Osudy dobrého vojáka Švejka za Světové války

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Naše země za 1. světové války
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Průběh 1. světové války 3. část.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Světová literatura po 1. světové válce
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Adolf Hitler * 20. dubna 1889 – Braunau am Inn Socialistický politik
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
Doplňte ke správnému roku odpovídající událost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Český spisovatel, novinář,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Jan Werich Jiří Voskovec
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Ruské revoluce 1917.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Jaroslav Hašek PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Literatura na počátku 20.století
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jaroslav Hašek
VY_32_INOVACE_3D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Mgr. Marie Havránková REAKCE ČESKÉ LITERATURY NA 1. SVĚT. VÁLKU Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Jaroslav Hašek 1883 – ŽivotŽivot spisovatel, novinář, anarchista, provokatér narodil se v Praze, kvůli špatnému prospěchu nedokončil gymnázium vystudoval.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla Guy de Maupassanta.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Jaroslava Haška.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_17.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Jeden den Ivana Děnisoviče
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Kultura v předválečném Československu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Osudy dobrého vojáka Švejka
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
I. světová válka.
Česká próza mezi válkami
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

Osudy dobrého vojáka Švejka za Světové války

Jaroslav Hašek Narozen: Zemřel: Povolání: Manželka: Praha 30. dubna 1883 Zemřel: Lipnice nad Sázavou 3. ledna 1923 Povolání: spisovatel, novinář Manželka: Jarmila Hašková

Jaroslav Hašek - životopis Studoval gymnázium, avšak nedokončil ho Vyučil se drogistou a maturoval na obchodní akademii Potkal Jarmilu Mayerovou, se kterou se později oženil 1907 – krátce vězněn pro anarchistickou činnost 1911 – Strana mírného pokroku v mezích zákona 1915 – narukoval v Českých Budějovicích k 91. pluku a odešel s ním na haličskou frontu, kde se nechal zajmout

Jaroslav Hašek - životopis 1916 – vstoupil do československých legií 1918 – odcestoval do Moskvy, vstup do Rudé armády 1920 – návrat do Prahy, působení v kabaretu Červená sedma Poté odešel do Lipnice nad Sázavou, kde později zemřel

Dílo a zařazení Dílo o čtyřech částech V zázemí Na Frontě Slavný výprask Pokračování slavného výprasku Satirickopikareskní román a humoreska Využívá karikatur a situačního humoru Autor se inspiruje vlastními válečnými zkušenostmi Popularita v zahraničí (překlady) Mnohokrát zfilmováno (nejslavnější je adaptace s Rudolfem Hrušínským) Dílo nedokončeno

Švejk 5x jinak

Nejznámější filmová verze DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, POSLUŠNĚ HLÁSÍM - Bezesporu nejznámější je dvoudílná adaptace z roku 1956 a 57 režiséra Karla Steklého s Rudolfem Hrušínským st. v hlavní roli - Mnohým zformovala postavu Švejka - Vynikající herecké obsazení - Další adaptace: loutkový film J. Trnky (1954, čte Jan Werich)

Hlavní postavy Švejk Detektiv Bretschneider Feldkurát Katz Nadporučík Lukáš poručík Dub Baloun

Díl I. – V zázemí - Začíná již zažitým: „Tak nám zabili Ferdinanda!“ - Švejk prorokuje válku, zatčen, ale propuštěn jako notorický blb - Ač revmatik, dostaví se k odvodu na invalidním vozíku - Pobude se simulanty ve vojenské nemocnici

Díl I. – V zázemí - Začíná již zažitým: „Tak nám zabili Ferdinanda!“ - Švejk prorokuje válku, zatčen, ale propuštěn jako notorický blb - Ač revmatik, dostaví se k odvodu na invalidním vozíku - Pobude se simulanty ve vojenské nemocnici - Odtud si ho odvede jako osobního sluhu stále opilý polní kurát Katz - Katz Švejka prohraje v kartách s nadpor. Lukášem - Švejk nadporučíka zbaví milenky a ukradne pro něj i psa - Švejk s nadpor. Lukášem jsou posláni za trest na frontu do Č. Budějovic

