VILLONSKÁ BALADA A SONET

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

Jedině Bůh je naděje Ref: Jedině Bůh je naděje a Jeho láska, kterou v Synu dal. Jedině Bůh je pro svět naděje, i kdyby svět se tomu stále smál. Jedině.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
32_04_34 Renesance - shrnutí Anotace Renesance - shrnutí
Integrita bezúhonnost
– Francois Villon 32_04_12: Literatura Anotace Jazyk Očekávaný výstup
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
RENESANCE A HUMANISMUS
Johann Wolfgang Goethe
¨-4-.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
RENESANCE A HUMANISMUS
Srovnávací a vědomostní test
Petrarca, Francois Villon
HUDBA V RENESANCI.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Renesance a humanismus v Itálii
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Madrigal a Fuga.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 18. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.1.9.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Renesance a humanismus
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Renesance a humanismus
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ, TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM, CO PŘICHÁZÍ VČAS. TO JE MÁ PROSBA VE ZKOUŠKÁCH,
Italská renesanční literatura II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
1. Buď stále se mnou Spasiteli můj! | Ač nejsem hoden, přec se nevzdaluj! | Tys moje světlo, všecka radost má, | bez tebe smutno mi a v duši tma. | Buď.
1. Je Lékař velký přítomen, | sám mocný, vlídný Ježíš. | On dí: Buď hříchu pozbaven! | Tak uzdravuje Ježíš. | Jméno každé nad jméno, nade všechno zvýšeno,
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Soubor testů 3 Mgr. Ludmila Růžičková
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
1. Vzácný dar svůj, živou víru, | Pane můj, mi zachovej, | na plnou ji uveď míru, | čeho třeba ještě dej! | Co jsem bez tvé víry v tebe? | Nad propastí.
1. Nechť nám srdce plní radost, | upřímného vděku ctít! | Otec v nebi zve nás dětmi, | tak můžeme šťastni být. | Vždy veselo vždy veselo, každodenně slunka.
Typické rysy antropocentrismus - klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Renesanční člověk se vymaňuje ze středověkého způsobu.
1. Co činí Bůh, vše dobré jest, | on dobře se mnou míní; | rád jeho ruce dám se vést, | jež před vším zlým mne stíní. | On, věčný Pán, i z pekla bran |
1. Vím, komu jsem uvěřil, jist jsem slovem jeho, | on je mocen dost mi sil dát, | bych nezapřel ho. | U něho vše složil jsem, co má pro mne cenu, | sám.
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Bůh je silou mou 1. Není to náhoda, že život mám, Bůh je silou mou. (2x) Ref: Chci s Vámi být každý den, chci s Vámi být každý den, chci s vámi být každý.
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jan Neruda - dílo.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Spisovatelé a ilustrátoři
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
Biblické verše....
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

VILLONSKÁ BALADA A SONET + renesance

Jako obvykle pár otázeček pro Vaše mozečky…  Co je to renesance? Kdy, kde, proč, co, jak? A co u nás? Co je to balada? Co je to villonská balada? Kdo to byl Francois Villon? Kteří čeští autoři psali/píší villonské balady, či se Villonovi blíží? Co je to sonet? Jak vypadá anglický sonet? Jak vypadá italský sonet? Znáte Shakespeara? Znáte Petrarcu? Znáte je osobně? 

RENESANCE Co je to? Znovuzrození Období rozkvětu uměni a vědy Kdy? Přelom 13.-14. století Kde? Florencie Proč? Bylo teplo. Začalo se úspěšně rozvíjet řemeslo, obchod, životní úroveň. Lidé naplnili spodní patra Maslowovy pyramidy a mohli se rozhlížet po těch vyšších. Typické rysy: antropocentrismus individualismus vědecký základ umění nacionalizace umění sekularizace mecenášství sběratelství

VYSVĚTLI pojem renesanční osobnost. UVEĎ příklady. DÍVEJ se pozorně.  Chronologie: TRECENTO – 14. století, počátky ve Florencii QUATTROCENTO -15. století, rozšíření po celé Itálii CINQUECENTO – 16. století, rozšíření za hranice Itálie VYSVĚTLI pojem renesanční osobnost. UVEĎ příklady. DÍVEJ se pozorně.  PŘEMÝŠLEJ. 

Francois Villon 1429/1431 – 1463 nebo později  Bohém, rebel, opilec Odsouzen k smrti za vraždu kněze (1455), ve vězení psal, omilostněn, leč vyhnán z Paříže – a zde se jeho stopa ztrácí… Dílo: směs „vysokého“ a „nízkého“ stylu Odkaz Závěť Balady v žargonu

Villonská balada Je to opravdu, ale opravdu náročný literární útvar. Vytvořit ho podle pravidel je velmi těžké. 4 strofy První 3 strofy mají 7 – 12 veršů Poslední sloka obsahuje poslání Poslední sloka má 4 – 6 veršů (tj. o polovinu méně než první tři) Poslední verš každé sloky se opakuje jako refrén Básník smí použít pouze tři rýmové koncovky (A,B,C) a musí dodržet jejich použití ve struktuře, kterou si zvolí (například ABABBCBC, nebo, za použití rýmu obkročného, ABBAACCA). Je založena na kontrastech a protikladech

Já u pramene jsem a žízní hynu, horký jak oheň, zuby drkotám, dlím v cizotě, kde mám svou domovinu, ač blízko krbu, zimnici přec mám, nahý jak červ, oděn jak prelát sám, směji se v pláči, doufám v zoufání, mně lékem je, co jiné poraní, mně při zábavě oddech není přán, já sílu mám a žádný prospěch z ní, srdečně přijat, každým odmítán. Jen to mi nesporné, co plno stínů, kde světlý den, tam cestu sotva znám, kde průzračnost, tam výkladem se minu, svou znalost vděčím náhlým náhodám, vše vyhrávaje, čím dál smolněj hrám, dím „dobrý večer“, jitro-li se skví, když ležím naznak, strach mám z padání, bohatství čekám, ničí nejsem pán, mám vše, co chci, – nic, na čem srdce lpí –˜˜ srdečně přijat, každým odmítán. K věcem, jež neznám, horoucně se vinu, ženu se k cíli, jehož nežádám, kdo ke mně vlídný, tomu dávám vinu, kdo mluví pravdu, tomu lhářů lám, můj druh je ten, kdo vemluví mně klam a „labuť černá je jak havran“ dí, v tom spojence zřím, kdo mi ublíží, mně jedno, jsem-li šalbě ve psí dán, mám v mysli vše, jen ne to nejbližší, srdečně přijat, každým odmítán. Kníže, každý, kdo to čte, nechť ví: nic neznám, ač mám o všem vědomí. Jsem stranický, jsem zastánce všech stran. Co chci? Být z těch zas, plat kdo bráti smí, srdečně přijat, každým odmítán. Balada (1458)

Inspirace Villonem v české literatuře Jarmila Loukotková – Navzdory básník zpívá Jiří Voskovec, Jan Werich – Balada z hadrů Vítězslav Nezval - 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida Ivan Martin Jirous – Magorovy labutí písně (idea, nikoli forma) … ale v poslední době zejména Michal Horáček http://www.kudykam.net/?s1=prilezitost&s2=balady

Sonet Italský Francesco Petrarca (1304 – 1374) 8 propozice 6 řešení 4 abba 3 cde/cdc Anglický William Shakespeare (1564 – 1616) 4 abab 4 cdcd 4 efef 2 gg

Jan Křesadlo – Věnec sonetů http://www.kresadlo.cz/s61-70.pdf