čech MAS Blanský les – Netolicko MAS Vodňanská ryba.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Attavena, o.p.s. Jana Kloudová Eva Kalmíková. Vzdělávání a rozvoj neziskových organizací v České republice a střední a východní Evropě; podpora a vzdělávání.
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Řízení zavádění ŠVP PaedDr. Karel Tomek Mgr. Anna Doubková duben 2011.
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Vymezení a funkce volného času
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Sociálně aktivizační služby
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Třinecká obchodní akademie
Transkript prezentace:

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání „Senioři v knihovně – knihovny pro seniory“

Východiska aktivizace seniorů (i formou zájmového vzdělávání) Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Zdraví seniorů jako východisko aktivizace, důvody Průměrný věk Délka života Index stáří Důsledky stárnutí společnosti Lidský věk se prodlužuje, lidská společnost stárne např. mezi léty 2000 a 2011 vzrostl průměrný věk občanů Mladé Boleslavi o 3,12 roku a situace v celé zemi je podobná, prodlužování délky života jako pozitivní jev a pozitivní společenský ukazatel prodlužování délky života jako demografický problém, růst indexu stáří. Index stáří -poměr mezi počtem jedinců v kategorii 65+ ku počtu jedinců ve věkové kategorii 0 – 14 se zvětšuje ( např. V Mladé Boleslavi ve sledovaném období z 70,3% na 115,4% ).Trend matem. funkce indexu stáří společnosti na čase je progresivně rostoucí , důsledky stárnutí společnosti jsou závislé obecné úrovni společnosti, pro naši společnost znamená ( neúnosné ) zvyšování výdajů v oblasti sociální, ale také zdravotní. Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Zdraví a kvalita života seniorů „ Léčení jakékoliv jednotlivé součásti by nemělo probíhat bez ošetření celku. Neměli bychom se pokoušet léčit tělo bez duše a má – li být zdravé tělo a hlava, musí léčení začít duší. Neboť to je velký omyl naší doby při léčení lidského těla, že lékaři napřed oddělí duši od těla.“ Platón, 4. století před Kristem „Nejlepším lékem pro člověka je člověk. Nejvyšším stupněm léku je láska.“ Paracelsus, 16.století Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Prodlužování věku a kvalita života kvalita života jako ukazatel hodnocení procesu prodlužování života kvalita života seniorů a jejich aktivizace Seniorská 100 MB Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Potřeba aktivizace seniorů chronologický věk člověka funkční věk člověka je závislý na aktivitě člověka, seniora aktivní prožívání stáří, motivace k aktivnímu prožívání stáří kvalita prožívání stáří je závislá přímo na aktivitě jedince Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Vzdělávání seniorů a jeho funkce Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Vzdělávání seniorů může plnit funkci aktivizačního nástroje v období přípravy na důchod ve fázi nástupu do důchodu v prožívání důchodového věku Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Vzdělávání seniorů a funkce adaptační adaptace na nové životní podmínky v předdůchodovém a důchodovém věku adaptace na nové postavení v rodině, ve společnosti adaptace na změny v hodnotovém systému adaptace na novou, 3.kariéru života Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Další funkce vzdělávání seniorů rehabilitační relaxační kultivační Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Aktivizační role vzdělávání seniorů Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

rozvíjí sebedůvěru jedince. Aktivizační role vzdělávání seniorů je pravděpodobně tou nejdůležitější funkcí aktivita v přístupu k životu obecně je ten element, který podmiňuje v daných podmínkách zdravý a kvalitní život jedince podněcuje sebedůvěru rozvíjí sebedůvěru jedince. Lidský věk se prodlužuje, lidská společnost stárne např. mezi léty 2000 a 2011 vzrostl průměrný věk občanů Mladé Boleslavi o 3,12 roku a situace v celé zemi je podobná, prodlužování délky života jako pozitivní jev a pozitivní společenský ukazatel prodlužování délky života jako demografický problém, růst indexu stáří. Index stáří -poměr mezi počtem jedinců v kategorii 65+ ku počtu jedinců ve věkové kategorii 0 – 14 se zvětšuje ( např. V Mladé Boleslavi ve sledovaném období z 70,3% na 115,4% ).Trend matem. funkce indexu stáří společnosti na čase je progresivně rostoucí , důsledky stárnutí společnosti jsou závislé obecné úrovni společnosti, pro naši společnost znamená ( neúnosné ) zvyšování výdajů v oblasti sociální, ale také zdravotní. Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Zájmové vzdělávání seniorů, motivace, funkce Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

