Web pro školní knihovny, pomoc nejen virtuální

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Advertisements

Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Základní škola Komenského 1326 je škola pro žáky mentálním postižením a s pohybovým Základní škola Komenského 1326 je škola pro žáky mentálním postižením.
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Kdo podává pomocnou ruku pracovníkům školních knihoven? Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.09 Anotace: Žáci si hravou formou ověří své znalosti a všeobecný přehled. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
VYSOKÉ ŠKOLY v datech Ústavu pro informace ve vzdělávání.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Využití počítače ve výuce zeměpisu Školení SIPVZ – úroveň S Školitel: Antonín Jalovec.
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22 Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Střední škola obchodu, služeb a řemesel a jazyková škola s právem SJZ Tábor Projekt OP VK Studijní a informační centrum školy PhDr. Daniela Novotná, SŠ.
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
ETwinning - on-line spolupráce škol Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií,
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.17 Anotace: Prezentace je zaměřena na výtah, jeho hlavní znaky a funkci. Slouží jako zápis pro žáky. Vzdělávací oblast: český.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
EIFL Direct PhDr.Hana Nová Národní knihovna ČR. Co je EIFL Direct EIFL Direct (Electronic Information For Libraries) největší světové informační konsorcium.
Bc. Lektorství cizích jazyků
Vzdělávací politika.
Management pro vychovatele PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
2. ročník(4. semestr) NMgr. studia LF LF:MPSM101
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Evropský projekt vzdělávání pedagogických pracovníků Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji Projekt CZ.1.07/1.1.08/
Environmentální vzdělávací moduly pro trvale udržitelný rozvoj.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ 29. října 2015 ROZVRH.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_ 15F Škola:
E-learningový kurz e-learningu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Pedagogický management 2005 J. Šťáva katedra pedagogiky tel
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Hlavní manažér SP Kvalita I
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Krajský metodický kabinet ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OKŘÍŠKY
Transkript prezentace:

Web pro školní knihovny, pomoc nejen virtuální Mgr. Ludmila Čumplová Ústav pro informace ve vzdělávání Národní pedagogická knihovna Komenského cumplova@npkk.cz

