HW – Kabely a konektory Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Komunikační rozhraní počítače
Síťové prvky.
Periferní zařízení počítače
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tato prezentace byla vytvořena
Informatika a výpočetní technika
Základní jednotka PC Obr. 1.
Vstupní a výstupní zařízení
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Rozhraní PC.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Konektory graf. karet.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Periferní zařízení počítače
Hardware a software.
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
USB Universal Serial Bus – univerzální sériová sběrnice
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Užití skeneru.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
SKLADBA PC 7 OP VK VYT 2.7 Grafická karta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
INFORMATIKA 9 USB port III2 – I9- 12.
HARDWARE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/11 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Projektor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/12 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Informatika Obrazová technologie Pro: ISŠ SEMILY
MONITORY Michaela Fraiová.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

HW – Kabely a konektory Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací období 3. Předmět Základy informatiky Téma hodiny Hardware – Kabely a konektory Označení VY_32_INOVACE_13_HW – Kabely a konektory Autor Mgr. Petr Vitásek

Co je to kabel? Kabel je soustava dvou a více elektrických nebo optických vodičů spojených společným pláštěm. Jednotlivé vodiče (žíly) elektrického kabelu mohou být nejen z plného drátu, ale také laněné, složené z tenkých drátků. Takový vodič se označuje jako licna.

K čemu kabely slouží? Kabely jsou nejčastěji používané k přenosu elektrické energie a optických signálů. Nejzákladnější rozdělení elektrických kabelů je na silové pro rozvod elektrické energie a slaboproudé, to jsou kabely datové, sdělovací, ovládací.

Co je to konektor? Konektor je elektrotechnická součástka, která zajišťuje mechanické a elektrické spojení vodičů a kabelů. Spojení je opakovatelně rozebíratelné bez nástrojů. Konektorem, případně konektorovým spojením se nazývá nejčastěji propojení slaboproudých, vysokofrekvenčních nebo datových signálů.

Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO SCART je 21 pólový konektor pro připojení audio/video zařízení (videa a televize), používaný zejména v Evropě. S přechodem na technologii HDTV se od něj upouští. SCART kabel je stíněn (pól 21) a umožňuje přenášet více druhů signálu RGB, S-Video a kompozitní video.

Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO Cinch (konektor RCA) je standard pro připojení audio, video nebo digitálního přenosu. Cinch vede maximálně dvojici kontaktů. V audio je pravý (červený) a levý (bílý / černý) kanál, ve video žlutě a v digitálním audiu oranžově. Video připojení je kompozitní (všechny tři základní barvy jsou v jediném cinchi žluté barvy). Cinch je kompatibilní s koncovkami Scart a je možné zapojit je přes redukci.

Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO HDMI je zkratka High-Definition Multi-media Interface. Je to rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. Může propojovat zařízení jako například satelitní přijímač, DVD přehrávač nebo A/V receiver s kompatibilním výstupním zařízením, jako například plazmová televize.

Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO Digital Visual Interface (zkratka DVI) je rozhraní pro propojení videozařízení s počítačem. Byl vytvořen za účelem bezproblémové komunikace mezi zobrazovacími zařízeními jako např. LCD nebo datový projektor a grafickou kartou počítače. Primárně je určen k přenosu nekomprimovaných digitálních video dat. Je částečně kompatibilní s rozhraním HDMI.

Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO Optické vlákno je skleněné nebo plastové vlákno, které prostřednictvím světla přenáší signály ve směru své podélné osy. Optické kabely se používají i k propojení Hi-Fi zařízení pro přenos velmi kvalitního signálu.

Kabely a konektory pro IT VGA – D-sub (D-subminiature) označuje rodinu konektorů (zásuvek i zástrček) používaných pro přenos elektronických signálů mezi zařízeními. Slouží pro analogový přenos videa, používá se především pro monitory a projektory.

Kabely a konektory pro IT USB (Universal Serial Bus) je univerzální sériová sběrnice. Moderní způsob připojení periferií k počítači. Nahrazuje dříve používané způsoby připojení (sériový a paralelní port, PS/2 apod.) pro běžné druhy periférií. Maximální rychlost přenosu 480 Mbit/s v režimu Hi-Speed

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Scart http://cs.wikipedia.org/wiki/Konektor http://cs.wikipedia.org/wiki/Cinch http://cs.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface http://cs.wikipedia.org/wiki/D-Sub http://cs.wikipedia.org/wiki/Usb