ICOLC 12 th Fall Meeting 3. 10. – 6. 10. 2010 Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
CPVŠK 2006 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
UŽIVATELSKÉ STATISTIKY IEEE/IET ELECTRONIC LIBRARY A ACM DL Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Co nového v e-theses aneb Trendy ve zpřístupňování.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Mobility Project Cross Czech a.s.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
ICOLC 11 th Fall Meeting – Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
Šedá literatura Zuzana Janušová.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Možnosti vytváření konsorcií Seminář hudebních knihoven Hradec Králové.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
SOLÓN elektronická publikace pro pracovníky veřejné správy a návštěvníky knihoven Vydavatel: Triada, spol. s r. o. Ing. Barbora.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
EIFL Direct PhDr.Hana Nová Národní knihovna ČR. Co je EIFL Direct EIFL Direct (Electronic Information For Libraries) největší světové informační konsorcium.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Základní údaje Projekt INFOZ VZ : Účastníci: Zdroje:
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Transkript prezentace:

ICOLC 12 th Fall Meeting – Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni

ICOLC International Coalition of Library Consortia Cíle ICOLC:  Koordinace a spolupráce knihovnických konsorcií v mezinárodním měřítku ICOLC meeting – pravidelně 2 x ročně  Sdílení informací o problematice EIZ 12. podzimní evropské setkání ICOLC • v Amsterdamu •pořadatelé: holandské konsorcium UKB a SURF • místo konání: Královská nizozemská akademie umění a věd, Amsterdam •108 účastníků z 24 zemí

UKB  Universiteitsbibliotheken & Koninklijke Bibliothek  Holandské konsorcium 13 Univerzitních knihoven a Národní knihovny  Akademie věd a vědecké knihovny jsou spolupracujícími členy  Základní aktivity: •Dojednávání licencí k e-zdrojům - řízeno organizací SURF •Rozvoj infrastruktury pro publikování vědeckých výstupů institucí (repozitáře) •Podpora publikování v režimu open access •Podpora a vývoj informačních technologií k usnadnění všech fází procesu vědecké komunikace

SURF   Spolupracující organizace pro vysokoškolské a vědecké instituce  Podpora vývoje a inovace informačních a komunikačních technologií

Témata ICOLC 2010 Výsledky „ICOLC Battlefield Survey“ Informace o současném stavu vyjednávání licencí některých konsorcií Problematika dlouhodobého uchování elektronických dokumentů (e-journal archiving) Uložiště tištěných dokumentů (národní depozitáře) E-books, E-textbooks Systémy pro správu a řízení e-zdrojů (ERM) Akademické knihovny v budoucnu

Dopad ekonomická krize  snížení rozpočtu institucí  intenzivní jednání s vydavateli o nových licenčních podmínkách s důrazem na snížení meziročního nárůstu cen Průzkum porovnává změny cen e-zdrojů od vybraných vydavatelů v období 2009 – 2010 Účastníci průzkumu: 61 zemí – 41 ze Severní Ameriky, 16 z Evropy, 4 z Asie Výsledky průzkumu:  Obecně: v zemích Severní Ameriky se podařilo dojednat s vydavateli lepší ceny (výraznější snížení price cap) než v zemích Evropy a Asie  Porovnání s ČR: o cca 2-4% vyšší meziroční nárůst než v evropských zemích zúčastněných průzkumu „ICOLC Battlefield Survey“

Turecké konsorcium – max. akceptovatelný meziroční nárůst je 5% Konsorcium Couperin (Francie) - konference rektorů žádá max. 2% meziroční nárůst Obecně:  Obtížné vyjednávání cen s vydavateli – obhajují zvýšení cen zlepšením obsahu (více titulů např. z Číny,…)  Přednost se dává víceletým smlouvám na 3-5 let – v prvních 2 letech 0% navýšení, poté cca 3-4%  Pravidelné sledování ceny za článek Informace z evropských konsorcií o aktuálním stavu vyjednávání licencí k e-zdrojům

Výrazně stoupá množství e-publikací  potřeba řešit jejich dlouhodobé uchování a zajistit trvalý přístup Německo:  iniciativa pro řešení této problematiky  připravena studie  cíl: najít optimální řešení pro zajištění trvalého zabezpečeného síťového přístupu k e-dokumentům  problémy organizační a finanční, ne technické  Možné řešení: služba PORTICO ( – zajišťuje dlouhodobé uchování předplácených časopisů na základě smluv s vydavateli (významná podpora velkých vydavatelů).  Další možné systémy LOCKSS, E-depot Dlouhodobé uchování e-dokumentů

Evropské projekty pro vytvoření sdíleného repozitáře pro uchování a zpřístupňování tištěných materiálů  Finsko, Francie, Holandsko, Norsko, Španělsko, Švýcarsko, Anglie, Skotsko, Estonsko  Financováno vládou, řízeno a koordinováno na národní úrovni  Poskytované služby: výpůjčky, fotokopie, e-delivery  Depozitáře jsou umístěny mimo města v levných lokalitách  Výhody pro knihovny: •finančně výhodné řešení •ušetření prostoru •dostupnost materiálů •služby pro knihovny zdarma Uložiště tištěných dokumentů – národní depozitáře

Národní knihovna ve Finsku – současná situace s e-books: Zájem uživatelů o e-knihy, knihovny půjčují čtečky e-knih, v knihkupectví prodávají e-knihy i čtečky, teleoperátoři prodávají audio knihy Potřeba vytvořit model podporující rozvoj e-knih a vyhovující po stránce obsahové, licenční, uživatelské, technologické i finanční  Dvouletý projekt pro rozvoj e-books (účastníci: vydavatelé, knihkupci, Národní knihovna, Ministerstvo školství a kultury, univerzity, vědecká centra)  Knihovny zajišťují obsahovou stránku, marketing a školení uživatelů E-books

E-textbooks Současná situace s e-textbooks ve Velké Británii:  „JISC national e-books observatory project“  Cíl: zjistit skutečné potřeby studentů při využívání e-učebnic během studia, vytvořit vhodný model pro podporu rozvoje e- učebnic na univerzitách  Průběžné výsledky projektu: •relativně nízké využívání •klíčová role lektorů •e-učebnice z pohledu studentů: •zápory: různé platformy, problémy se zvýrazňováním a dopisováním poznámek, čtení dlouhých textů z monitoru •klady: rychlé vyhledávání, online přístup  Průběžné závěry: •potřeba standardizace platforem s možností zvýrazňování části textu, podpora e-učebnic pro mobilní zařízení, snížení cen za e- učebnice

Systémy pro správu a řízení e-zdrojů (ERM) Konsorcia potřebují efektivním způsobem spravovat a řídit předplácené e-zdroje  hledají optimální systémy ERMS (Electronic Resource Management System)  správa smluv, licencí, plateb členů, dodržení platebních termínů, přístupová práva, statistiky,…  Portugalské konsorcium, Max Planck Society: ERM od Serial Solution  Švédské konsorcium: Verde  vývoj vlastních systémů – JISC (UK), TU Eindhoven (Holandsko)

Zamyšlení nad budoucností akademických knihoven James G. Neal: „The Future academic Research Library: Hope/Power/Action through Primal Innovation and Radical Collaboration“ 30 pravidel a úkolů pro akademické knihovny Akademické knihovny v budoucnu

Amsterdam Public Library Otevřena pro veřejnost Plocha m2 Otevírací doba Po – Ne: 10:00 – 22: návštěvníků denně 200 zaměstnanců 600 počítačových pracovních míst (z toho 50 multimediálních)

Prohlídka Městské knihovny v Amsterdamu

Děkuji za pozornost.