Regulace exprese genu pro erythropoetin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
REGULACE TVORBY ČERVENÝCH KRVINEK
REGULACE TVORBY ERYTROPOETINU
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Selhání imunitní tolerance: alergie a autoimunita
Regulace tvorby erytrocytů
Transkripce (první krok genové exprese)
Receptorové proteiny Inzulín R -adrenergní R Acetylcholin R
Souboj Pohlaví.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE - reakce na podněty z okolí
Chemická stavba buněk Září 2009.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Obecná endokrinologie
REGULACE GENOVÉ EXPRESE
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Inzulínový receptor IGF-1
AV ČR, Mendelovo muzeum a Vereinigung zur Förderung der Genomforschung pořádají další ročník Mendel Lectures které se konají v Agustiniánském.
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Glykolýza Glukoneogeneze
FUNKCE PROTEINŮ.
Metabolismus sacharidů II.
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
RECEPTORY CYTOKINŮ A PŘENOS SIGNÁLU
Obecná endokrinologie
Protein synthesis, proteolysis, and cell cycle transitions Nobel Lecture, december 9, 2001 TIM HUNT.
8. VZNIK REPERTOÁRŮ ANTIGENNĚ SPECIFICKÝCH RECEPTORŮ.
CYCLIN DEPENDENT KINASES AND CELL CYCLE CONTROL Nobel Lecture, December 9, 2001 Paul M. Nurse.
Způsoby mezibuněčné komunikace
Řízení imunitního systému Kurs Imunologie. Hlavní histokompatibilní systém (MHC) objeven v souvislosti s transplantacemi starší termín: HLA dvě hlavní.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Od DNA k proteinu.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Autor: Milan Blaha Konzultant: Prof. MVDr. Jan Motlík, DrSc.
RNAi. Rich Jorgensen a kolegové vložili gen produkující pigment do petunií (použili silný promotor) Místo silné pigmentace se objevily rostliny variegované.
Non-cell-autonomous action of STAT3 in maintenance of neural precursor cells in the mouse neocortex Takeshi Yoshimatsu, Daichi Kawaguchi, Koji Oishi, Kiyoshi.
-Změna konformace jako podstata řízení - cytokinetiky – -inhibice b. dělení-
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Obecná endokrinologie
T lymfocyty Jan Novák.
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Glykolýza Glukoneogeneze Regulace
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Respirace vzduch buňka (mitochondrie) ventilace P A regulace, dýchací svaly, hrudník difuze P A – P a plíce, V/Q P a průsvit bronchů a cév Respirační insuficience.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Monomerní G-proteiny
Herpetické viry-úvod RNDr K.Roubalová CSc..
Metabolismus bílkovin biosyntéza
Toll-like receptory Toll-like receptory (TLR) a jejich role ve neadaptivní (vrozené) imunitě Vytášek 2010.
TRANSKRIPCE DNA.
Mechanismus přenosu signálu do buňky
Regulace genové exprese
Syntéza, sekrece a funkce TH3 (seminář) RNDr. V. Valoušková, CSc.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Buněčný cyklus a molekulární mechanismy onkogeneze.
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Úvod do fysiologie žláz s vnitřní sekrecí
Základy genomiky V. Analýza protein-proteinových interakcí Jan Hejátko
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
1. Regulace genové exprese:
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
Bílkoviny.
Transkript prezentace:

Regulace exprese genu pro erythropoetin Jaroslav Halamka

Erythropoetin glykoproteinový hormon tvořící se převážně v intersticiu ledvin (fibroblast–like typ 1 intersticiálních bkách peritubulárních prostor cortexu a vnější dřeně) hlavní hormon hemopoézy (erythro-, trombo- a myelopoézy) jeho receptory jsou fyziologicky lokalizovány i mimo hematopoetickou tkáň (CNS, játra, endothel, uterus) v krvi funguje jako aktuální ukazatel míry hypoxie může být růstovým faktorem některých nádorů

EPO člen rodiny třídy I cytokinů globulární struktura se 4 α–helikálními řetězci molekulová hmotnost 30,4 kDa řetězec 165 AK cca 40% molekuly je tvořeno cukry, in vivo prodlužují biologický poločas molekuly nejdůležitější pro stabilizaci jsou N–oligosacharidy na asparaginech 24, 38 a 83

EPO-receptor a signalizace EPO-R nemá vlastní kinázovou aktivitu signalizace se odehrává prostřednictvím EPO-R asociovanou JAK (Janusova kináza) JAK-2 kináza fosforyluje STAT-5 (Signal Transducer and Activator of Transcription) kaskáda JAK-2/STAT-5 řídí buněčnou proliferaci a maturaci hematopoetických buněk minoritní cesty signalizace jdou cestou RAS a PI3K kináz – mají nezastupitelnou úlohu v organizaci buněčného cyklu

Aktivace a deaktivace JAK/STAT cesty © Ward et al.

Exprese EPO–genu hladinou kyslíku řízená exprese hlavním regulátorem v kaskádě jsou proteiny HIF (Hypoxia–Inducible Factor) HIF–1, HIF–2, HIF–3 HIF – rodina PAS (Drosophila Period, ARNT and the Drosophila Single-minded proteins) intracelulárních oxygen–reagujících proteinů HIF–1 a HIF–2 jsou pozitivní regulátory exprese HIF–3 negativní regulátor exprese (také GATA–2 a NFκB, ale ty nepatří do rodiny HIF)

HIF–1 skládá se ze dvou podjednotek – α a β (heterodimér) se strukturou helix–loop–helix–PAS doména α podjednotka (cca 120 kDa) je v cytosolu a je oxygen–labilní; 14q21–q24 β podjednotka (91–94 kDa) je nukleární, dimerizuje s HIF–1α i HIF–2α podjednotkou, kyslík independentní; je identická s ARNT (Aryl–hydrocarbon Receptor Nuclear Translocator) – podjenotka dimerizace s dioxynovým receptorem AHR (Aryl Hydrocarbon Receptor), míra její exprese a degradace je v průběhu času kontinuální; 1q21

HIF–1 proteinové domény © Déry et al.

