„První pomoc pro patologické hráče a jejich rodiny“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Farní charita Litomyšl
Struktura poradenského procesu
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Regionální péče v Praze
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
Sdružení Podané ruce, o.s.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Model transkulturní péče
Specifické metody SP LS 2014
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 5. SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÝ VÝCVIK KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ S VYUŽITÍM TRANSAKČNÍ ANALÝZY.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Struktura poradenského procesu
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Financováno Nadací Sirius
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

„První pomoc pro patologické hráče a jejich rodiny“ PhDr. Kateřina Andrlová PhDr. Eva Maierová Mgr. Šárka Licehammerová Mgr. Jozef Vycpálek

Koncepce služby Důvod vzniku: - zkušenost a nedostatečná péče. Principy a specifika: - anonymita, - bezplatnost, - snadný vstup do služby, - flexibilita, - propojení psychologické a sociální péče, - svépomocný web: gambling.podaneruce.cz .

Cílová skupina Hráči: muži, 30-40 let, dobrý sociální status, hrají automaty a ruletu, průměrně 8 let, často duální dg., impulz návštěvy- partnerka/manželka, blízcí, prohraná velká část peněz či vysoká půjčka, setkání – 3 měsíce až 1 rok, relaps. Blízké osoby hráčů: - partneři a rodiče, brzo odcházejí.

Poskytované služby individuální poradenství a terapie, párové a rodinné poradenství a terapie, informační servis, pomoc v krizi face to face, přes internet, telefon, sociální, dluhové, trestně právní poradenství (finanční gramotnost, zodpovědné zadlužování, rozvodové řízení, výživné pro děti, trestný čin,….).

Metodika „13 sezení“ pro hazardní hráče Stanovení cíle/cílů (SMART). Práce s motivací, 30ti denním abstinenčním testem. Spolupráce s odborným poradcem, ev. s psychiatrem. Práce s rodinnou a sociální oporou klienta. Nácvik dovedností, změna životního stylu. Prevence relapsu, práce s bažením, sebekontrola, sebeovládání. 13 sezení konec x pokračování dál v sezeních.

Co se daří a co se daří méně Anonymita, bezplatnost. Spolupráce s odborným poradcem. Práce s osobami blízkými. Široká spádovost klientů. Kontakt na doporučení, internet, informační kampaň. Klienti se i vrací. Práce s 30 ti denním abstinenčním testem. Méně se daří: Dlouhodobá práce s rodinou hráče.

Zkušenost v Brně V rámci psychoterapeutického centra Elysium Principy a specifika: - anonymita, bezplatnost - nízkoprahovost (terén, pracoviště ve vyloučené lokalitě, skype) - flexibilita, bezpečnost, srozumitelnost - propojení psychologické a sociální péče - svépomocný web: gambling.podaneruce.cz

Mapování situace Klienti ženy hráčky: větší preference ambulantní péče ženy jako partnerky, matky Potřeby hráčů: Program pro rodiny Párová práce Edukace pro rodiny Informační kampaň o tom, že jsou služby pro hráče Potřeby organizací: Možnost odkázat hráče na specifické pracoviště Možnost konzultace v potřebných případech Práce nejen s gamblery, ale se závislostmi na internetu, počítačových hrách

Způsob práce – transakční analýza TA je teorií osobnosti a systematickou psychoterapií pro osobnostní růst a osobnostní změnu TA je také teorií komunikace a systematickou metodou pro uskutečnění změny v interpersonálních vztazích, metodou rozvoje skupin a organizací Základním konceptem TA jsou Ego-stavy Pro porozumění individuálnímu chování musíme mít představu, co se děje uvnitř osoby. Jde o rozdělení osobnosti na několik částí. Každá je vzájemně souvisejícím systémem chování, pocitů a myšlení = ego-stavem Tři velké kategorie ego-stavů – Rodič, Dospělý, Dítě. Ego-stavy jsou názvy, ne reálné věci

Způsob práce – transakční analýza

Závislostní chování v TA je konceptualizováno jako naučený model chování, kterým vnitřní Dítě sytí nedostatky v oblastech svých základních potřeb: V potřebě struktury jde o to, co dělat s časem, který je během dne (života) k dispozici, jak ho naplnit běžnými činnostmi, spánkem, rituály, mezilidským chováním, intimitou…. Organizujeme si strukturu tak, aby nám pomohla naplnit základní dětský hlad Po stimulaci, tj. podnětech, kontaktu, vzrušení… ( jde o biologické i psychologické potřeby) Po pozici – tj. uplatnění a potvrzení naší základní sociální a existenciální pozice (zda „jsme či nejsme v pořádku“).

Potenciál TA v práci se závislostním chováním Umožňuje toto chování pochopit jako smysluplné a škodlivé zároveň… Propojuje naučené vzorce chování se souvisejícími vzorci myšlení a prožívání… Propojuje pochopení současného chování s životním příběhem…. Nabízí postupy, jak umožnit změny těchto vzorců.

Ohraničení vnitřního Dítěte Jde o postupy, ve kterých je posilován vnitřní Dospělý a vnitřní Rodič k pomoci vnitřnímu Dítěti nepřebírat „volant v autobusu“ a řídit život klienta bez vlivu přiměřené autonomie. Základní potřeby vnitřního Dítěte lze naplnit způsobem, který se vyhne sebedestrukci (=potvrzení existenciální pozice, že svět nebo já nejsme v pořádku)

Cílem práce s klientem je růst autonomie uvědomování si – sebe, druhých spontaneita kapacita pro intimitu = sdílení pocitů, myšlenek, zkušenosti ve vztahu, který je otevřený, důstojný, důvěrný odpovědnost Vyléčená osoba/systém je autonomní a má přiměřeně fungující dospělý ego-stav pro zde-a-nyní.

Terénní práce Sdílený terén Vlastní terénní práce: Drogové služby, další služby zaměřené na vyloučené skupiny Zkušenosti: Dříve netématizovaná skutečnost – možnost mluvit o tom Bezpečné navázání kontaktu Vlastní terénní práce: - spolupráce s personálem heren, výběr lokality - nalezení bezpečného prostoru, jak s hráči mluvit - předání informací o službě

Díky za pozornost Kontakt: Ambulance adiktologie Michalská 2, Olomouc 779 00 Tel.: 777 916 267, 608 229 528 Ambulance.ol@podaneruce.cz Psychoterapeutické sanatorium Elysium Hapalova 22, Brno 621 00 Tel.: 608 248 995, 608 313 715 gambling@podaneruce.cz www.gambling.podaneruce.cz