Autor: Mgr. Lucie Fajfrová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Rozvoj rodové společnosti
Lifestylové časopisy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Elektronická učebnice - I
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název: VY_32_INOVACE_VZD689_20 Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je určena pro žáky 8. ročníku v návaznosti na tematický okruh Zaostřeno.
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: Číslo klíčové.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Autor výukového materiálu:
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Integrovaná střední škola, Slaný
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autor výukového materiálu:
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Seberegulační vlastnosti osobnosti
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
VY_32_INOVACE_Čj z 2 Procvičování vyjmenovaných slov po Mgr. Jana Michálková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Hladový jako VLK Canis lupus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VY_20_INOVACE_SVF21760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Rodina.
Rodina Božena Genrtová.
Křížovka – příbuzenské vztahy
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Výchova k občanství RODINA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.03_Manzelstvi Datum:
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_02_RODINA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření listopad 2011
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
VY_32_INOVACE_Roz_III_15
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Název: VY_32_INOVACE_VZK689_09 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je určena pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický okruh Já a moji blízcí v předmětu Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí s novými pojmy rodina, příbuzenství, postavení rolí mužů a žen u nás a ve světě. Osvojí si pojem socializace v protikladu s příklady vlčích dětí. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

RODINA RODINA – osoby přímo spjaté příbuzenskými vztahy PŘÍBUZENSTVÍ – vzniká sňatkem nebo pokrevními vazbami MATRIARCHÁT – společnost, kde vládne žena PATRIARCHÁT – společnost, kde vládne muž ROLE MUŽŮ A ŽEN – v Evropě, v muslimských zemích, v Izraeli SOCIÁLNÍ ROLE – očekávaný způsob chování - každý z nás zastává během dne několik soc. rolí http://office.microsoft.com/cs-cz/images/lide-CM079001925.aspx#ai:MP900408954| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/lide-CM079001925.aspx#ai:MP900439553| citace dne 5.1.2012

POJMY POLYGAMIE – soužití muže či ženy s více partnery opačného pohlaví MONOGAMIE – manželství jednoho muže s jednou ženou EMANCIPACE – osvobození ze závislosti na někom nebo na něčem, rovná práva, svoboda DISKRIMINACE – rozlišování, omezování z důvodů pohlaví, národnosti…

RODINA Z NÁS DĚLÁ LIDI SOCIALIZACE – začlenění jedince do společnosti (přejímání norem, hodnot, sociálních rolí) Abychom se mohli začlenit, potřebujeme SPOLEČNOST. Chceme-li být v životě úspěšní, musíme projít SOCIALIZACÍ. Pokud nebude proces socializace fungovat, společnost se ROZPADNE.

Bratři z kuřimské kauzy VLČÍ DĚTI Příběhy dětí, které byly izolováni od společnosti, bez kontaktu s lidmi či žili v extrémních podmínkách. Romulus a Remus Amala a Kamala Ptačí chlapec z Ruska Genie Natasha Kampschová Bratři z kuřimské kauzy Vlčí děti z Prahy 2011

Pověst ROMULA A REMA Po narození byli vhozeni do řeky Tibery. Zachránila je vlčice a obě děti odchovala. Později nalezeni pastýřem, který je pojal za své syny. Společné založení města → spor o jeho název → Remus zabit bratrem → nové město pojmenované na počest vítěze ROMA (Řím). http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:She-wolf_suckles_Romulus_and_Remus.jpg citace dne 5.1.2012

AMALA A KAMALA Indické dívky, které žily přímo s vlčí smečkou (nalezeny v roce 1920). Amala (18 měsíců), Kamala (8 let) Projevy: strhávaly ze sebe oblečení, jedly syrové maso, spaly na zemi v klubíčku, bez emocí kromě strachu, vyvinutí čich, velmi dobré noční vidění, vytí, mozoly Po nalezení: Amala umírá po několika dnech, Kamala po několika letech učení – vzpřímený postoj, běžná strava, zásoba 40 slov

http://www.vitalia.cz/clanky/vlci-deti/ citace dne 5.1.2012

PTAČÍ CHLAPEC Z RUSKA Nalezený v roce 2008 ve věku 7 let Matka s ním nijak nekomunikovala. Od narození držen svojí matkou v uzavřené místnosti. Místnost byla plná klecí s ptáky.

NATASCHA KAMPUSCH Unesena v 10 letech 2.3.1998. Vězněna ve sklepě pod garáží celých 8,5 let. http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/49468/natascha-kampusch-o-svem-unosci-chtela-jsem-aby-me-objimal.html citace dne 5.1.2012

VLČÍ DĚTI Z PRAHY 2011 Chlapci 1,5 a 3 roky bez RL. Od narození neopustili pražský byt. Nyní v péči prarodičů. Otec odsouzen na 12 let z týrání svěřené osoby, matka podmínečné propuštění. Rodiče je chtěli uchránit před špatným okolním světem (zlem).

Takové lidi najdeme především v RODINĚ. Aby se děti během dětství naučily vše potřebné a staly se z nich lidé se vším všudy, je podstatné jejich okolí. Měli bychom být obklopeni lidmi, kteří nás mají rádi a se kterými se cítíme bezpečně. Takové lidi najdeme především v RODINĚ.

??? Co je to sociální role? Vysvětli rozdíl mezi monogamií a polygamií. Co je to socializace a kde probíhá? Vysvětli název Vlčí děti. ????????????