Nonverbální úlohy - - elektřina Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření střídavého proudu
Advertisements

Risk - elektrický proud
Nonverbální úlohy - - pohyb Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař.
CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický obvod III..
Výkon elektrického proudu
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2012
Elektrická práce. Elektrická energie
Měříme elektrický proud
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 05.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Ohmův zákon. Budeme zkoumat,jaký vliv má
Spojování rezistorů Jak se značí odpor a jakou má jednotku
Na obrázku jsou vzájemně propojeny žárovka a baterie. Žárovka svítí
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
Efektivní hodnoty střídavého napětí a proudu
Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:9. Anotace: Střídavý proud - měření Prezentace poskytuje podporu při výkladu o.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Nonverbální úlohy - - mechanika Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař KDF MFF UK PRAHA
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař.
VY_32_INOVACE_08-11 OHMŮV ZÁKON.
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Jak se chová skutečný zdroj?. Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
OHMŮV ZÁKON – VÝPOČET CELKOVÉHO ODPORU
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
Účinky elektrického proudu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZAPOJENÍ REZISTORŮ ZA SEBOU.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_10 Elektrický výkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 10 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
Elektrické obvody.
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06 Zákony.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Nonverbální úlohy - - elektřina Katedrafyziky PF JU Č. Budějovice Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice Jiří Tesař

Elektrický obvod Obr. 1a

Co by měli žáci z obrázku vyčíst“? Na obrázku jsou zapojeny:  zdroj napětí,  dva rezistory: R 1 = 6 , R 2 = 2   dva voltmetry a ampérmetr,

Co by měli žáci z obrázku vyčíst“? Další poznatky z obrázku - neznáme:  Jaký proud ukazuje ampérmetr?  Jaké napětí naměří druhý voltmetr?  Jaké napětí je nastaveno na zdroji?

 Největší obtíž - překreslení zapojeného obvodu do schématu,  pro zjednodušení - zakrýt voltmetry a nechat žáky nakreslit pouze jednoduchý sériový obvod,  následně odkrýt jeden voltmetr a ten přikreslit do paralelního zapojení s rezistorem,  analogicky postupovat s druhým voltmetrem. Didaktický rozbor úlohy

Elektrický obvod Obr. 1b

Ohmův zákon by žáci měli znát a umět ho použít:  musí si uvědomit, že proud I je v celém obvodu stejný – určí ho z velikosti R 1 a U 1,  napětí U 2 lze určit z I a R 2  napětí na zdroji U = U 1 + U 2 nebo U = (R 1 + R 2 ).I Elektrický obvod - teorie

Elektrický obvod - řešení U 2 = R 2. IU = U 1 +U 2 U 2 = 2. 4U = 24+8 U 2 = 8 VU = 32 V

Didaktická poznámka  Je vhodné zadat zpočátku úlohu v jednodušším provedení,  kromě teoretického řešení úlohy provedeme s žáky rovněž její experimentální provedení.

Domácí spotřebiče Obr. 2a

Jističe v rozvodné skříňce Obr. 2b

Co by měli žáci svým pozorováním objevit?  Oba spotřebiče (konvice i mixér) jsou zapojeny na jednu zásuvku.  Zásuvky jsou jištěny 10 A jističem.  Konvice má příkon 1850 – 2200 W.  Mixér má příkon 250 W.

Jaký poznatek musí znát děti z vlastní praxe?  Elektrické napětí v zásuvce je 230 V. (Také na štítku konvice mohou naleznout údaj 220–240 V/50 Hz.)  Vztah pro výpočet příkonu: P = U. I.

Další otázky a problémy  Proč nemá konvice na štítku uvedenu pouze jednu hodnotu příkonu?  Kterou hodnotu příkonu budeme uvažovat při řešení naší situace?  Který štítek (nápis) pod jističem patří ke kterému jističi?  Jaké proudové hodnoty mají jističe v domácnosti?

Řešení a diskuse problému  Zapneme samotný mixér – nebude jistič přetížen?  Zapneme samotnou konvici – nebude jistič přetížen?  Zapneme konvici i mixér současně – nebude jistič přetížen?  Co se stane, když zapneme nejdříve mixér a po chvilce i konvici?  Co se stane, když zapneme nejdříve konvici a po chvilce i mixér?  Co se stane, když zapneme oba spotřebiče současně?

Fyzikální rozbor problému  I v tomto případě není řešení zcela jednoznačné především vzhledem k měnící se hodnotě příkonu varné konvice.  Při zapnutí je spirála konvice chladná, má tedy menší odpor, tudíž jí prochází větší proud (její příkon je W).  Když se topná spirála postupně zahřeje na provozní teplotu, zvětší se její odpor, prochází menší proud (její příkon je W).

Řešení a diskuse dalších možností  Ze vztahu pro příkon elektrického proudu snadno určíme hodnotu proudu, který prochází konvicí při zapnutí a v průběhu ohřívání vody.  Stejně určíme velikost proudu procházejícího mixérem.  Z vypočtených hodnot diskutujeme možnosti časového zapojení spotřebičů vzhledem k proudové hodnotě jističe.

Didaktická poznámka  Velké množství domácích elektrických spotřebičů dává mnoho kombinací zapojení.  Mohou nastat situace, kdy za současného provozu několika spotřebičů jistič přeruší elektrický obvod.