Vernier LabQuestVernier LabQuest a barometr BAR-BTAbarometr BAR-BTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardy finanční gramotnosti. Program  užší a širší standard FG a návaznost na RVP  v kterých p ř edm ě tech u č it  materiály k výuce  co by si.
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání • Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Cyklovýlety za poznáním Vltavotýnska. 1. trasa: BORKOVICKÁ BLATA • Gymnázium- Předčice- Bečice- Hartmanice- Mažice- Borkovická blata-naučná stezka-
POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Ekologický seminá ř (7.ro č ník + 6.A) Hledání bod ů Kolumba (
Měření času – jednotky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Vyhledávání dopravního spojení na internetu
Nejposvátnější čínská hora
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Pica pica Straka obecná.
ALKO JÓGA PRAVIDELNÝM PROCVIČOVÁNÍM DOVEDETE PROVEDENÍ JEDNOTLIVÝCH POZIC K DOKONALOSTI.
- X>=-4 + Program, který po zadání n čísel určí počet čísel, která jsou v intervalu
Typografie formální úprava
Celá čísla Zapiš celá čísla, která jsou mezi: a) -8 a -5 d) -3 a 4
Matematika a její využití v geografii
V. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
SLOŽENÉ ÚROKOVÁNÍ Na konci úrokovacího období se připíše úrok za uplynulé období a v příštím úrokovacím období se počítá úrok nejen z původní jistiny,
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Filip Chvátal ANALÝZA DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI V OBCÍCH ČR.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (36. – 44. úloha) IV. označení digitálního.
Graf pohybu 1. díl Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
-NCN II- …akce podruhé. Zveme Vás na druhý ro č ník, ji ž tradi č ní zále ž itosti NCN – Nau č se, co neznáš, tentokrát s podtitulem,,Akce podruhé‘‘
Dotazníkové šet ř ení Mapa školy Ú č ast v projektu: 140 základních škol Celkový po č et respondent ů : Po č ty respondent ů : ž áci (89%), rodi.
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Tak jsme se p ř átelé p ř es všechny potí ž e, na našem podzimním setkání všichni sešli. Chyb ě l Petr, toho jsme omluvili. 20. zá ř í jsme se zase sešli,
Vypracoval: Kryštof Ko ň ák. Hlavní informace Nejvyšší bod: vrch Tele č ek (399 m.n. m.) Nejni ž ší bod: hladina Vltavy (177 m. n. m.) Historická zem.
Služby letecké dopravy
Kdo je lidské embryo? David Č erný 1. LF UK v Praze
AIRSOFT.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
10. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB I.
Vypracovala:Eliška Hlínová 8.t ř ída Dne: Pokra č uj na další stránku Konec prezentace.
Na trhu prodávali velikonoční pomlázky. Veliká stála 50 Kč a malá 10 Kč. Celkem se prodalo 524 Ks pomlázek. Tržba činila Kč. \kolik se prodalo.
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
ČAS.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Moře a oceány.
Za předpokladu použití psacích potřeb
Poslední cesta vede k nám! POH Ř EBNÍ SLUŽBA Poh ř ební služba Hálkova 42 Jihlava- Helenín
Apple iPhone 3G David Sommer-1IT Menu Infografika Vzhled Ovládání Zprávy Internet iPod GPS Navigace Ukon č it prezentaci.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Rozcvička Dopl ň : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Plán trasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Hrátky s mapou Autor: Mgr. Ivana Tesařová. AnotaceObsahuje nám ě ty č inností pro práci s mapou, seznámení s m ěř ítkem, výroba vlastních u č ebních pom.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0201_OSOBNÍ R. Téma: FG_OSOBNÍ ROZPOČET Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZKOUMÁME ČAS, TEPLOTA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
RAKOUSKO M O N T A F O N.
Výstup na horu nápodoba historického pokusu
Slovní úlohy o společné práci
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_FYZIKA
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
M-Ji-CU058-Slovni_ulohy_o_pohybu
Slovní úlohy o společné práci
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
KARTOGRAFIE: MAPY A PLÁNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Vernier LabQuestVernier LabQuest a barometr BAR-BTAbarometr BAR-BTA

P ř ed za č átkem výletu byl barometr v klidu na stole. Hodnota tlaku s č asem kolísá. První č ást trasy byla z kopce – tlak vzr ů stal. Pak následoval dlouhý výstup do nejvyššího bodu trasy – tlak klesal. Op ě t sestup – tlak vzr ů stá Ž e by velice prudký a rychlý sestup? Na konec krátký výstup.

Ješt ě d – jedná se o m ě sto pod Ješt ě dem – Liberec.

Nejní ž e polo ž ené místo. Nejvýše polo ž ené místo.

Ur č i, po kolika metrech jsou vrstevnice vyzna č eny na map ě ! Ur č i nadmo ř skou výšku výchozího bodu! Ur č i nadmo ř skou výšku nejni ž šího bodu cesty! Porovnáním vrstevnice ozna č ující 600 m.n.m. a výšky vrcholu Javorový vrch zjistíš, ž e vrstevnice jsou na map ě po 10 m nadmo ř ské výšky. Výrazn ě ji jsou vyzna č eny vrstevnice po 100 a 50 m nadmo ř ské výšky. Podle vršku s výškou 427 m.n.m. ur č íme výšku výrazné vrstevnice jako 400 m.n.m. Vidíme, ž e k po č átku cesty vede první vrstevnice nad ní tedy – 410 m.n.m. Nejni ž ší bod cesty je v údolí u Č erné Nisy – u autobusové zastávky Jan ů v most – 370 m.n.m.

Č asové intervaly jsou st ř ídav ě 0,03 h = 0,03 x 60 min = 1,8 min a 0,04 h = 0,04 x 60 min = 2,4 min. Proto ž e interval byl udán v celých minutách, zadaný interval byl 2 minuty.

P ř edpokládejme, ž e stejný tlak odpovídá stejné nadmo ř ské výšce. Jak dlouho trvalo p ř ekonání stejného výškového rozdílu turistovi v prvním a druhém intervalu? Co mohlo být d ů vodem tohoto rozdílu? Jednalo se o pomalou nebo rychlou ch ů zi? Porovnej s mapou! V č ase od 0,4333 h do 0,6333 h turista klesal. Klesání trvalo 0,2 h = 0,2 x 60 min = 12 min. V č ase od 0,6667 h do 1 h turista stoupal. Stoupání trvalo 20 min. Podle mapy délka stoupání a klesání byla p ř ibli ž n ě stejná. Turista šel v rychlém tempu a stoupání je fyzicky náro č n ě jší, proto stoupal pomaleji.

Co se asi d ě lo v úseku cesty mezi 3,567 h a 3,633 h? Za 0,066 h = 0,066 x 60 min = 3,96 min tlak vzrostl o 1,3 kPa. V prvním rychlém sestupu by to za 12 min odpovídalo 12 x (1,3 : 3,96) kPa = 3,94 kPa a skute č ná zm ě na byla 1,55 kPa. Porovnáme-li to s mapou, vidíme, ž e mezi Rudolfovem, elektrárnou a Baltskou není ž ádná p ř ímá cesta s prudkým sestupem. Turista tedy musel pou ž ít n ě jaký dopravní prost ř edek. Ob ě místa mají autobusovou zastávku, pou ž il tedy pravd ě podobn ě autobus.

© RNDr.Vladimíra Erhartová SOŠ a Gymnázium Na Bojišti 15, Liberec