1 KULTURA a její rozvíjení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Prezentace 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_415_PRAHA-MATKA MĚST Téma: PRAHA, HISTORICKÉ.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Proč je důležité studovat Principy
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Románský sloh.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.45 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.

1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
MGR. MICHAL OBLOUK KULTURA A JEJÍ PROJEVY. KULTURA slovo latinského původu, colere = pěstovat od 16. století se používá pro označení vybraných lidských.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Přírodopis 6.třída úvodní hodina
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_52_INOVACE_ZE.8.61 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Historické prameny.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.66 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Sociokulturní struktura populace ČR
Kultura.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.56 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.

Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Kultura Občanský a společenskovědní základ Autor: Mgr. Pavel Semerák
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kultura Vladimír Velešík.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Transkript prezentace:

1 KULTURA a její rozvíjení

Co je to vlastně ta kultura ? Vzpomeňte si na slovní spojení (sousloví), v nichž se objevuje pojem kultura nebo kulturní, … a vysvětlete je. KULTURNÍ PAMÁTKA ARCHEOLOGICKÁ KULTURA KULTURNÍ DŮM JAZYKOVÁ KULTURA KULTURNÍ DĚDICTVÍ KULTURA ODÍVÁNÍ KULTURNÍ ROSTLINY KULTURA STOLOVÁNÍ KULTURNÍ CHOVÁNÍ KULTURA BYDLENÍ KULTURNÍ INSTITUCE KULTURA CESTOVÁNÍ

Dokázali byste nyní definovat pojem kultura ? KULTURA je souhrn materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi během celého historického vývoje. Je to slovo latinského původu a znamená „to, co je pěstováno“. Cílem kultury je pěstovat a zušlechťovat, vychovávat a vzdělávat, tedy KULTIVOVAT.

Slovo kultura původně označovalo pěstování užitkových plodin a chov domácích zvířat. M. T. Cicero tento pojem použil jako metaforu pro překlad Platónova pojmu „péče o duši“. Od dob renesance (od 16. století) se používá pro označení vybraných lidských činností, jež člověka hodlají vzdělávat a zušlechťovat. Národy, které nepěstovaly „vysokou kulturu“ byly označovány za barbarské. „Vysoká kultura“, na rozdíl od „nízké, lidové,“ vyžadovala vzdělání a péči.

J. W. Goethe význam slova kultura rozšířil - podle jeho názoru do kultury patří i oblékání, stravovací návyky, dějiny, filosofie, umění, věda, dětské hry, přísloví, literatura, politika, hospodářství, a dokonce i škody na přírodě, jež člověk svou neuváženou činností působí.

Kultura tedy zahrnuje všechno to, s čím se člověk nerodí, ale co se musí naučit, aby se stal platným členem své společnosti; co sám většinou nevytváří, ale přejímá od starších; co je spíše kolektivním a často anonymním dílem mnoha generací; co se udržuje tím, že se o to lidé starají a pečují; co společenství spojuje a zároveň odlišuje od jiných. Kultura je nezbytnou podmínkou lidského života ve společnosti.

Každá lidská činnost je kulturou zasažena - je to proces obydlování a rozvíjení světa. Kultura, na rozdíl od přírody, je výsledkem lidské aktivity. Kultura se rozvíjí v rámci společenství - proto na světě najdeme její různé podoby. Kultura, která se před ostatními izoluje, ustrne a nakonec zanikne, zatímco kultura, která je ve styku s ostatními, se rozvíjí. Jak rozumíte pojmu kulturní výměna ?

Poznáte, co je na obrázcích ? 3 2 Poznáte, co je na obrázcích ? 6 7 4 5 8

Více oborů se tedy snaží člověka kultivovat - věda, filosofie, náboženství, umění … a také sport. Vzpomínáte na starořecké označení pro ideál dokonalosti ? Správně, je to KALOKAGHATÍA. Označuje harmonii tělesných a duševních hodnot. Takže krása těla a krása ducha patří k sobě. A samozřejmě - i pojem kulturistika je odvozen od kultury - své tělo můžeme také kultivovat - pěstovat, stejně jako můžeme kultivovat půdu, aby byla úrodnější, nebo třeba mikroorganismy.

Kultura je souhrn hmotných a duchovních hodnot HMOTNÉ hodnoty stavby, sochy, obrazy, zahrady, parky, knihy, nábytek a zařízení, nádoby, oděv, zbraně, nástroje, šperky, vozy, technika, spotřební předměty, peníze ... DUCHOVNÍ hodnoty obyčeje a zvyky, právo, morální normy, umění, náboženské představy, filosofické a vědecké názory, politika, ideje, technologie, výchova, vzdělání ...

Kultura v čase a prostoru Slovo kultura užíváme pro označení různých historických období (antická, románská, gotická, renesanční, barokní … moderní), pro označení chování a výtvorů určitých oblastí (kultura Východu a Západu) nebo označuje kulturu národů a společenských skupin. Česká kultura je subkulturou (dílčí částí) evropské kultury.

