DAB/DAB+ potenciál rozvoje služby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GPON, světlo na konci vlákna part II
Advertisements

Jednotné evropské mýtné 0 TRUCK BUSINESS DAY BRNO, 10. Č ERVEN 2009.
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Vzorce na umocnění.
Televizní vysílání bude kvalitnější a zábavnější. Díky Českým radiokomunikacím. Česká hlava - Věda v ulicích a aktualizace říjen 2005.
DAB/DMB perspektiva pro ČR. World DMB Forum otevřená nevládní a non-profitní celosvětová organizace, 120 členů koordinování implementace systémů DAB/DMB/DAB.
Distribuční úlohy LP.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MOBILNÍ TELEFONY.
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CELÁ ČÍSLA.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Lineární rovnice Běloun 91/1 a
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Bilance české digitalizace Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
1 Mobile Internet Fórum října Ekosystém internetové reklamy Cílení dle kontextu (klíčová slova, sekce) Reklamní formáty (bannery, text,
Kde jsme dnes a kam půjdeme zítra? Patrick Zandl – Pipeline a.s.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Elektrotechnika Přenosová technika
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tato prezentace byla vytvořena
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Elektromagnetické vlnění
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
WiMAX - základy Mobilní systémy, PF, JČU. WiMAX forum Worldwide Interoperability Microwave Access Nezisková asociace založená v roce.
Tato prezentace byla vytvořena
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Vysílací síť DVB-T Nový rozsah a nová technologie pro spokojenost diváků a posluchačů v Praze, v Brně a v Ostravě 9. února 2006.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Antény a laděné obvody pro kmitočty AM
Bezdrátové sítě.
TELEKO1 Vaše cesta k digitálnímu rozhlasovému vysílání v České republice Ing. Tomáš Řapek Vaše cesta k digitálnímu rozhlasovému vysílání v České republice.
Změny v SOILINu ve SCIA Engineer oproti Nexis32
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Jirous spol. s r.o. Vývoj a výroba wifi antén a příslušenství
Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR
Televizní vysílání v České republice
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
IPTV dva roky poté Jan Potůček, DigiZone.cz. Stručná historie září 2005 – zahájení prvního pilotního vysílání IPTV v České republice (Mattes AD, Ostravsko)
Elektromagnetické záření 2. část
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozhlas AM - používané kmitočty
Satelit = HDTV do každé domácnosti září Limity pro rozvoj HDTV Dostupnost signálu HDTV Vybavenost domácností televizory zobrazujícími HDTV Cenová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PAL HD ready full HD % Zdroj: Mediaresearch, odhad CRa.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII ANTÉNY Obor:Elektrikář.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Stereofonie
Český telekomunikační úřad
Role ČT v rozvoji DTT.
Přehled televizorů vybavených technologií podporující DVB-T2 H
Transkript prezentace:

DAB/DAB+ potenciál rozvoje služby Jiří Vykydal útvar rozvoje, výstavby a prodeje vysílacích služeb

Je čas pro digitální rozhlas? registrujeme mnoho nových zájemců o provozování rozhlasového vysílání – nejsou kmitočty v pásmu FM, zejména v Praze rozhlas vysílá v systému DVB-T = nekoncepční cenové relace přijímačů = dobrá dostupnost typové spektrum přijímačů = všechny druhy použití očekávaná implementace do mobilních telefonů Doporučení: Spustit co nejdříve pilotní projekt JAK?

DAB vs. DAB+ Využití DAB+ dovoluje snížit cenu vysílání jedné služby na čtvrtinu oproti DAB, respektive zvýšit počet stanic (programů) v multiplexu až na čtyřnásobek aniž by byla redukována kvalita audia……. DAB+ DAB Audio kodek je aacPlus v2 Lepší než FM kvalita vyžaduje: 56-96 Kb/s Kvalita blízká FM vyžaduje: 40-64 Kb/s Akceptov. zhoršení proti FM: 24-48 Kb/s Audio kodek je MPEG 1 Layer II Lepší než FM kvalita: 192-256 Kb/s Kvalita blízká FM : 160-192 Kb/s OK, ale horší než FM: 128-160 Kb/s 3

DAB vs. DAB+ cenové relace: DAB přijímače od 32 Euro DAB+ přijímače od 90Euro (USB) standardně 130 – 230 Euro

Spustit co nejdříve pilotní projekt v kombinovaném režimu DAB vs. DAB+ cenové relace přijímačů 1 : 4 typová dostupnost přijímačů 1000 : 5 očekávaná implementace do mobilních telefonů v původním systému DAB v1 (NOKIA) na straně headendu již není zásadní rozdíl Doporučení: Spustit co nejdříve pilotní projekt v kombinovaném režimu DAB / DAB+