Díl II. – Na frontě - Začíná ve vlaku do Č.Budějovic ztrátou kufru a urážkou gen.maj. Von Swarzburga - Švejk zastaví omylem nouzově vlak, ten mu nakonec ujede

Díl II. – Na frontě - Začíná ve vlaku do Č.Budějovic ztrátou kufru a urážkou gen.maj. Von Swarzburga - Švejk zastaví omylem nouzově vlak, ten mu nakonec ujede - Švejk propije peníze na vlak a jde pěšky do Č. Budějovic, po cestě je zadržen v Putimi za špionáž vesnickými četníky, kteří potřebují vykázat činnost - Po návratu k Lukášovi je ihned poslán do arestu, kde se setká s jednoročním dobr. Markem - Švejk je jmenován ordonancem kumpanie a Lukáš dostane nového burše Balouna - Druhý díl končí obdržení rozkazu marškumpanie k pochodu na frontu

Díl III. – Slavný výprask - Odehrává se při cestě na frontu - Popisuje rozmanité zážitky při cestě Švejka a nadpor. Lukáše přes Uhry - Poručík Dub varuje vojáky před návštěvou nevěstince, Švejk musí nakonec úplně opilého Duba z jednoho takového podniku vyvést - Ke konci dílu je Švejk zajat – převlékl se do ruské uniformy, údajně proto, že si ji chtěl vyzkoušet

Díl IV. – Pokračování slavného výprasku - Začíná v arestu s ruskými zajatci - Z arestu se Švejk dostává až po několika výsleších, je k němu poslán i polní kurát Martinec jako poslední útěcha, ten však následkem alkoholové seance, kterou absolvoval s velitelem arestu generálem Finkem, usne a stráví noc na cele - Po návratu ke svému pluku opět Švejk prožívá vtipné situace s Balounem v hlavní roli při prasečích hodech - Při těžké palbě přežije vždy usměvavý Švejk – dílo nedokončeno

Proslulost v zahraničí - Dobrý voják Švejk je známou a velice oblíbenou postavou v řadě evropských zemí - Asi nejvíce oblíben je v Německu, kde byl mnohokrát přeložen a také zfilmován (např. Des Brave Soldat Schwejk – západní Německo 1960) - Švejk je také velmi oblíbeným v Rusku a Lotyšsku (v obou zemích se dočkal literárních a divadelních adaptací a v Rusku byl také zfilmován) - další země např.: Anglie, Rumunsko, Rakousko, Polsko,.. - V Americe se uvažovalo o zfilmování, Ch. Chaplin se dokonce nabídl jako režisér, bohužel, film nebyl zrealizován - Joseph Heller prohlásil, že kdyby nečetl Švejka, nenapsal by Hlavu 22

Kritika Ivan Olbracht napsal, že Švejk představuje nový literární typ, srovnatelný s Donem Quijotem, Hamletem či Faustem. „Lidské flegma zachycené z nové stránky. Český Honza, poprvé objevený v umělé literatuře a postavený do rušného novodobého života.“ Podle Broda „je to postava, která se vynořila z nejtemnějších hlubin ducha lidu […], vypovídá cosi nevypověditelného nejen o vlastním národě […], má nadto co činit s nejtajemnějšími základy bytí všeho lidstva.“ Karel Košík se snaží ve své krátké publikaci - Kdo je Švejk, Hašek a Kafka neboli groteskní svět - analyzovat Haškovo dílo a hlavni postavu porovnáním s Kafkovým dílem.

Použité zdroje HAŠEK, JAROSLAV. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I., II., III., IV. Bratislava: Slovenský spisovatel, 1985. HAŠEK, JAROSLAV: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I., II., III., IV. Praha: Československý spisovatel,1980. LEHÁR, JAN A KOL. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Lidové noviny, 2008. DOPORUČENÉ WEBY: http://www.csfd.cz/film/8668-dobry-vojak-svejk/ http://www.csfd.cz/film/8680-poslusne-hlasim/ Svejkcentral.com www.ucl.cas.cz/edicee/data/antologie/zdejin/3/kosik.pdf http://svet-literatury.wz.cz/autori/hasek.htm