Charcot – Marie – Tooth v dětském věku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výsledky molekulárně genetických vyšetření u CMT choroby v České republice MUDr. P. Seeman.
Advertisements

RIZIKOVÝ NOVOROZENEC MUDr. Milan Vacuška, Ph.D.
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Postupy při nálezu rezistence v prsu
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Druhotné deformity chodidla u Morbus Charcot-Marie-Tooth, možnosti ortopedického léčení Smetana Pavel Ortopedická klinika dětí a dospělých UK-2. LF a.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Myopatie u koní a jejich diferenciální diagnostika
Dědičné periferní neuropatie v dětském věku
Rehabilitační postupy u CMT
Typická diagnostická kritéria pro chorobu Charcot-Marie-Tooth typ I
Užití fragmentové analýzy a multiplex PCR s vícebarevným fluorescenčním značením k detekci nejčastějších mutací u dědičných neuropatií (HMSN). P. Seeman,
Charcot MarieTooth a jiné hereditární neuropatie
Dědičné periferní neuropatie – Charcot-Marie-Tooth (CMT/HMSN) co to je
Genetická vyšetření u dědičných neuropatií P. Seeman Klinika dětské neurologie, DNA laboratoř, UK 2. LF a FN Motol Praha a CMT tým UK 2. LF a FNM.
Klinická propedeutika
Genetika dědičných neuropatií
P. Seeman a CMT team Praha Motol
Diagnostický a léčebný algoritmus C-M-T nemoci ve FN Motol
Charcot-Marie-Tooth s vazbou na X.chromozom elektrofyziologické nálezy
Charcot - Marie – Tooth v dětském věku
Praktický přístup k lumbalgiím
Choroby gonozomálně dědičné recesivní
Žena a sport.
P. Seeman1, R. Mazanec2, J. Irobi3, M. Redlová3, J. Haberlová1, E
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Rehabilitace spastické parézy
Elektrodiagnostické studie C-M-T neuropatie
Klinika dětské neurologie, DNA laboratoř, UK 2. LF a FN Motol Praha
Charcot MarieTooth (CMT), dědičné motoricko senzorické neuropatie (HMSN) - co to je? jak se to projevuje? Jak to vzniká? jak se to vyšetřuje a diagnostikuje?,
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
C-M-T Projekt v České Republice
SPEKTRUM CHOROBY CHARCOT-MARIE-TOOTH V REGIONU JIŽNÍ MORAVY
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Zkušenosti s diagnostikou a péčí o pacienty s chorobami CMT
Dědičné periferní neuropatie - CMT/HMSN - molekulárně genetická vyšetření. (výsledky a zkušenosti za 5 let a s pacientů). P. Seeman1, R. Mazanec2,
DMO Olga Bürgerová.
Klinika dětské neurologie, DNA laboratoř, UK 2. LF a FN Motol Praha
Puberta - Patofyziologie
Didaktická část diplomové práce
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
Vrozená nervosvalová onemocnění v dětském věku (Duchenneova svalová dystrofie /spinální svalová atrofie) MUDr. Jana Haberlová Ph.D. Klinika dětské neurologie.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Typy dědičné neuropatie a možnosti DNA vyšetření P. Seeman.
Zpráva z celosvětové konference o chorobách CMT (Antwerpy ) MUDr. P. Seeman.
Detekce mutací v myelin protein zero (MPZ) genu u pacientů s dědičnými neuropatiemi – první nálezy mutací v ČR P. Seeman, P. Šušlíková, V. Beneš, M. Čtvrtečková,
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Klinický popis projevů
Výsledky molekulárně genetických vyšetření u CMT choroby v České republice MUDr. P. Seeman.
Genetika dědičných neuropatií
DMO dětská mozková obrna
Spinální svalová atrofie (SMA)
Genetická vyšetření u dědičných neuropatií
Hereditární neuropatie klinický přehled a novinky
Myotonická dystrofie Helena Šimíková David Schneider Silvia Slamová
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Syndrom Patau Vypracovali: Radek Bárta Jakub Rouchal
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Výsledky vyšetrenia génu SH3TC2 u českých pacientov s dedičnou neuropatiou Charcot- Marie-Tooth typ 4C (CMT4C). Laššuthová P. (1), Mazanec R. (2), Prášilová.
SPEKTRUM CHOROBY CHARCOT-MARIE-TOOTH V REGIONU JIŽNÍ MORAVY
Užití fragmentové analýzy a multiplex PCR s vícebarevným fluorescenčním značením k detekci nejčastějších mutací u dědičných neuropatií (HMSN). P. Seeman,
DMO (dětská mozková obrna)
Transkript prezentace:

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku Haberlová J. a CMT tým FN Motol DNA laboratoř Kliniky dětské neurologie 2.LF UK a FN Motol, Praha

Dědičné periferní neuropatie neboli choroba Charcot-Marie-Tooth (CMT) Jsou nejčastějším dědičně podmíněným nervosvalovým onemocněním s výskytem 1: 2 500. Typickým příznakem je pomalu se zhoršující slabost svalstva na dolních a později i na horních končetinách provázená poruchou čití. Léčba, která by odstranila příčinu onemocnění zatím neexistuje, při prokázané genetické abnormitě je možná prenatální diagnostika.