naplnění vzdělávacích potřeb orientace v nových informačních technologiích naplnění potřeby sociálního začlenění poznávání dalších možností v různých oblastech života pozitivní naladění osobnosti seberealizace nová přátelství, případně překonání pocitů osamocení pocity úspěchu a hrdosti Lidský věk se prodlužuje, lidská společnost stárne např. mezi léty 2000 a 2011 vzrostl průměrný věk občanů Mladé Boleslavi o 3,12 roku a situace v celé zemi je podobná, prodlužování délky života jako pozitivní jev a pozitivní společenský ukazatel prodlužování délky života jako demografický problém, růst indexu stáří. Index stáří -poměr mezi počtem jedinců v kategorii 65+ ku počtu jedinců ve věkové kategorii 0 – 14 se zvětšuje ( např. V Mladé Boleslavi ve sledovaném období z 70,3% na 115,4% ).Trend matem. funkce indexu stáří společnosti na čase je progresivně rostoucí , důsledky stárnutí společnosti jsou závislé obecné úrovni společnosti, pro naši společnost znamená ( neúnosné ) zvyšování výdajů v oblasti sociální, ale také zdravotní. Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

JE ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ DRUHEM SOCIÁLNÍ SLUŽBY? Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Realizace zájmového vzdělávání seniorů aktivizačních programů Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Univerzity 3. věku Akademie 3.věku Neziskové organizace Knihovny Muzea Lidský věk se prodlužuje, lidská společnost stárne např. mezi léty 2000 a 2011 vzrostl průměrný věk občanů Mladé Boleslavi o 3,12 roku a situace v celé zemi je podobná, prodlužování délky života jako pozitivní jev a pozitivní společenský ukazatel prodlužování délky života jako demografický problém, růst indexu stáří. Index stáří -poměr mezi počtem jedinců v kategorii 65+ ku počtu jedinců ve věkové kategorii 0 – 14 se zvětšuje ( např. V Mladé Boleslavi ve sledovaném období z 70,3% na 115,4% ).Trend matem. funkce indexu stáří společnosti na čase je progresivně rostoucí , důsledky stárnutí společnosti jsou závislé obecné úrovni společnosti, pro naši společnost znamená ( neúnosné ) zvyšování výdajů v oblasti sociální, ale také zdravotní. Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Realizace aktivizačních programů pro seniory na Mladoboleslavské univerzitě 3.věku a volného času seniorů Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Mladoboleslavská univerzita 3.věku For Senior MB Služba škole MB realizuje aktivizační programy pro seniory ve 2 střediscích Mladoboleslavská univerzita 3.věku For Senior MB Lidský věk se prodlužuje, lidská společnost stárne např. mezi léty 2000 a 2011 vzrostl průměrný věk občanů Mladé Boleslavi o 3,12 roku a situace v celé zemi je podobná, prodlužování délky života jako pozitivní jev a pozitivní společenský ukazatel prodlužování délky života jako demografický problém, růst indexu stáří. Index stáří -poměr mezi počtem jedinců v kategorii 65+ ku počtu jedinců ve věkové kategorii 0 – 14 se zvětšuje ( např. V Mladé Boleslavi ve sledovaném období z 70,3% na 115,4% ).Trend matem. funkce indexu stáří společnosti na čase je progresivně rostoucí , důsledky stárnutí společnosti jsou závislé obecné úrovni společnosti, pro naši společnost znamená ( neúnosné ) zvyšování výdajů v oblasti sociální, ale také zdravotní. Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Zájmové vzdělávání na MBU3V Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

studijní programy dvouleté studijní programy postgraduální( jednoleté) navazující na dvouleté programy jednoleté jazykové kurzy kurzy IT exkurze volitelné krátkodobé kurzy jednorázové přednášky Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Příklady kurzů studijních programů MBU3V a VČS Dvouleté kurzy Dějiny, dějiny regionu a dějiny umění Lidé a příroda Postgraduální ( jednoleté, navazující ) Významné objevy a dokumenty historie Evropské dějinné události a osobnosti ve vztahu k českým dějinám Přírodní zvláštnosti regionu Jednoleté studijní obory Cestujeme po Evropě Jazykové kurzy Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

FOR SENIOR MB, aktivizační programy Motto: „Aktivně žít znamená nestárnout!“ Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Pohybové aktivity Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Kulturní a společenské aktivity Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Seniorský časopis Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Otázky a odpovědi Eva Pešková, Liberec 27.5.2014

Děkuji za pozornost Eva Pešková, Liberec 27.5.2014