Destilace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Oddělování složek ze směsí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Oddělování složek směsí 1
Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně
Metody oddělování složek směsí
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Metody oddělování složek směsí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Laboratorní práce č. 2 Destilace Mgr. Helena Roubalová
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Oddělování složek směsí 2
2.1 Vím, co jsou směsi, jak vznikají, jaké jsou druhy.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
R O Z T O K Y.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Oddělování složek směsí
Destilace Mgr. Helena Roubalová
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
METODY ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ
Chemické riskuj! Opakování – chemických prvků, laboratorního skla, směsí a oddělování složek ze směsí © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Metody dělení směsí Můžeme ze směsi oddělit složky??? Odtučnit mléko?
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Oddělování složek směsí.
SMĚSI HRA.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Uváděj písmenem typ směsi
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Destilace

Opakování připrav tyto druhy směsí označ, která směs není roztok Pokus číslo Rozpouštědlo Rozpouštěná látka Oddělím 1 voda manganistan draselný 2 t.v.= ethanol ( líh) 3 stolní olej připrav tyto druhy směsí označ, která směs není roztok navrhni postup jak od sebe jednotlivé složky směsí oddělíme

Opakování připrav tyto druhy směsí označ, která směs není roztok Pokus číslo Rozpouštědlo Rozpouštěná látka Oddělím 1 voda manganistan draselný Odpařování 2 t.v.= ethanol ( líh) Destilace 3 stolní olej Dělící nálevka připrav tyto druhy směsí označ, která směs není roztok navrhni postup jak od sebe jednotlivé složky směsí oddělíme

Opakování připrav tyto druhy směsí označ, která směs není roztok Pokus číslo Rozpouštědlo Rozpouštěná látka Oddělím 1 benzin manganistan draselný 2 t.v.= 1740C ethanol ( líh) t.v. = 3 stolní olej t.v.= 2160C připrav tyto druhy směsí označ, která směs není roztok navrhni postup jak od sebe jednotlivé složky směsí oddělíme

Opakování připrav tyto druhy směsí označ, která směs není roztok Pokus číslo Rozpouštědlo Rozpouštěná látka Oddělím 1 benzin manganistan draselný filtrací 2 t.v.= 1740C ethanol ( líh) t.v. = destilací 3 stolní olej t.v.= 2160C připrav tyto druhy směsí označ, která směs není roztok navrhni postup jak od sebe jednotlivé složky směsí oddělíme

Jak od sebe oddělíme dvě složky roztoku? Skupiny 1 a 2 sestaví v laboratoři následující aparaturu a vysvětlí princip oddělení ethanolu od vody Skupiny 3 – 7 sestaví v laboratoři následující aparaturu a rovněž vysvětlí princip oddělení ethanolu od vody

Aparatura pro destilaci

Aparatura pro destilaci

Směsi Urči správný popis děje, který probíhá při delším zahřívání vody v OTEVŘENÉ konvici: probíhá destilace probíhá sublimace zmenšuje se objem kapalné vody zvětšuje se teplota varu vody

Směsi Urči správný popis děje, který probíhá při delším zahřívání vody v OTEVŘENÉ konvici: probíhá destilace probíhá sublimace zmenšuje se objem kapalné vody zvětšuje se teplota varu vody

Směsi Jestliže jsi správně popsal děj s vařící vodou v konvici, sestavil jsi v laboratoři aparaturu na destilaci a navrhl jsi přitom správně postup oddělování při ethanolu od vodu, dokážeš jistě i navrhnout definici destilace

Destilace je metoda oddělování kapalné složky ze směsi. K oddělování složek směsi se využívá jejich rozdílných teplot varu.

Laboratorní práce Při práci v laboratoři i v průmyslu obsahují některé odpadní vody ethanol. Je nehospodárné a pro životní prostředí škodlivé, vypouštět tyto roztoky do odpadních vod. Nasimulujeme si takovou situaci tím, že si v kádince smícháme 50 cm3 vody a 50 cm3 ethanolu. Z takto připraveného roztoku oddělíme zpět ethanol. Kolik cm3 jsme zpět získali? Dokážeme zdůvodnit ztráty? Z laboratorní práce si pořídíme krátký protokol.