Zde, v Arktidě, bude uloženo 100 miliónů druhů rostlinných vzorků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

stěhování a šíření populace
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Evropská nej….
Polární oblasti Anotace
Sociální problematika světa
VELKÝ TREZOR OBSAHUJÍCÍ VÍCE NEŽ 100 MILIÓNŮ VZORKŮ ROSTLIN PRO NOVÉ NASTARTOVÁNÍ LIDSTVA V PŘÍPADĚ OHROMNÉ EKOLOGICKÉ KATASTROFY, AŤ UŽ ZPŮSOBENÉ PŘÍRODOU.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Člověk a příroda.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Konference o Severní dimenzi: klima se mění (Ekotoxikologické problémy současnosti) Petra Božovská Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, České.
Kácení deštných lesů.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Integrovaná střední škola,Slaný
Sídla.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Ekologické problémy Společenské problémy
Koncepce environmentální bezpečnosti
HANG SON DOONG, JESKYNĚ NEJVĚTŠÍ NA SVĚTĚ
Koloseum v Římě.
Vulkán Eyjafjöll Island Od uzemnila tato sopka leteckou dopravu na polovině světa.
Polární oblasti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
CHKO Český kras.
Registrační číslo projektu
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Globální problémy.
Biosféra.
Hang Son Doong Podívejte se do největší jeskyně na SVĚTĚ !
RYBNÍK JAKO CELEK.
Vietnam v roce Největší světový objev jeskyně ! Vietnam v roce Největší světový objev jeskyně ! Podívejte se v r do největší jeskyně.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Prezentaci vytvořila: Jiřina Hamplová, ředitelka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Ekonomika životního prostředí
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ekologické globální problémy
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Fakta o klimatických změnách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Hydrosféra – vodní obal země.
Co jsme si odnesli z Evropy
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Zde, v Arktidě, bude uloženo 100 miliónů druhů rostlinných vzorků

Mezinárodní semenná banka na Špicberkách, také známá jako „ hrobka soudného dne“ je určena pro uložení všech dosud známých odrůd osiva

Bude to taková Noemova archa, velký trezor, který bude obsahovat vzorky rostlin potřebných pro nové nastartování lidstva v případě ohromné ekologické katastrofy, ať už působením přírody nebo lidské činnosti.

Noemova archa pro XXI století

Noemova archa pro semena byla postavena v Longyearbyen, malém hornickém městě na Špicberkách, které patří do norského souostroví Svalbard. Souostroví leží severně od Norska, asi 1000 km od severního pólu. Místo bylo vybráno pro jeho seizmickou stabilitu, a proto, že na území Arktidy je podnebí vhodné pro jejich zakonzervování.

Salvador, norský ostrov vhodný pro sledování klimatických změn.

Jeskyně je umístěna uvnitř ledovce

Celkem zde bude umístěno více než 100 miliónů semen z celého světa

Jsou uloženy zabalené v hliníku, v jeskyni se stěnami o šířce jednoho metru. Délka tunelu je 125 m. Vědci prohlašují, že i pokud by selhaly všechny chladicí systémy, nikdy nedojde v tomto horském masivu ke zvýšení teploty nad bod mrazu.

La entrada de la bóveda tiene un diseño futurista con unos espejos metálicos que reflejan el sol durante el día y brillan en la oscuridad por la noche, concebido por la artista noruega Dyveke Sanne. Junto a la puerta se encuentran los compresores cuya función es enfriar el interior del bunker.

První věc, kterou po vstupu do 125 metrů dlouhé chodby uvidíte jsou tři betonové komory

Stěny chodby byly zesíleny kruhovou ocelovou konstrukcí určenou k zamezení jakéhokoli nebezpečí zhroucení v důsledku eroze hor ve kterých je trezor umístěn..

Na konci chodby jekontrolní místnost kde jsou do počítačů zaznamenány všechny došlé vzorky.

Techniciklasifikují u každého vzorku druh,původ a stáří. Ke všem záznamům má vědecká komunita přístup prostřednictvím internetu.

Všechny vzorky jsou uloženy dotrojnásobných hliníkových obalů, které je udržují v nejlepších možných podmínkách

Po registraci a hemetickém uzavření jsou vzorky semen uloženy do plastových přepravníků a uloženy do jedné ze tří komor.

Vzorky semen by byly použity pouze v případech, kdy by všechny jiné zdroje semen byly zničeny nebo vyčerpány.

Pro zajištění bezpečnosti, je zařízení vybaveno obrněnými dveřmi a obvodovým oplocením, a zajišťují ji norské úřady.

Obsluha zařízení je obtížná jak z hlediska umístění v pustině, tak pro neuvěřitelně vým polím a dokonce i agresivním ledním medvědům.

V současné době je po celém světě více než semenných bank. Nicméně, mnoho z nich, zejména v rozvojových zemích, je trvale ohroženo nedostatkem vody, rizikem zemětřesení, povodní či jiných přírodních katastrofy, dopadyválek nebo prostě špatným řízením či nedostatkem zdrojů..

Aby byla vyloučena tato nebezpečí do kterým je nutné také počítat rostoucí hrozbu klimatických změn, globální katastrofu, která by mohla vyvolat jadernou válku, Norsko vybudovalo tento trezor. "Naším cílem je, aby zde bylazáložní banka semen z celého světa," vysvětluje Westengen. "Tak bude biologická rozmanitost kultur v bezpečí proti jakékoliv katastrofě, přírodní nebo způsobené člověkem. Trezor je rozhodující strategie pro zajištění budoucnosti krmných plodin, které všichni potřebujeme." "Naším cílem je, aby zde bylazáložní banka semen z celého světa," vysvětluje Westengen. "Tak bude biologická rozmanitost kultur v bezpečí proti jakékoliv katastrofě, přírodní nebo způsobené člověkem. Trezor je rozhodující strategie pro zajištění budoucnosti krmných plodin, které všichni potřebujeme."

Zachování semen v trezoru je bezplatná služba, a země, které posílají své vzorky vždy zůstanou vlastníkem. Pokud některá z odrůd zmizí ze svého přirozeného prostředí, mohou se použít náhradní kopie, které se dochovají v tomto arktickém bunkru.

K o n e c