Příklady možného scénáře – kombinace DAB (MPEG Layer II) a DAB+ (AAC+ v2) 6

III.pásmo vs. L-band Klíčové parametry pro rozhodování: dostupnost přijímačů EBU – digital radio receivers profiles (2008) cílový stav – parametry šíření cena přijímačů cena vysílací sítě

III.pásmo vs. L-band Dostupnost přijímačů: více než každý druhý typ přijímače nemá možnost příjmu v L-pásmu JVC, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sanyo, SONY – pouze 3 z 19 typů mají L-pásmo, Yamaha vůbec nevyrábí přijímače s L-pásmem to způsobí potíže při nákupu (podobně jako u STB) YAMAHA 400,- Eur

III.pásmo vs. L-band EBU – digital radio receivers profiles (2008) zcela nový dokument EBU – doporučení pro přijímače příjem v pásmu III předepisuje bezvýhradně příjem v pásmu L předepisuje pouze pro autorádia nebo oblast, kde se v L pásmu vysílá (tj. nezávazné, neboť výrobce neurčuje výrobek pro konkrétní teritorium) opět nejistota pro kupující DENON 1500,- Eur

III.pásmo vs. L-band CENA přijímače cena přijímače s L pásmem je vždy vyšší rozdíl stojí výrobcům za to, aby vyráběli dva typy přijímačů pouze III.band III. + L band (+20%ceny)

III.pásmo vs. L-band CENA vysílací sítě: ceny komponentů sítě (anténa, vysílač,…) jsou zhruba stejné pro obě pásma rozdíl je určen významnými rozdíly v šíření elektromagnetických vln, citlivosti přijímače a zisku přijímací antény III. pásmo – dobré vlastnosti šíření, ohyb za překážky, vyzkoušeno v TV vysílání (pokrytí TV NOVA) L pásmo – v podstatě mikrovlny, šíří se jako světlo- tj. jen na přímou viditelnost nebo odrazem, velký útlum zejména v horším počasí proto

3 až 5 krát více III.pásmo vs. L-band CENA vysílací sítě: pro stejné pokrytí potřebujeme v L pásmu 3 až 5 krát více technologií (vysílače, antény, distribuční trasy,…) násobí se i náklady na provoz sítě v L pásmu potenciální použití L pásma pro lokální vysílání neobstojí ve srovnání s jinými technologiemi (např. HD rádio) Jediná virtuální výhoda L pásma pro rozhlasovou síť je pouze její momentální dostupnost – to je nedostačující důvod.

III.pásmo vs. L-band (8 vysílačů v L-pásmu vs.1 vysílač v III.pásmu) Praha (8 vysílačů v L-pásmu vs.1 vysílač v III.pásmu)

Září 2008: Standardizace pro digitální rozhlasové přijímače: Profily 1 - 3 Každý profil obsahuje vlastnosti předchozího profilu a přidavá nové vlastnosti Profile 1 Standard Radio Receiver Stolní/pokojový/kapesní/autoradio Simple text screen Přijímá: DAB, DAB+ and DMB audio Zobrazuje: scrolling text Ceny od €25 14

Rich Media Radio Receiver Září 2008: Standardizace pro digitální rozhlasové přijímače: Profily 1 - 3 Profile 2 Rich Media Radio Receiver Barevný display Slideshow, BIFS, „Pokročilý text“ EPG , TPEG Creates new kinds of radio Wifi, autorádio, interaktivní Media storage, podcast 15

Advanced Multimedia Receiver Září 2008: Standardizace pro digitální rozhlasové přijímače: Profily 1 - 3 Profile 3 Advanced Multimedia Receiver Decodes all DAB, DAB+ and DMB services DMB Video BIFS, EPG, TPEG 16

Kmitočty – pilot Praha v tuto chvíli nelze celoplošně použít základní kmitočtovou vrstvu 12C / 12D ani jinou vyšší vrstvu pro pilot v Praze navrhujeme dočasně použít kanál 10A z důvodu minimální kmitočtové kolize před ASO (! není však koordinován mezinárodně!) – pozdější přeladění přijímačů i vysílačů není problém reálně jediným rušeným ATVP jsou Chvaletice – není problém přeladit na jiný vysílací kanál kanál R10 v Plzni se vypíná v 9/2009 vzhledem k použitému výkonu a dosahu by neměl být problém s okolními státy. odpor uvolňovat kmitočty pro DAB (průnik do STA) – nyní je však ideální čas to řešit při vypínání ATV v Praze a nucených rekonstrukcích STA 17

Návrhy řešení pro zahájení služby 2009 Rušení při použití III. pásma v Praze před ASO: Lze technicky řešit !!! (SO IX/2009)

…kontakt: j.vykydal@radiokomunikace.cz …děkuji za pozornost !