Zákon o veřejných zakázkách: problémové okruhy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZMĚNY ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Zákon o veřejných zakázkách po „transparenční“ novele z.č. 55/2012 Sb.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Valná hromada České asociace konzultačních inženýrů (CACE), Praha, 27. března 2012 Přijatá novela zákona o veřejných zakázkách s účinností k
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Plzeň České Budějovice.
Veřejné zakázky z pohledu dozorového orgánu
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Osvěta a transparentnost veřejných zadavatelů Reg. číslo projektu - CZ.1.04/4.1.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
55/2012 Sb. novela zákona o veřejných zakázkách
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila v listopadu 2011 Poslanecká sněmovna ve třetím čtení přijala dlouho očekávanou novelu zákona o.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
A UDIT VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY
ZMĚNY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK transparentní novela zákona Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj 1.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - přehled nejdůležitějších změn po novele č. 55/2012 Sb., která nabyla účinnosti dne přehled nejdůležitějších.
V EŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE P RAVIDEL OP VK Z POHLEDU EXTERNÍHO AUDITORA AUDIT DANĚ CZ.
Novela zákona o veřejných zakázkách Porada s ekonomy neškolských příspěvkových organizací Jihomoravského kraje Mgr. Michal Lipovský.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
ZMĚNY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK transparentní novela zákona Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PŘEROVA SE ZÁSTUPCI PODNIKATELSKÉ VEŘEJNOSTI „NOVELA ZÁKONA č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách “ Odbor: Vnitřní.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Magdaléna Navrátilová Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Magdaléna Navrátilová Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 10. ledna 2012.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Seminář pro žadatele IROP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Veřejné zakázky vybrané kapitoly
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

Zákon o veřejných zakázkách: problémové okruhy Vlastimil Fidler

Novela novela 55/2012 Sb. přinesla celou řadu nových povinností silnější odpovědnost zadavatele posílení transparentnosti procesu, širší kontrola nárůst administrativy

Zjednodušené podlimitní řízení prokázání předložením čestného prohlášení (o splnění kvalifikace) před uzavřením smlouvy předložit zadavateli originály nebo úředně ověřené kopie dokladů pokud nepředloží - neposkytne součinnost k uzavření smlouvy ? Lze dožádat chybějící doklady? nic zadavateli nebrání, není to ale postup podle § 59 odst. 4 ! Pokud zadavatel doklad neuzná, vybraný uchazeč se to nemusí dozvědět.

Jednací řízení bez uveřejnění písemná výzva se nevyžaduje komoditní burza dodatečné stavební práce (písemný soupis a odůvodnění nezbytnosti takto zadaných stavebních prací včetně ceny (§ 34 odst. 5) neformalizované řízení soupis součástí dokumentace oznámení smlouva

Změna lhůty pro podání nabídek v případě změny PŘIMĚŘENĚ změna rozšiřující okruh možných dodavatelů o CELOU PŮVODNÍ DÉLKU (§ 40 odst. 3) přiměřené prodloužení již v původní úpravě původní délka (zásady), celá délka x minimální

Forma nabídky výhrada podání elektronicky prostřednictvím el. nástroje (§ 44 odst. 3 písm. i)) stanovení závazné formy sankce vyloučení el. nástroj

Poskytování ZD textová část na profilu vodítkem způsob zpracování (§ 48 odst. 1) vodítkem způsob zpracování ZD na stavební práce neuveřejněné části podle předchozí úpravy

Ekonomická a finanční způsobilost čestné prohlášení o ekonomické a finanční způsobilosti splnit veřejnou zakázku (§ 50 odst. 1 písm. c)) není vymezen přesný obsah ČP nelze požadovat údaje mající charakter ek. kvalifikace pojistná smlouva

Technická kvalifikace - reference není-li možné osvědčení získat čestné prohlášení nahrazeno smlouvou a dokladem o uskutečnění plnění dodavatele u stavebních prací nesmí požadovaný rozsah u jednotlivé položky v seznamu překračovat 50 % předpokládané hodnoty veřejné zakázky

Posouzení kvalifikace skutečnosti rozhodné pro splnění kvalifikace musejí nastat ve lhůtě pro podání nabídek (§ 59 odst. 4) změna proti předchozí úpravě skutečnosti v původní lhůtě, nelze zhojit dodatečně ke zpětnému datu vydává ČSSZ, FÚ ne rejstřík trestů nelze dodatečně uzavírat subdodavatelské smlouvy