Na základě kterých kritérií označíme národ za kulturní ? 12 11 10 9 Na základě kterých kritérií označíme národ za kulturní ? 13 14 16 15 18 17 19

Použij tato slovní spojení vhodně ve větách. společné kořeny kultury lidstva různé tempo vývoje vývojové etapy kulturní epochy přírodní kultury násilný zásah do kultury vzájemný kulturní styk

5. funkce ZÁBAVNÁ a KOMPENZAČNÍ Funkce kultury Rozumíte těmto pojmům ? Vysvětlete je. 1. funkce HUMANIZAČNÍ 2. funkce SOCIALIZAČNÍ 3. funkce VÝCHOVNÁ 4. funkce AKUMULATIVNÍ 5. funkce ZÁBAVNÁ a KOMPENZAČNÍ Jak spolu souvisí životní styl a kultura ? Víš, co znamená sousloví osobní kultura ?

Kam se můžete vydat „za kulturou“ ? 20 24 GALERIE KINO 23 MUZEUM 22 21 DIVADLO

KONCERTNÍ SÍŇ 25 26 KNIHOVNA 17 27 28

Víte, jak můžeme tato zařízení označit ? Jsou to KULTURNÍ INSTITUCE.

Použité zdroje: Použité obrázky: Přispěvatelé Wikipedie. Kultura [Internet]. Wikipedie: Otevřená encyklopedie; 9. 05. 2012, 03:37 UTC [cited 23. 05. 2012]. Dostupné na: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Kultura&oldid=8507688. Použité obrázky: 1 - http://www.regionplzen.cz/uws_images/design/divadlo.jpg 2 - http://venicexplorer.net/tradizione/venice-carnival-photos/venice-carnival-2005/venice-carnival-23.jpg 3 - http://nd04.jxs.cz/411/097/c11eea133b_67714538_o2.jpg 4 - http://blisty.cz/img/-6219.jpg?id=-6219&size=350&mg=0& 5 - http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSaBgMmsSh1W3eI_b6HX0W1Ou-SIn9IWNDP4pFr4_9a-Vp6Lxr 6 - http://barevnaplaneta.cz/typo3temp/pics/a5f65955ac.jpg 7 - http://www.1zoom.net/big2/94/165647-aleni.jpg 8 - http://www.restauraceusoudu.cz/_media/restauraceusoudu-98227af732164e3c4a9f436a77 bfedb7/mexiko2.jpg 9 - http://turistickyatlas.cz/galery/galerie/Zamek_Hluboka_nad_Vltavou3.jpg 10 - http://files.dallosouldance.webnode.sk/system_preview_detail_200038828-4d68d4e469-public/Hieroglyfy,%20meno%20faraóna%20Ramesses%202..jpg 11 - http://www.kusma.cz/wp-content/uploads/2010/07/jidlo2.gif 12 - http://i3.cn.cz/1272378317_kniha.jpg

13 - http://www.safaridrive.com/images/current/diary_namibia6.jpg 14 - http://www.skin-artists.com/insp/salvador-dali21.jpg 15 - http://www.zivotmuze.cz/wp-content/uploads/2010/08/vlakplnylidi.jpg 16 - http://galerie.palba.cz/albums/Jadern_zbrane/normal_Atom_Plumbbob_1957_hood.jpg 17 - http://www.artchiv.info/obrazy/10135--Michelangelo-Buonarroti--David-(socha)-TH.jpg 18 - http://www.gamepark.cz/pictures/00/14/53/145327.jpg 19 - http://photos.end.com.ni/2011/01/639x360_1293939833_mar-sangre1.jpg 20 - http://www.cukr-listy.cz/foto/zatec2011/z1.jpg 21- http://cs.zatec-thum.eu/data/editor/28cs_3_big.jpg 22 - autor (foto T. Trégl) 23 - autor (foto T. Trégl) 24 - http://www.slavnevily.cz/data/69/372/krizova_vila_a.jpg 25 - http://www.senat.cz/cinnost/zpravy/vyrzpr2004/koncerty_1.jpg 26 - autor (foto T. Trégl) 27 - autor (foto T. Trégl) 28 - autor (foto T. Trégl)

Řešení: Obrázky 2 - Karneval v Benátkách 3 - Japonská zahrada 4 - Maorové, 5 - tanec Haka … Nový Zéland 6 - LES GRANDS TAM-TAM D´AFRIQUE (Angola, Kongo), džembe 7 - Mayové, Chichén-Itza, 8 - Mexičan … Mexiko 9 - STAVITELSTVÍ … zámek Hluboká v ČR 10 - PÍSMO … egyptské hieroglyfy 11 - KULTURA STOLOVÁNÍ 12 - LITERATURA 13 - KULTURA ODÍVÁNÍ … Namibia, kmen Himba 14 - VÝTVARNÉ UMĚNÍ ... malířství (Salvador Dali / Egg Born) 15 - KULTURA CESTOVÁNÍ … Indie 16 - Atomový hřib 17 - VÝTVARNÉ UMĚNÍ ... sochařství (Michelangelo Buonarroti / David) 18 - Kyselý déšť 19 - Lov velryb v Japonsku