ZÁKLADY GRAFIKY Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
III/2 XVII AB
Téma č.2 Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnost využití
Gragika - fotografie. •Pojem grafika -jedná se o souborné označení pro ruční kresby a reprodukční techniku •Koláž -ilustrační nebo plakátový způsob kombinace.
Počítačová grafika.
Rastrové obrázky – teorie Test
Počítačová grafika.
Základy počítačové grafiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ostatní vnitřní komponenty
Webové formáty Bohumil Bareš. -1- Rozdělení grafických formátů  firemní (PSD, AI, FLA……)  univerzální (GIF, JPEG, TIFF, PNG…)  bitmapové (rastrové,
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základy počítačové grafiky
III/2 XVII ABC
Počítačová grafika Základní pojmy.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
18. Počítačová grafika, prezentace
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Základní pojmy počítačové grafiky
Počítačová grafika.
Počítačová grafika, prezentace
Grafika a digitální fotografie
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 2.
Rozlišujeme dva základní
CO VŠE JE POČÍTAČOVÁ GRAFIKA
Počítačová grafika – rastrová grafika
Bitmapová (rastrová) grafika
bitmapová (rastrová) grafika, vektorová grafika, výhody a nevýhody
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Počítačová grafika.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Počítačová grafika.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Grafické editory Vyučující: Mgr. Marek Chlup Konzultace: dle domluvy
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
POZNÁMKY PRO VÝUKU Předmět:GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Téma:ÚVOD DO BITMAPOVÉ A VEKTOROVÉ GRAFIKY Školení v rámci SIPVZ:UČITELÉ Mezipředmětové vztahy:
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Úvod do počítačové grafiky
Počítačová grafika rozlišení
Počítačová grafika.
GRAFIKA.
Základy počítačové grafiky
Počítačová grafika a prezentace
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Počítačová grafika.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Základní pojmy Grafiky
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Základní pojmy a principy
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Rastrová grafika E4.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Grafické editory Jaroslav Pergler EP1 2015/2016. grafický editor = program pro tvorbu nebo úpravu grafických dat Používány k tiskovým návrhům i grafik.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Počítačová grafika. Rastrová grafika Fungování monitoru Jak může monitor zobrazit barvy tak věrně? Kolik barev vůbec dokáže zobrazit?
Ivo Peterka FHS Grafické formáty pro WWW ● Pro vkládání obrázků do prezentací se používají následující formáty – Graphics Interchange Format.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Základní pojmy z počítačové grafiky
GRAFIKA.
Rastrová grafika O. Kánský 2012.
Transkript prezentace:

ZÁKLADY GRAFIKY Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02

„Bez teorie to prostě nejde.“ Motto: „Bez teorie to prostě nejde.“

Rastry a vektory Rastrový obrázek se skládá z obrazových bodů – pixelů.

Rastry a vektory Vektorový obrázek je složen z vektorů (matematicky definovaných křivek). Základem vektorové grafiky je matematika.

Rastry a vektory Hlavní výhodou vektorové grafiky je možnost v podstatě libovolného zvětšování již vytvořeného obrázku, a to bez sebemenší ztráty na kvalitě. Zatímco z rastrových obrázků máme po zvětšení jen hromádku různobarevných čtverečků, vektorový obrázek se přepočítává a přizpůsobuje. rastrový obrázek vektorový obrázek

Rastry a vektory G TURBOGENERÁTOR TURBÍNA + GENERÁTOR L1, L2, L3 KOTEL TURBOGENERÁTOR TURBÍNA + GENERÁTOR KONDENZÁTOR ČERPADLO ÚPRAVNA VODY CHLADÍCÍ VĚŽ G L1, L2, L3 PÁRA VODA

Rozlišení Počtu bodů na jednotku délky se říká rozlišení. Jednotkou délky je bohužel jeden palec (2,54 cm), jednotka se nazývá DPI (dý pí aj, Dot Per Inch, bodů na palec). Obrázek s rozlišením 300 DPI obsahuje na každý palec 300 bodů. rozlišení 100 DPI rozlišení 20 DPI

Barevná hloubka Barevná hloubka je počet barev, který může nabývat každý bod obrázku. Fotografie většinou obsahují 16,7 miliónu barev (24 bitů/bod). Grafické prvky na webu 256 barev (8 bitů/bod).

Barevná hloubka 1bitová barva (21 = 2 barvy) – Mono Color 4bitová barva (24 = 16 barev) 8bitová barva (28 = 256 barev) 16bitová barva (216 = 65 536 barev) – High Color 24bitová barva (224 = 16 777 216 barev) – True Color

Počet bodů obrázku 300 × 420 800 × 600

Počet bodů obrázku

Počet bodů obrázku Příklad: Kolik místa v paměti PC zabere obrázek o rozměrech 800 × 600 bodů v barevné hloubce 16,7 mil. barev? Počet bodů obrázku: 800 x 600 = 480 000 bodů. Každý bod spotřebuje 24 bitů = 3Byte Velikost souboru s obrázkem = 480 000 bodů x 3B/bod = 1 440 000 B, tj. asi 1,4 MB.

Komprese obrázků jpg 230 kB jpg 25 kB

Komprese obrázků jpg 230 kB jpg 25 kB

Komprese obrázků Komprese bezeztrátová ztrátová Pro oblasti 8 × 8 se provede diskrétní kosínova transformace. Do soboru se ukládají jen zbytky.

Formáty rastrových souborů bmp Microsoft Windows BitMaP nepoužívá kompresi – obrovská velikost souborů barevná hloubka 24 bit pro každý bod jpeg Joint Photographic Experts Group používá ztrátovou kompresi nastavitelné kvality – velká datová úspora barevná hloubka 24 bit ke ztrátě kvality dochází při každém uložení JPG souboru gif Graphics Interchange Format používá bezztrátovou kompresi barevná hloubka 8 bit (256 barev z libovolně definované palety) umožňuje ukládání více obrázků do jednoho souboru – animace jedné barvě lze nastavit tzv. průhlednost

Formáty rastrových souborů png Portable Network Graphics používá bezztrátovou kompresi barevná hloubka až 48 bitů + až 16 bitů pro průhlednost neumí animace relativně nový formát, určený pro přenos souborů v síti obsahuje algoritmus pro opravu chyb vzniklých přenosem

Modely RGB a CMYK Monitory používají barevné paprsky v režimu RGB (Red, Green, Blue). Tiskárny používají např. barevné inkousty v režimu CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK)

Získávání obrázku  fotobanky  najít a stáhnout z internetu profesionální většinou placené  najít a stáhnout z internetu rychlé, jednoduché autorská práva  naskenovat nebo vyfotit dostupné, u fotografie jsem autor výsledek nemusí působit profesionálně namalovat jsem autor, tvořím přesně podle potřeby a představ velmi pracné a zdlouhavé

Snímání obrazovky Obrazovka <PrtSc> Okno <Alt> + <PrtSc>

Změna velikosti obrázku

Ořez obrázku

„… tak a nyní do práce“

Děkuji za pozornost