Linux pro lokální stanice Případová studie č. 2 Petr Pechek Jan Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
Historie operačních systémů – od jedniček a nul k woknům(Windows) a masoxu(Mac OS X) Vojtěch Klos.
Software – aplikace, programy
SOFTWARE operační systémy
Bezpečnost v Linuxu Zpracoval: Roman Danel. Balíčkovací systém Způsob distribuce SW Ošetřuje a řeší závislosti Díky „podepisování“ balíčků nehrozí podstrčení.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Operační systém Linux.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Architektura systému Windows
ÚVOD DO LINUXU 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Co je Linux? Základní pojmy
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
alternativní operační systém
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Debian Unixová distribuce. Historie První zmínka pochází z 16. srpna Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Operační systémy I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
Internetový prohlížeč
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systém GNU Linux
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Operační systémy. Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky FSv, ČVUT Thákurova 7, Praha Dejvice, B407
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vývoj software pro Linuxové distribuce Installfest Praha,
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Srovnání operačních systémů
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Operační systémy Emanuel Soule.
Operační systémy 1.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Instalace programů do Linuxu
Linux Course Mohammad Ali Borhani.
Informační a komunikační technika
Transkript prezentace:

Linux pro lokální stanice Případová studie č. 2 Petr Pechek Jan Kučera

Úvod  Linux = jádro operačního systému  GNU = nástroje a knihovny pro použití systému  Často označení Linux = celý systém GNU/Linux  známým příkladem svobodného softwaru a Open source vývoje  celý jeho zdrojový kód volně k dispozici pro veřejnost a kdokoli jej může svobodně používat, upravovat a dále distribuovat.  Zpočátku vyvíjen a používán nadšenci, později podpora velkých společností  poslední dobou získává popularitu i na desktopovém trhu

Úspěch Linuxu díky:  nezávislosti na dodavateli  nízkých nákladech  Flexibilitě  Bezpečnosti  spolehlivosti.

Historie se Bellovy laboratoře spojily s GE a MIT na vývoji nového OS se sdílením času MULTICS 1969 Bellovy laboratoře svou spolupráci na projektu ukončily Programátorům chybí vývojové prostředí a proto, Ken Thompson, napsal v assembleru na nepoužívaném minipočítači PDP-7 omezenou verzi systému MULTICS -k Thonmpsonovi se posléze připojil nejprve Dennis Ritchie a později celé oddělení. jméno UNIX navrhl další z vývojářů, Brian Kernighan, jako slovní hříčku na jméno MULTICS 1974 publikace zprávy o UNIXU mnohé univerzity požádaly Bellovy laboratoře o kopii UNIXu pro výukové účely v roce 1978 verze UNIX Version 7, má všechny podstatné vlastnosti současných systémů UNIX, zachovává původní jednoduchost a čistotu návrhu

Historie – volně šířitelné systémy Richard M. Stallman, v průběhu sedmdesátých let jedním z nejproduktivnějších členů Laboratoří umělé inteligence na MIT, kde pracoval na výzkumu a vývoji v oblasti překladačů, editorů a operačních systémů v roce 1982 prodán laboratorní operační systém, na jehož vývoji se podílel, Stallman opustil své zaměstnání Rozhodl se vytvořit nový operační systém, který by mohl kdokoli používat a upravovat Jako model byl zvolen systém UNIX Po dvou letech práce Stallman vytvořil GNU Emacs, programovatelný editor pro UNIX -založil Free Software Foundation (nadaci pro vývoj volného software)

Historie – další vývoj V červnu 1993 USL koupena firmou Novell, současně přešlo na Novell také právo používat ochrannou známku UNIX. V listopadu 1993 přenechal Novell ochrannou známku UNIX sdružení X/Open v roce 1995 prodal zdrojové texty systému firmě SCO. V budoucnu bude zřejmě další vývoj UNIXu řízen sdružením The Open Group.

