Primární prevence: Workshop s Popelkou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Školní poradenské pracoviště
Výstupy z Úvodního semináře
Sdružení Podané ruce, o.s.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Sociálně patologické jevy
Zdravá škola.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Motýlí efekt Systémový přístup a vize. Motýlí efekt.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Komunitní a otevřená škola
Minimální preventivní program školy
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Model transkulturní péče
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Modrý kříž v České republice
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Primární prevence: Workshop s Popelkou Veselý, J., Polanecká, M., Fialová, H., Hlaváč, J., Lukešová, H., Bukáčková, L., Podškubková, A. AT Konference 2013

Co je primární prevence? ? Workshop s Popelkou Co je primární prevence? ?

Workshop s Popelkou - Historie a vývoj Před r. 89 - Drogy nejsou Po r. 89 - Kdokoliv kdo má ruce a nohy  Users Exusers Jednorázové besedy, kina, knížky, hry… Zahlcování informacemi jak (ne)brat, říci NE! Interaktivní programy Dlouhodobé interaktivní programy Teachers continue …

Workshop s Popelkou - rozdělení Nespecifická Specifická Všeobecná Selektivní Indikovaná Program včasné intervence

„Bio - Psycho základ„ Genetika Vrozené dispozice Vývojová psychologie Osobnost jednotlivce Rodina, pocit bezpečí Emoční rovina

Škola Komunikace - vedení školy, ŠMP, třídní učitel Specifika - typ, zaměření, malá X velká, městská X sídlištní Osnovy, školní řád, MMP Práce s třídním kolektivem Programy zahrnují všechny děti - školní docházka je povinná, součást vzdělání Vzdělávání, podpora třídních hodin Společné akce škola + rodiny Zájem o žáky, supervize pedagogů Otvírání témat – bezpečný prostor Intervizní a supervizní práce Respekt a důvěra - vzájemná

Rodina Statut, závislost X nezávislost, zvyky, normy, tolerance, otevřenost komunikace, informovanost RCH, vzdělávání Třídní schůzky, generální souhlas Jaké drogy se objevují ve škole, jak se projevuje šikana… Indikovaná prevence Základní prostředí – základní normy Rizikové a protektivní faktory Nejdůležitější cílová sk. – těžko dosažitelná Výchova k rodičovství Vztah rodič – škola (pozitivně nastaven)

Vrstevníci Mocná skupina, síla k ovlivňování k pozitivnímu i negativnímu Ovlivnitelnost, konformita, motivace, trendy, životní styl Práce s historií skupiny (normy, pravidla, role) Zkušenost ve změněné skupinové práci, vědomí narušení nežádoucího jádra skupiny Objektivní informace, vysvětlení mýtů Práce se subkulturami, s tématem odlišnosti Posilování zdravého klimatu

Volný čas Koníčky – finance, kvalita, 1 velký kůň (fotbal) X přetížení S kým? Dostupnost - finance, čas, kontrola od rodičů Co je kvalita volného času – organizovaný X neorganizovaný Facebook, počítače, sociální sítě NZDM, kluby, krizová centra… Rodiče – motivace, vliv Úloha knihovny

Společnost Zákony, normy, tolerance, pravidla, právo, právní jistota Etika, hodnoty, morálka, postoje, odpovědnost vůči občanovi Listina základních práv a svobod Prostředí - místní komunita, podporující otevřenost, pomoc, statut rodiny Kultura Média, reklama, internet Dostupnost např. návykových látek Investice, informovanost Vzory - autority, osobnosti Vláda, prezident, ústava

Organizace DDM, NZDM SVP, OSPOD, PPP, úřady Psychologové, psychiatři NNO - poradenská centra, adiktologické služby, krizová centra Spolupráce se školou, garance kvality, možnost nabídky aktivit

Adiktologické služby Terénní programy Kontaktní centra AT ambulance, denní stacionáře, Terapeutické komunity, léčebná zařízení Doléčovací centra

Workshop s popelkou Primární prevence a systém Mezioborová spolupráce HR, TP, TK … Výhody a nevýhody

Proč workshop s Popelkou? Protože například … bojumeme … ?

Používání neúčinných prostředků Pouhé poskytování zdravotních či jiných typů informací o daném typu RCH Odstrašování, zastrašování, zakazování, přehánění následků užívání, moralizování Afektivní výchova postavená pouze na emocích a pocitech (Miovský, M., Zapletalová, J., Skácelová, L.: Zásady efektivní prevence rizikového chování u dětí a mládeže in Primární prevence rizikového chování ve školství, 2010)

Ukázka: Školní preventivní program Sociálně-patologické jevy Motto: Tvrdá práce opravdu přináší výsledky. Dr. W. Halton Znakem sociálně-patologických jevů je zřetelná odchylka od sociálního standartu současné společnosti (stále víc se tudíž mluví o sociálních deviacích). Je to porušení nebo odchýlení od sociální normy nebo skupiny norem, nerespektování požadavků.

I my bojujeme se systémem… …. občas i s Macechou … Workshop s Popelkou I my bojujeme se systémem… …. občas i s Macechou …

Děkujeme za pozornost  Sekce primární prevence A.N.O. Děkujeme za pozornost  fialova@magdalena-ops.cz