Hodnocení nabídek dílčím hodnotícím kritériem nemohou být smluvní podmínky, jejichž účelem je zajištění povinností dodavatele platební podmínky dílčí kritéria + váha v oznámení / výzvě, ne v ZD

Povinný obsah nabídky seznam statutárních orgánů nebo členů statutárních orgánů, kteří v posledních 3 letech od konce lhůty pro podání nabídek byli v pracovněprávním, funkčním či obdobném poměru u zadavatele má-li dodavatel formu akciové společnosti, seznam vlastníků akcií, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota přesahuje 10 % základního kapitálu (vyhotovený ve lhůtě pro podání nabídek) prohlášení uchazeče o tom, že neuzavřel a neuzavře zakázanou dohodu podle zvláštního právního předpisu v souvislosti se zadávanou veřejnou zakázkou

Otevírání obálek otevírání obálek musí být zahájeno ihned po uplynutí lhůty pro podání nabídek (§ 71 odst. 4) bezprostřední návaznost zahájení organizační opatření stanovení lhůty (§ 71 odst. 5)

Otevírání obálek II kontrola požadovaného jazyka a podepsaného návrhu smlouvy (§ 71 odst. 9) informace o nabídkové ceně o údajích z nabídek odpovídající číselně vyjádřitelným dílčím hodnotícím kritériím (§ 71 odst. 10)

Změna smlouvy zákaz změny práv a povinností ze smlouvy, která by rozšířila předmět veřejné zakázky za použití v původním zadávacím řízení umožnila účast jiných dodavatelů za použití v původním zadávacím řízení mohla ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky měnila ekonomickou rovnováhu smlouvy ve prospěch vybraného uchazeče (§ 71 odst. 9)

Zrušení zadávacího řízení povinnost zrušit zadavatel obdržel jen jednu nabídku k hodnocení zbyla jen jedna nabídka (§ 71 odst. 7, § 84 odst. 1 písm. e)) obecná povinnost výjimky snížení požadavků na kvalifikaci, mírnější obchodní podmínky

Předběžné oznámení zahájení zadávacího řízení nejdříve 1 měsíc od odeslání předběžného oznámení (§ 86 odst. 1) doporučení: po schválení rozpočtu na příslušný rok „platnost“ není omezena

Odůvodnění VZ účelnost veřejné zakázky přiměřenost požadavků na technické kvalifikační předpoklady vymezení obchodních a technických podmínek stanovení základních a dílčích hodnotících kritérií a způsobu hodnocení nabídek (§ 156 odst. 1) uveřejnění na profilu

Předběžné oznámení odůvodnění účelnosti veřejné zakázky (§ 86 odst. 2) popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny stručný popis předmětu veřejné zakázky předpokládaný termín splnění veřejné zakázky

Ex post uveřejňování oznámení o výsledku do 15 dnů Věstník písemná zpráva zadavatele také u podlimitních identifikace uchazečů a ceny

Ex post uveřejňování II smlouva včetně změn a dodatků nad 0,5 mil. Kč do 15 dnů od jejího uzavření profil skutečně uhrazená cena do 90 dnů od splnění u dlouhodobých smluv do 31.3. za předchozí rok výjimka pro VZMR

Seznam subdodavatelů dodavatel předloží seznam subdodavatelů plnění subdodávky uhradil více než 10 % u významné veřejné zakázky více než 5 % z celkové ceny veřejné zakázky z části ceny veřejné zakázky v jednom kalendářním roce, pokud doba plnění veřejné zakázky přesahuje 1 rok do 60 dnů od splnění smlouvy do 28. února následujícího kalendářního roku v případě, že plnění smlouvy přesahuje 1 rok u subdodavatele a.s. v příloze seznam vlastníků akcií, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota přesahuje 10 % základního kapitálu, vyhotovený ve lhůtě 90 dnů před dnem předložení seznamu subdodavatelů

Seznam subdodavatelů zadavatel uveřejní seznam subdodavatelů do 90 dnů od splnění smlouvy do 31. března následujícího kalendářního roku v případě, že plnění smlouvy přesahuje 1 rok

Perspektivy VZ návrh zákona o registru smluv návrh zadávacích směrnic „klasická“ sektorová koncese transpozice do 2 let od přijetí nový zákon?

☺ DĚKUJI ZA POZORNOST Vlastimil Fidler vlastimil.fidler@mmr.cz Ministerstvo pro místní rozvoj