Distribuce systému Linux Binární distribuce Zdrojové distribuce Live distribuce Mini distribuce

Binární distribuce Caldera Network Desktop, OpenLinux Debian GNU/Linux Mandriva Redhat Linux Slackware Linux SuSe Linux Turbo linux

Zdrojové distribuce Gentoo GNU/Linux Source Mage GNU/Linux

Live a mini distribuce Live distribuce = distribuce spustitelná bez instalace na HDD Mini distribuce = malá distribuce, bez velkeho uzivatelskeho komfortu, Brutalware I a II, Damn Small Linux, Monkey – mini Linux

Instalace Linuxu Textová Grafická - pomocí programu DrakeX nebo jiný

Instalace Mandriva Linuxu 2006 Výběr jazyka instalace a prostředí Volba rozdělení disku Heslo superuživatele „root“ Výběr zavaděče systému (LILO), nutná podmínka Aktualizace a restart systému

Instalátor Mandriva Linux 2006 Zdroj: ftp://mandriva.contactel.cz/people/bibri/doc/manual-mdv-2006cz_1_Pouzivame_Mandriva_Linux.pdfftp://mandriva.contactel.cz/people/bibri/doc/manual-mdv-2006cz_1_Pouzivame_Mandriva_Linux.pdf

Správa paměti v systému Linux Virtuální adresování paměti Odkládací prostor na disku – Swap Disková vyrovnávací paměť Vlastní diskový oddíl Soubor na oddíl se systémem

Grafické prostředí Linuxu GDE Gnome

KDE Kompletní grafické rozhraní pro správu systému a práci s ním Obsahuje konfigurační nástroje Programy pro tvorbu grafiky (gimp), prohlížeče internetu apod.

Ukázka vzhledu KDE ftp://mandriva.contactel.cz/people/bibri/doc/manual-mdv-2006cz_1_Pouzivame_Mandriva_Linux.pdf

Gnome Podobné nástroje jako v KDE

Viry ve Windows Jako viry se zpravidla označují programy, šířící se ve spustitelných aplikacích šíří se i pomocí maker v dokumentech Microsoft Word, Excel PowerPoint, díky některým vlastnostem programů Microsoft Outlook a Outlook Express se viry šíří také em Viry určené pro Windows nemohou na Linuxu fungovat Novější systémy Microsoft Windows 2000 a Windows XP mají podobný systém oprávnění jako Linux ALE dodávají se v nezabezpečeném stavu, kdy jediným uživatelem systému je správce, jako správce by majitel systému měl pracovat jen výjimečně

Viry a Linux Jsou neperspektivní, narazí na systém oprávnění Problém pro viry: podpora mnoha platforem, kromě x86 je to také například PowerPC, MIPS, Alpha, ARM a mnoha dalších… nutnost specializace na jednu platformu, zcela univerzální šíření je možné jen ve zdrojovém tvaru s kompilací na cílovém stroji aplikace dodávané Linuxovými distributory jsou digitálně podepsané, lze ověřit, že v instalačním balíku nebyly provedeny žádné změny

Viry - červy 3 červy pro Linux Bliss - byl laboratorním experimentem a stal se reklamou pro antivirovou firmu McAfee, která ho „objevila“ několik měsíců po veřejném představení v programátorské elektronické konferenci Bliss nikdy nedoznal žádného rozšíření. Slapper napadal některé verze webového serveru Apache, používající zranitelnou verzi šifrovací knihovny OpenSSL může systém napadnout, jen když je na serveru přítomen kompilátor GCC, a tento kompilátor musí být spustitelný uživatelem, pod kterým běží Apache Linux/Ramen napadá některé starší nezabezpečené systémy Red Hat

Sytém souborů Společný kořenový adresář pro všechny disky a diskové oddíly – root / Připojení disků pomocí přípojných bodů Příkazem mount a unmout (odpolení) Připojení diskety mount /mnt/floppy /

Kořenový svazek „root“ Neobsahuje žádné soubory, kromě standardního obrazu systému /wmlinuz Vše je v adresářích Struktura adresářů by měla být daná

Adresáře v kořenovém adresáři /binPříkazy potřebné pro zavedení systému a pro práci běžných uživatelů po jeho zavedení. /sbinStejné jako u adresáře /bin. Příkazy v tomto podadresáři ale nejsou určeny běžným uživatelům, i když je též mohou použít (je-li to nutné nebo možné). /etcKonfigurační soubory specifické pro daný počítač. /rootDomovský adresář superuživatele. /libSdílené knihovny pro programy v kořenovém souborovém systému. /lib/modulesZaváděcí moduly jádra systému –důležité pro zotavení systému /devSpeciální soubory. /tmpDočasné soubory. /bootSoubory, jež používá zavaděč operačního systému, např. LILO. I obrazy jádra /mntPřípojné místo pro dočasná připojení dalších systémů souborů správcem systému. /proc, /usr, /var, /home Přípojná místa pro další souborové systémy. zdroj:

Děkuji za pozornost Zajímavé odkazy: