PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Cizinecké právo v České republice
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Co je nutné zařídit v hostitelské instituci v souvislosti s přijetím zahraničního výzkumného pracovníka, který bude zaměstnán na řešení projektu VaVaI.
SEMINÁŘ „ZAMĚSTNÁNÍ V ČR“
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Životní úroveň (II. část)
Obchodní společnosti.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Systém sociální podpory v ČR
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Podpora v nezaměstnanosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Správa sociálního zabezpečení
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CEFIF Založení FF s. r. o. Finanční úřad Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
CEFIF Založení FF „Fyzické osoby“ Dana Batelková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Batelková.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Podnikání 1. Principy podnikání 2. Formy a druhy podnikání
Živnostenský úřad.
Správa sociálního zabezpečení
Výchova k občanství 9.ročník
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Státní sociální podpora
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Transkript prezentace:

PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 18.2.2013 Mgr.Pavel Duba

PODNIKÁNÍ NEBO ZAMĚSTNÁNÍ ? Živnostník = OSVČ = podnikatel Živnost = soustavná, samostatná činnost na vlastní jméno a odpovědnost provozovaná za účelem zisku

2 typy podnikání 1/ Fyzická osoba, OSVČ, vlastní živnost 2/ Právnická osoba, družstvo s.r.o., jednatel Každý musí platit daně, zdravotní a sociální pojištění. Vaše svoboda a samostatnost, zároveň nepoměrně větší odpovědnost vůči úřadům

4 druhy živností volná vázaná řemeslná koncesovaná

Zahájení podnikání Ohlášení živnosti na živnostenském úřadu (ŽÚ) pas + doložení pobytu v ČR VRT země původu + VRT ČR (do 90 dnů) místo podnikání 1000,- Kč Do 5 dnů výpis z živnostenského rejstříku Finanční úřad – DIČ, daně – do 30 dnů Přihlášení na SSZ, ZP Pokud označíte ve formuláři CRM, ŽÚ pro Vás zajistí registraci na dalších úřadech

Finanční úřad - daně Živnostenský rejstřík, bankovní účet, pobyt Podat daňové přiznání za každý rok Daňové přiznání podává každý kdo má ŽL ! Pokud přesáhne daň 30 000,- zálohy na daň Daň = 15% (příjmy – náklady) Daňová evidence X výdaje paušálem (40%,60%,80%) Účetní a daňové doklady – faktura, evidence, účetnictví Povinnost hlásit změny do 15 dnů

Sociální pojištění Důchodové a sociální – povinné Nemocenské – nepovinné (nemocenské není zdravotní, je pro kompensaci příjmů v případě nemoci nebo mateřství) Zálohy 1890,- Kč/měsíc (vedlejší činnost 756,-Kč) Při nízkém zisku do 62121,- Kč neplatíte zálohy, nad tuto sumu má povinnost platit každý Do měsíce od podání daňového přiznání podat přehled na SSZ. Při neplacení vzniká dluh Všechny změny nahlásit do 8.následujícího měsíce SSZ má oznamovací povinnost vůči OAMP MV

Zdravotní pojištění Systém podle druhu pobytu Trvalý pobyt, zaměstnanec, strpění, azyl, žomo, DO, rodinný příslušník za podmínky migrace v EU – veřejné ZP - min.1748,-/měsíc Přechodný, dlouhodobý pobyt, vízum – pokud není zaměstnanec - komplexní zdravotní pojištění cca 1200,-/měsíc - na celý pobyt Slavia, Maxima, PVZP, Uniqua, Ergo Rozdíl v úhradě a úrovni zdravotní péče Změny hlásit do 8 dnů

Švarcsystém Závislá práce nesmí být vykonávána na ŽL a má tyto znaky: Vztah podřízenosti k zaměstnavateli Jménem zaměstnavatele Dle pokynů zaměstnavatele Vykonávána osobně Pokuty 250 000 – 10 000 000 firma až 100 000 fyz.osobám IČO – kontroly SUIP

Agenturní zaměstnávání Od 1.1.2012 nemůže agentura propůjčovat své zaměstnance – cizince ze třetích zemí na práci jiným zaměstnavatelům V praxi se to obchází… Družstvo není agentura práce! Klientský systém…

Ohlášení/prodloužení DP podnikání OAMP MV 1. zelený formulář; 2. cestovní doklad; 3. doklad o zápisu do živnostenského rejstříku; 4. potvrzení FÚ o tom, že žadatel nemá dluh na dani; 5. potvrzení SSZ o tom, že žadatel nemá dluh na sociálním pojištění ; 6. prostředky k pobytu na území, - kopie DP, nebo výpisy z účtu po dobu 3 měsíců, faktury; 7. doklad o zajištění ubytování; 8. komplexní zdravotní pojištění; 9. poplatek v hodnotě 2500,- Kč.

Další povinnosti – životní minimum Doložení měsíčního příjmu – musí být vyšší než ŽM společně posuzovaných osob v domácnosti 3410 na jednotlivce 3140 na první osobu 2830 na další osobu starší 15 let 2450 na nezaopatřené dítě od 15 do 26 2140 na dítě od 6 – 15 1740 na dítě do 6 let (otec+matka+2 děti=3140+2830+2450+2140=10560,-)

Normativní náklady na bydlení nájem + další náklady – skutečná suma ve smlouvě nebo normativ 7068,- na jednotlivce 10144,- u dvojice v domácnosti 13813,- u třech osob v domácnosti 17269,- u čtyřech a více osob v domácnosti Když vlastníte nemovitost jsou NN nižší * Možnost kontroly účelu pobytu nebo předmětu podnikání * Podmínka pobytu 2 roky na území – při změně účelu

Mgr.Pavel Duba duba@refug.cz http://www.businessinfo.cz/cz/ http://jakpodnikat.cz/ http://www.podnikatel.cz/ http://portal.gov.cz http://www.mesec.cz/ http://www.migrace.com/ Děkuji za pozornost! Mgr.Pavel Duba duba@refug.cz