Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
Advertisements

Autor:Mgr.Alena Shánělová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ověř si své znalosti z živočišné říše.
Lesní obratlovci – savci
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Základní skupiny živočichů
Předmět a očekávaný výstup
Systém savců 3 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Vejcorodí – řád PTAKOŘITNÍ
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Obratlovci povrch těla
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Řád: ptakořitní Řád: vačnatci
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Živočichové - obratlovci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
SAVCI - charakteristika
Číslo v digitálním archivu školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
SAVCI.
Třída: Savci - Mammalia
Zjednodušený přehled třídy savců
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se společnými znaky třídy savců,
Savci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
SAVCI Mammalia.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Vejcorodí  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
VEJCORODÍ VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.05 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Obratlovci Pětilístek: páteř
Stavba těla savců.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
PTAKOŘITNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obratlovci-prezentace
Zoologie bezobratlých a obratlovců
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘÍRODOPIS
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
SAVCI - charakteristika
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Vejcorodí-řád PTAKOŘITNÍ
Živočichové.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘÍRODOPIS
Transkript prezentace:

Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart AUTOR: Pavlína Sedláková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS _12 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Druh učebního materiálu: prezentace Číslo projektu: CZ 107/1.4.00/21.2181 Datum vytvoření: 5.02.2012 SAVCI Anotace: Žáci se během prezentace seznámili se skupinou živočichů – savci. S vývojem, s jednotlivými zástupci, s dělením , s hlavními znaky savců, s významem pro člověka. Prezentace trvala 25 minut.

SAVCI Patří k nejvyspělejším obratlovcům a zahrnují velmi rozmanitou skupinu živočichů. Vyvinuli se v druhohorách před 200 miliony lety z drobných plazů. Mají stejnou teplotu těla, což jim umožňuje žít ve všech podnebných pásech. Dýchají vzdušný kyslík pomocí plic, někteří, jako například velryby, se dokázali přizpůsobit i životu ve vodě. Některé druhy, kupříkladu netopýři, dokonce umějí i létat.

STAVBA TĚLA ucho oko nozdry přední končetina tlapa prst dráp zadní končetina

Stavba těla ptakopyska srst plovací blána dráp ocas prst zobák zadní končetina nozdry

Stavba těla Kostra savců Je kostěná a tvoří ji lebka, páteř složená z obratlů, hrudník a kostra končetin. Slouží jako opora těla a upínají se na ní svaly. Tělo savců Pokrývá srst. Tvoří ji delší chlupy (pesíky) a kratší chlupy (podsada). Podsada je důležitá pro udržování stálé teploty těla. Většina savců srst dvakrát za rok vyměňuje.

Stavba těla Mléčné žlázy Nacházejí se na břiše, hrudi či ve slabinách matky a ústí do mléčných bradavek. Z nich mláďat sají mléko, které obsahuje všechny potřebné látky pro zdravý vývoj mláďat v prvním období jejich života. Delfín není ryba Jsou savci , kteří se přizpůsobili pohybu ve vodě. Mají podobný tvar těla a končetin (ploutve) jako ryby. I když žijí pod vodou, dýchají plícemi a krmí svá mláďata mateřským mlékem.

Vejcorodí a živorodí savci Všichni savci se po narození živí mateřským mlékem. Ti, kteří kladou vejce – jsou vejcorodí (ptakopysk podivný, ježura australská). Ostatní savci rodí živá mláďata – jsou živorodí. ježura australská

Klokaní kapsa Podobně jako samice klokanů nosí svá mláďata ve vaku na břiše člověk. Některé ženy mají děti v šátcích ovázaných kolem těla. V kapse ze šátku se miminka cítí bezpečně.

Zimní spánek V zimě potřebuje svišť horský pro udržení tělesné teploty zvýšený přísun kalorií. Jelikož je v tomto období potravy nedostatek, upadá do zimního spánku. Pomocí zásob tuku přežije zimu, které si vytvořil během léta. Hlavní znaky savců Tělesná teplota mezi 36 - 39°C, patří mezi teplokrevné živočichy, kteří přežijí i v nehostinných podmínkách. Nevýhodou teplokrevných živočichů jsou vysoké nároky na potravu. Kožní žlázy – potní, mazové, pachové, mléčné žlázy. Dokonale vyvinutá nervová soustava a smyslové ústrojí.

Význam savců pro člověka Divoká zvířata už od pradávna měla pro člověka velký význam – hlavní zdroj potravy. (maso, tuk, mléko, kůži, kožešiny). Velký přínos mají laboratorní chovy – medicínský a biologický výzkum. Hladovci Škodí člověku, způsobují značné škody na zemědělských plodinách. Mohou přenášet nebezpečné nemoci – toxoplazmóza a vzteklina. Řada druhů je dokonce na pokraji vyhynutí. Proto existuje mnoho celosvětových organizací a programů na jejich ochranu a podporu.

Vzteklina Jedná se o nakažlivé a smrtelné onemocnění zvířat a člověka. Výskyt U lišek, vlků, jezevců, toulavých psů a koček. NESAHAT NA TOULAVÁ ČI UHYNULÁ ZVÍŘATA. POKUD POTKÁME ZVÍŘE, KTERÉ SE CHOVÁ AGRESIVNĚ – VYHNEME SE MU. PŘI KOUSNUTÍ IHNED VYHLEDÁME LÉKAŘSKOU POMOC.

Odkazy: Obrázky: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/Echidna_ST_03.jpg/275px-Echidna_ST_03.jpg Texty: CHRAMOSTOVÁ, I.,MATUŠKOVA, E.,PFEIFEROVÁ, E.: Člověk a jeho svět, učebnice pro 5. ročník základní školy, Brno, Didaktis, 2011, 38-39 s., ISBN 9788073581695