CMT v dětském věku

Jak dítě CMT získá? zdědí vlohu pro CMT od rodičů. dědičná vloha může u dítěte vzniknout nově (tzv. de novo mutace), nejčastěji při tvorbě pohlavních buněk. Tzn. i zdraví rodiče mohou mít dítě s CMT.

Jak a kdy se pozná, že dítě má nemoc CMT Nejčastější forma CMT 1A (až 70% všech CMT). Typické první obtíže (obvykle mezi 3. až 6. rokem věku) atypická chůze (časté zakopávání) nebo běh (nestačí vrstevníkům), porucha stoje na patách méně časté : opožděný nástup samostatné chůze (norma je do 1,5 roku věku, zde až okolo 2 let věku) skoliosa

Průběh CMT u dětí Typicky do 10 let věku rozvoj deformit nohou (častěji z počátku plochonoží, až později vznik vysoké klenby nohou), postupné zkracování Achill. šlach, zvýrazňování atypické chůze. Svalová slabost DK bývá z počátku jen lehká, s maximem v oblasti palců. Od 10 do 20 let postupný rozvoj slabosti až úbytek svalstva hlavně dolních, méně i horních, končetin. Rozvoj poruchy čití. Riziko vzniku skoliosy.

8 letý chlapec, od 4 let zakopávání, nyní stepáž, porucha chůze po patách, DK zvýšená klenba, zkrácené AS, úbytek drobných svalů nohou, čití normální.

Méně časté typy CMT v dětském věku

CMT 2A (mutace v genu pro MFN2) Typ s časným nástupem svalové slabosti (typicky mezi 2. až 4. rokem věku) a těžkou klinickou formou, je významný úbytek svalstva končetin. Obtíže se s věkem významně zhoršují. Až 27 % ztrácí schopnost samostatné chůze. 15 letý chlapec Obtíže od 2 let věku (plochonoží a zakopávání)

CMT4A (mutace v GDAP1 genu) časný nástup obtíží (okolo 2 let věku) a rychlá progrese obtíží 11 letý chlapec, obtíže od 3 let věku (zvýšená únava), od 4 let plochonoží, od 6 let postupný úbytek svalstva DK

HMSN III neboli Dejerine – Sottas sy Typ CMT s velmi časným začátkem obtíží. Typický je opožděný nástup samostatné chůze, svalová slabost se objevuje již do 5 let věku, je nižší napětí svalů→ velmi často rozvoj časné skoliosy. Obtíže se spolu s věkem zhoršují jen minimálně. 8 letá dívka, od prvních měsíců věku patrná celková svalová slabost, samostatná chůze od 3.5 let. Od 2 let patrná skoliosa (od 4 let 5x operace)

Vzácná, velmi časná a klinicky velmi těžká forma CMT tzv Vzácná, velmi časná a klinicky velmi těžká forma CMT tzv. kongenitální hypomyelinizační neuropatie (CHN). Svalová slabost je patrná již při narození a je povšechná. Velká část pacientů nikdy nechodí, v některých případech je i zkrácená doba života. 12 letý chlapec, od narození patrná povšechná svalová slabost. Nikdy samostatně nechodil, mentální vývoj norm., IQ 127.

Možný věk nástupu obtíží Od narození patrné nízké napětí svalů a opožděný psychomotorický vývoj (CHN) Od batolecího věku ( od roku věku) - opožděný vývoj samostatné chůze (HMSN III) Od časného předškolního věku (2.-4. rok) (př.MFN2) Od pozdního předškolního a počátek školního věku (nejčastější forma CMT1A) Od 2. dekády věku KDYKOLIV

Variabilita průběhu onemocnění v dětském věku Časný začátek a jen mírná progrese (HMSN III) Časný začátek a rychlá progrese (MFN2) Pozdní začátek a mírná progrese

Diagnostika CMT u dětí Neliší se od dospělého věku. Tzn. vyšetření (dětským) neurologem, EMG (elektromyografie), genetické vyšetření. U nejasných případů výjimečně i biopsie nervu.

Léčba CMT v dětském věku Neliší se od dospělého věku. Vitaminy, rehabilitace, protetika, ortopedické korekce. Na co u dětí s CMT dávat pozor ! Prevence zkrácení Achill. šlach. Prevence vzniku skoliosy.

Poděkování závěrem Všem dětem a jejich rodičům, kteří jsou sledování v ambulanci dětské neurologie FN Motol a opakovanými vyšetřeními (včetně EMG) přispívají ke sbírání nových informací o začátku a průběhu CMT. Výsledkem posledních 2 let je návrh úpravy škály pro hodnocení závažnosti postižení (CMTNS) u CMT1A dětí, což má význam pro zařazení dětských pacientů do klinických studií hodnotící efekt léčby.

Děkuji za pozornost. Děkuji všem členům CMT týmu FN Motol Doc.MUDr.P.Seeman Ph.D. (DNA lab Kliniky dětské neurologie) MUDr. R.Mazanec Ph.D. (Klinika dospělé neurologie) prim.MUDr.O.Horáček Ph.D. (Klinika rehabilitace) MUDr.A.Kobesová (Klinika rehabilitace) MUDr.P.Smetana (II.ortopedická klinika)