HIF-1α při normooxii při normoxii jsou v bce jen minimální množství, její maximální syntéza následuje do 30 min od počátku hypoxie (produkci stimuluje kobalt a deferroxamin–jiný mechanismus indukce exprese) při dostatku kyslíku podjednotka podléhá oxidaci (hydroxylaci) specifickou prolyl–hydrogenasou (PHD – α–ketoglutarát–FeII–dependentní dioxygenasa) na pro402 a pro564, k ochraně před kyslíkovými radikály slouží askorbát

HIF-1α při normooxii PHD–1 (vyskytuje se výhradně v jádře) a PHD–3 (je v jádře i cytosolu) hydroxylují prolin PHD–2 (FIH, asparaginyl–hydroxylasa) je v cytoplasmě, hydroxyluje asn803–brání vytvoření heterodiméru s β–podjednotkou po hydroxylaci pro402 (je v ODD – Oxygen–dependent Degradation Domain) se naváže pVHL (von Hippeln–Lindau protein) vazbou na pVHL je umožněna ubiqitinizace a likvidace v proteasomu

HIF-1α při normooxii © by Elsevier Sciece

EPO gen nejaktivnější je v bkách intersticia ledvin a hepatocytech 2 regulační oblasti – tzv. HRE (Hypoxia Response Element) regulační faktory se váží na LIE (Liver–Inducible Element), v ledvinách dojde ke switchi – EPO pre–mRNA může být přepsána

HIF-1 při hypoxii α–podjednotka vstupuje do jádra, kde tvoří heterodimér s β–podjednotkou dimér přisedá na HBS (HIF Binding Site) LIE oblasti genu (specifické pořadí nukleotidů 5‘–TACGTGCT–3‘) ke komplexu se naváže protein p300 a přes něj HNF (Hepatocyte Nuclear Factor) vytvoří se switch s 5‘–koncem genu (oblast KIE, Kidney–inducible Element) odkud začíná traskripce EPO pre–mRNA

© Fandrey

Switch EPO genu © Hachachka & Rupert

Aktivace exprese cAMP kaskádou fosforylují se HIF–1α podjednotky (aktivace) nebo přímo transkripční faktory jádra (aktivace s minimem aktivního HIF–1α, pomalejší) jde cestou p42/p44–MAP kinázou probíhá i při hypoxii a má protektivní charakter na reakce – fosforylací thr796 je znemožněna hydroxylace asn803 FIH (PHD–2) fosforylace usnadňuje dimerizaci a tvorbu iniciačních komplexů vč. switche

Fosforylační kaskáda © Fisher & Brookins

Normooxie/Hypoxie © Déry et al.

Závěr EPO je esenciálním faktorem krvetvorby má nezastupitelné funkce při embryogenezi a organogenezi zejm. CNS („EPO knock–out“ myši hynuly během intrauterinního vývoje, „EPO knock–down“ myši se rodily s těžkými malformacemi CNS a umíraly několik dní po porodu) faktory tvorby EPO (zejm. HIF–1) jsou intenzivně zkoumány i v souvislosti s jinými orgánovými soustavami – stimulace tvorby kapilár (výzkum v onkologii)

Závěr tvorba faktorů i samotného EPO je závislá na hladině kyslíku v tkáních geny pro tvorbu faktorů nebo EPO jsou trvale exprimovány jen v bkách intersticia ledvin a hepatocytech hypoxie vyvolá přechodnou expresi EPO genu i v jiných orgánech (hlavně CNS) – EPO má protektivní vliv na orgány v krátkodobé hypoxii

Závěr jeho produkce má charakter autokrinní, parakrinní a endokrinní EPO se dnes využívá jako rekombinantní RHuEPO terapeuticky při poruchách tvorby vlastního EPO, anemie produkce roste s nadmořskou výškou (větší saturace tkání kyslíkem v řidším vzduchu) zneužití = doping

Literatura Semenza GL: O2-regulated gene expression: transcriptional control of cardiorespiratory physiology by HIF-1; J Appl Physiol; 2004 Mar; 96(3):1173-7; discussion 1170-2 Jelkmann W: Molecular biology of erythropoietin; Intern Med; 2004 Aug; 43(8):649-59 Déry MA, Michaud MD, Richard DE: Hypoxia-inducible factor 1: regulation by hypoxic and non-hypoxic activators; Int J Biochem Cell Biol; 2005 Mar; 37(3):535-40

Literatura Farrel F, Lee A: The erythropoietin receptor and its expression in tumor cells and other tissues; Oncologist; 2004; 9 Suppl 5:18-30 Fandrey J: Oxygen-dependent and tissue-specific regulation of erythropoietin gene expression; Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol; 2004 Jun; 286(6):R977-88 Fisher JW: Erythropoietin: physiology and pharmacology update; Exp Biol Med (Maywood); 2003 Jan; 228(1):1-14 Hochachka PW, Rupert JL: Fine tuning the HIF-1 'global' O2 sensor for hypobaric hypoxia in Andean high-altitude natives; Bioessays; 2003 May; 25(5):515-9