Web pro školní knihovny Projekt Centrum pro školní knihovny Analýza Změny ve vyučovacím procesu, především příprava školních vzdělávacích programů, vyžadují změny v práci učitelů, mění roli učitele od „vševěda“ na průvodce žáka vzděláním a kladou nové požadavky na informační zabezpečení vyučovacího procesu. Škola se otevírá skutečnému světu a v souvislosti s tím by se měla změnit i role školní knihovny ze sbírky knih převážně zabezpečující společnou četbu žáků na centrum zabezpečující informace pro vyučování. Školní knihovna jako studijní a informační centrum by měla vytvářet informační zázemí školy, tedy zprostředkovávat učitelům i žákům jak klasické dokumenty, které ve školních knihovnách jsou (knihy a časopisy), tak informace v elektronické podobě, které lze získat prostřednictvím internetu. Protože vybudování takové školní knihovny je práce odborná a ve školních knihovnách pracují převážně učitelé, je třeba pomoci školám, aby zbytečně nedocházelo k plýtvání lidskými zdroji ani financemi. Klasická struktura metodických center se jeví jako neefektivní (především finančně). Řešením tohoto problému je meziresortní spolupráce na úrovni regionů – pomoc veřejných knihoven školním knihovnám v rámci jejich regionálních funkcí. Vzhledem k tomu, že školní knihovny by měly plnit jiné úkoly, než knihovny veřejné, je třeba vytvořit koordinační centrum pro práci školních knihoven jako studijních a informačních center škol. Protože převážná část škol je připojena na internet, je možné využít tohoto prostředí a vytvořit v ÚIV-NPKK webovou stránku pro školní knihovny, která by obsahovala všechny potřebné informace. Součástí této stránky by bylo diskusní fórum s možností komunikace, informace o nové literatuře pro učitele ( odborná literatura knižní, tematické rešerše z časopisů s možností získat kopii plného textu článku v elektronické podobě prostřednictvím elektronické Pedagogické knihovny (e-PK), informace o dětské literatuře a nových dětských knihách). V rámci projektu by byl připraven a podle možnosti i akreditován kurs pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, který by obsahoval základní informace o práci ve školní knihovně, dále by se zaměřil na orientaci učitelů v internetových zdrojích určených pedagogům a pro učitele základních škol i na orientaci v literatuře pro děti a mládež. Jako poslední výstup tohoto projektu by byl návrh variantního modelu moderní školní knihovny jako školního studijního a informačního centra. V návaznosti na uskutečnění cílů tohoto projektu by bylo možné začít uvažovat o přípravě koncepce školních knihoven. Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Cíl projektu: pomoc školám při přeměně školních knihoven na studijní a informační centra školy Cílem projektu je vytvořit podmínky pro přeměnu školních knihoven na studijní a informační centra školy, která by získávala a zprostředkovávala potřebné informace stejnou měrou pro žáky i pro učitele, jejich začlenění do školních vzdělávacích programů a jako vedlejší cíl i prohloubení informační gramotnosti učitelů. Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Analýza současného stavu Knihy ve skříni, půjčování o přestávce Samostatná místnost, knihy půjčuje učitel Knihovna – učebna Knihovna s uvolněným knihovníkem Studijní a informační centrum školy Východiska Stav školních knihoven na základních a středních školách je velmi různorodý. Školní knihovnou je řada knih ve skříni v kabinetě stejně jako samostatná místnost vybavená knižními policemi, stolky pro skupinové vyučování a počítačem s připojení na internet, s profesionální  knihovnicí, pracující na celý nebo částečný úvazek a poskytující knihovnické služby pět dnů v týdnu. Potřeba informací se se zaváděním školních vzdělávacích programů zvyšuje a nelze ji uspokojit pouze na základě knižního fondu klasické, i když dobře vybavené školní knihovny. Informace pro žáky, ale především pro učitele se vyskytují ve vnějším prostředí školy a školní knihovna by měla být bránou těchto informací. Jedním z producentů informací určených pedagogům je i Národní pedagogická knihovna Komenského (NPKK), jejíž hlavní funkcí je poskytovat odborné informace pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. K tomu získává informační prameny, které zpracovává do databází umožňujících snadné vyhledávání potřebných informací. Databáze knih informuje o odborné literatuře z oblasti pedagogiky a psychologie, ale i o literatuře k jednotlivým vyučovacím předmětům. Specifická databáze literatury pro děti a mládež bude po dokončení obsahovat bibliografické záznamy dětské literatury od konce 18. století do současnosti. Nejnovější informace obsažené v časopisech jsou zpracovány v pedagogické bibliografické databázi, která je budována od roku 1990 a má téměř 100 tisíc záznamů. Do databáze je excerpováno 240 titulů našich a zahraničních časopisů. V současné době je testováno její využití na základě typových rešerší pro vyučující jednotlivých předmětů. Záznamy v této databázi jsou anotované a prostřednictvím elektronické Pedagogické knihovny (e-PK) mohou učitelé získat plný text článku. Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Etapy projektu: Web pro školní knihovny Vzdělávání knihovníků školních knihoven Informace pro učitele o nové odborné literatuře Příprava modelů a standardů pro školní knihovny Ad a) Na základě analýzy informací potřebných pro budování a vedení školní knihovny bude vytvořena struktura webové stránky a poté webová stránka obsahující informace potřebné pro budování a vedení školních knihoven, včetně odkazů na mezinárodně platné dokumenty (UNESCO, IFLA, IASL). Na tuto stránku bude odkazovat i školský informační portál. Jednou z možností komunikace mezi knihovníky školních knihoven a dalšími pedagogickými pracovníky bude diskusní fórum, do kterého bude vstup z této stránky. Výhodou diskusního fóra proti klasické elektronické konferenci je možnost oddělit jednotlivá témata diskuse. Ad b) Vedení školní knihovny a práce v ní jsou činnosti, pro které učitelé nejsou školeni. Proto bude v rámci projektu připraven kurs doplňující potřebné znalosti, který bude akreditován na MŠMT ČR a nabídnut Národnímu institutu pro další vzdělávání. Podklady a texty budou zároveň poskytnuty krajským knihovnám, které mohou zajistit odborné lektory pro tyto kurzy ve všech krajích republiky. Ad c) Pro školský vzdělávací portál budou pravidelně připravovány informace o nové literatuře pro vyučující jednotlivých předmětů. Stejné informace budou umístěny i na webové stránce pro školní knihovny, kde je mohou využívat knihovníci školních knihoven a podle potřeby zprostředkovávat učitelům jednotlivých předmětů. Ad d) Na základě zkušeností ze zahraničí ověřených v našich podmínkách bude připraven variantní model školní knihovny ve formě standardu zahrnujícího vybavení a činnosti v rámci jednotlivých modelů knihovny podle typu školy. Tyto standardy se mohou stát východiskem pro vypracování koncepce školních knihoven. Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK

Web pro školní knihovny Mgr. Ludmila Čumplová, ÚIV - NPKK