POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
Gravitační pole.
4. Přednáška – BBFY1+BIFY1 gravitační pole
05_5_Gravitační pole Ing. Jakub Ulmann
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Vzájemné působení těles - síla
Keplerovy zákony.
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _639 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Mechanika Gravitační pole.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Síla.
Gravitace.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Gravitační síla. Gravitační pole
Dostředivá a odstředivá síla
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _636 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole
Sluneční soustava.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_09_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _635 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
VÝKON A PŘÍKON.
Rovnoměrný otáčivý pohyb
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _634 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Pohyby v centrálním gravitačním poli
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitační a tíhová síla
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Gravitační a tíhová síla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Gravitační pole Gravitační síla HRW2 kap. 13 HRW kap. 14.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Měsíc a jeho pohyby.
Gravitační zákon velikost gravitační síly.
2. Centrální gravitační pole
2. Centrální gravitační pole
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
Transkript prezentace:

POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ neuplatňuje se odstředivá síla => působí jen gravitační síla centrální gravitační pole – síla směřuje do středu země gravitační síla se s rostoucí vzdáleností zmenšuje m m vk vk - hmotnost tělesa - hmotnost Země Fg Fg r r - gravitační síla - kruhová rychlost S S - vzdálenost tělesa od středu Země RZ RZ - poloměr Země MZ MZ - střed Země

KRUHOVÁ RYCHLOST nejjednodušší trajektorie – kružnice – pohyb Měsíce kolem Země, – umělé družice Země těleso je vyneseno do určité výšky nad Zemi a je mu udělena počáteční rychlost - kruhová rychlost velikost kruhové rychlosti závisí na vzdálenosti r od středu Země => největší rychlost v úplné blízkosti povrchu Země => první kosmická rychlost

ELIPTICKÁ RYCHLOST počáteční rychlost je větší než kruhová – trajektorie je elipsa Perigeum – vzdálenost od středu Země nejmenší P P A A S - Apogeum – vzdálenost od středu Země největší Při větších počátečních rychlostech je elipsa protáhlejší

PARABOLICKÁ RYCHLOST počáteční rychlost je větší než eliptická – trajektorie je parabola v0 = vP v0 = vK v0 > vK parabolická rychlost = úniková – těleso se trvale vzdaluje od Země velikost parabolické rychlosti: => druhá kosmická rychlost

PŘÍKLADY Po jaké trajektorii se pohybuje těleso, je-li mu udělena v blízkosti povrchu Země rychlost: a) 7 km/s b) 7,9 km/s c) 10 km/s d) 11,2 km/s 2. Co udržuje umělou družici Země na její oběžné dráze? Jak velkou rychlostí se pohybuje Měsíc kolem Země? Jaká je doba jeho oběhu? Předpokládejte pohyb Měsíce po kružnici o poloměru r = 3,84 . 108 m. Jak velká rychlost by se musela udělit Měsíci na jeho současné trajektorii, aby se trvale vzdaloval od Země? Jak by se změnila oběžná doba umělé družice Země, kdyby se její hmotnost zvětšila na dvojnásobek?