ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aldehydy a ketony.
Advertisements

důkaz nenasycených uhlovodíků odbarvení bromové vody = adice bromu na dvojné vazby.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
ALKENY A ALKADIENY UHLOVODÍKY S JEDNOU DVOJNOU VAZBOU V ŘETĚZCI
Acyklické uhlovodíky Dělíme je na:
Chemické reakce karbonylových sloučenin
Názvosloví.
ALKENY a ALKYNY.
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
Dvojná vazba C=C (více dvojných vazeb dieny, polyeny)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
Alkeny, alkadieny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 23
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
ALKYNY uhlovodíky Nenasycené ……………
Alkeny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
Alkoholy a fenoly.
Uhlovodíky (Cyklo)Alkeny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Písemné opakování v pond ě lí teorie pnutí vysoké pnutí nestálost vyšší reaktivita.
Alkany acyklické uhlovodíky se samými jednoduchými vazbami
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
ALKENY, ALKADIENY písemné opakování
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Uhlovodíky 2. Alkeny RZ –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ALKENY.
Písemka lineární uhlovodíky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Alkyny.
AZ - KVÍZ Jana Drahovzalová, 4.ročník UCHM (2006).
ALKYNY Nenasycené …………… uhlovodíky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
Alkadieny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Alkeny, cykloalkeny.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
jsou to uhlovodíky, které obsahují v otevřeném řetězci právě jednu násobnou-dvojnou vazbu uhlík- uhlík v názvu je koncovka -en Př. mezi alkeny (uhlíkaté.
ALKENY.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
A LKENY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ALKENY Chemie 9. třída.
ALKENY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/14
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Nenasycené uhlovodíky
Základní typy organických reakcí
Alkeny.
Alkyny nenasycené uhlovodíky s acyklickým uhlíkatým řetězcem
Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších chemických reakcí
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
Transkript prezentace:

ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI Nenasycené uhlovodíky, mají ve svých molekulách jednu dvojnou vazbu C=C Název je odvozen od názvu alkanů a doplněn koncovkou –EN Mají homologický vzorec CnH2n Jsou součástí zemního plynu, ropy, hnědouhelného dehtu, vznikají při krakování ropy VLASTNOSTI Svými fyzikálními vlastnostmi se podobají alkanům Nižší jsou plyny, další jsou těkavé kapaliny nebo pevné látky Jsou reaktivnější než alkany U alkenů existují geometrické izomery, pokud jsou na obou uhlíkových atomech spojených dvojnou vazbou nestejné substituenty

CHARAKTERISTIKA VAZBY Chemickými vlastnostmi se výrazně liší od alkanů v důsledku dvojné vazby C=C, která se skládá z vazby σ a π, je tedy tvořena 4 elektrony (dva jsou umístěny mezi středy uhlíkových atomů, dva jsou v prostoru kolem vazby σ) Vazba π je mnohem méně stálá než vazba σ, proto reakce probíhají většinou na dvojné vazbě REAKCE Adice: Halogenovodíků CH2=CH-CH3+HCl → CH3 -CHCl-CH3 jde o elektrofilní adici Halogenů CH2= CH2 +Br2 → CH2Br-CH2Br, jde o elektrofilní adici Vodíku (hydrogenace) CH2 =CH2 + H2 →CH3-CH3 Vody (hydratace) CH2 =CH2 + H2O →CH3CH2OH Podle Markovnikovova pravidla se při adicích nesymetrických činidel (např. HCL)kladnější část(u halogenovodíků je to vodík) aduje na uhlíkový atom dvojné vazby s větším počtem vodíkových atomů, kdežto zápornější část činidla(u halogenovodíků je to halogen) na uhlíkový atom dvojné vazby s menším počtem vodíkových atomů, proto např. při adici HCl na propen vzniká 2-chlorpropan : CH2=CH-CH3+HCl → CH2-CH-CH3 / / H Cl 2 chlorpropan

PŘÍPRAVA ZÁSTUPCI Oxidace: Lze uskutečnit různými oxidačními činidly (manganistanem draselným, ozonem), podle reakčních podmínek vznikají alkoholy, karbonylové sloučeniny, karboxylové kyseliny Polymerace: Je mnohokrát opakovaná adice (polyadice), při níž z monomeru (alkenu) vzniká polymer a zaniká dbojná vazba, jde o významné reakce vedoucí ke vzniku plastů PŘÍPRAVA Z alkylhalogenidů odštěpením halogenovodíku Dehydrataci alkoholů kyselinou sírovou Zahřívaním alkanů ZÁSTUPCI Ethen (ethylen) CH2 =CH2 Lehký, bezbarvý plyn nasládlé chuti, ve směsi se vzduchem vybuchuje Získává se při zpracování ropy Slouží k výrobě např: polyethylenu, ethanolu, ethylbenzenu, acetaldehydu Propen (propylen) CH2=CHCH3 Plyn, získává se při zpracování ropy Slouží k výrobě polypropylenu, acetonu, kumenu

ALKADIENY CHARAKTERISTIKA VLASTNOSTI CHARAKTERISTIKA VZABY Nenasycené uhlovodíky obsahují DVĚ DVOJNÉ VAZBY C=C Název je odvozen od alkanů a doplněn koncovkou –DIEN Mají homologický vzorec CnH2n-2 VLASTNOSTI Dvojné vazby mohou být: A) konjugované- jsou od sebe oddělné jednou vazbou jednoduchou –C=C-C=C-, nejstálejší a průmyslové nejvýznamnější jsou alkadieny s konjugovanými vazbami B) izolované- jsou od sebe oddělené alespoň dvěma jednoduchými vazbami –C=C-C-C=C- C) kumulované- vychází z jednoho atomu uhlíku -C=C=C- CHARAKTERISTIKA VZABY ∏-elektrony konjugovaných vazeb jsou delokalizované-jsou rovnoměrně rozprostřeny mezi více jak dva atomy uhlíku a vzájemně se ovlivňují

REAKCE PŘÍPRAVA ZÁSTUPCI Polymerace: Je nejvýznamější reakcí butadienů, vede ke vzniku syntetických kaučuků nCH2=CH-CH=CH2 → (CH2 –CH =CH-CH2 )n but-1,3-dien polybut-1,3-dien PŘÍPRAVA Technicky nejvýznamější je dehydrogenace alkanů a alkenů ZÁSTUPCI But-1,3-dien CH2 = CH-CH=CH2 Plyn , slouží k výrobě syntetického kaučuku, polymeruje se buď samostatně, nebo s jinými nenasycenými sloučeninami, např. styrenem( butandiebstyrenový kaučuk) Izopren( 2-methylbut-1,3-dien) CH2=C-CH=CH2 / CH3 Stavební jednotka všech izoprenoidů (terpeny, steroidy) Synteticky připravený se používá k výrobě kaučuků

Děkujeme za pozornost vypracovaly Gabriela Špačková a Hana Monská

doplnit hybridizaci molekuly ethenu