Beatnici (zbitá generace)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Téma: Ztracená generace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Osnova rozboru uměleckého textu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
¨-4-.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Umberto Eco – Jméno růže
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.1
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Z franc. romantique = jako v románu
VY_32_INOVACE_ČJK44060BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
JAMES JOYCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HENRY MILLER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Allen Ginsberg ALEŠ DLOUHÝ. Obsah  Život  Beat generation  Kvílení  Král majálesu.
Vypracoval: Mgr. Milan Pilař
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_CJK42160ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Christian Morgenstern
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
LAWRENCE FERLINGHETTI
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Český jazyk a literatura
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Beat generation, rozhněvaní mladí muži
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Divadlo v USA ve druhé polovině dvacátého století Living Theatre Bread and Puppet Theatre.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Česká meziválečná poezie
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

Beatnici (zbitá generace) Beat generation Beatnici (zbitá generace)

literární a sociální protestní hnutí americké mládeže v 50. a 60 literární a sociální protestní hnutí americké mládeže v 50. a 60. letech 20. stol. (ovlivňuje i generaci Čechů) hlásají dobrovolnou chudobu pracují jako dělníci, obchodní cestující skupina literátů působí v New Yorku a San Francisku v jejich dílech nacházíme vzpouru proti konzumnímu ideálu americké poválečné společnosti

vybočují z reality - vedou bohémský život, hledají oporu v drogách a alkoholu, v budhismu (asijská filozofie) v hudbě, cestují Allen Ginsberg báseň Kvílení – psaná volným veršem pod vlivem drog cíl: šokovat, provokovat snové vize se prolínají s realitou nesouvislé a intimní pasáže

Allen Ginsberg 1926 - 97

Úkol Z Čítanky k literatuře v kostce si přečtěte úryvky zpěvů básně Kvílení Všimněte si formy „rapsodického nářku“ (Rapsodie je původně literární pásmo, které bylo vytvořeno z úryvků starořeckých homérských eposů a které bylo přednášeno (recitováno či předzpěvováno) tzv. rapsódem)

Interpretujte výraz Moloch Ve 2. zpěvu si všimněte patetičnosti (patetický = vášnivý, nadšený, citově nadnesený), doložte Vyhledejte v textu anaforu, metaforu, epiteton jako umělecké prostředky Jack Kerouac popsal životní styl beatniků autobiografický román Na cestě – stal se kultovní knihou

kultovní román = označení pro literaturu revoltující proti tradičnímu pojetí literárního procesu. Obecně řečeno jde o texty tvořené a čtené výjimečnými individualitami, které se z určitého důvodu rozhodly, že nebudou sdílet společensky doporučovaný vkus

„tulák“ Jack Kerouac (1922 – 69) Smrt dává životu smysl, a proto je třeba mít ji vždycky u sebe - v mysli.“

Jack Kerouac okolo roku 1956 Umírá na následky alkoholismu

Úkol Přečtěte si ukázku z románu Na cestě z Čítanky k literatuře v kostce a odpovězte na otázky: Co zachycuje autor v ukázce? Vysvětlete slovo cesta v nadpisu. Jaký význam může mít ještě toto slovo? Jak protestuje autor v románu proti konzumnímu ideálu společnosti? Jaká je jeho filozofie?

Vysvětlete, co je forma živelného psaní. Všimněte si kompozice textu – není členěn do kapitol ani do odstavců! Dokažte, že text postrádá jakoukoliv literární formu, že je jen proudem slov, kterými autor líčí, co prožil na cestě. Doložte v textu (zatrhněte pasáž) Charakterizujte jazyk autora

William Burroughs ( 1914 – 98)

„duchovní otec“ beat generation, vynálezce slova heavy metal Vyvolal pobouření romány Feťák a Teplouš – popisuje zde otevřeně svou závislost na drogách (sám byl homosexuál) Pro zabití manželky (v drogovém opojení ve hře na W.Tella) hledán úřady útěk na cesty Experimentuje se žánry, pracuje metodou střihu (kombinace fragmentů, novinových výstřižků, citátů s vlastní tvorbou) Divoká obraznost, cynický humor, všechny vrstvy jazyka

Další významné dílo Nahý oběd Zákaz prodeje pro obscenitu (obscénní = oplzlý, nestydatý, nemravný) mísí se zde pekelné litanie ze světa feťáckých vizí s drsnými vtipy, satirou a prorockými vizemi budoucí společnosti, před kterými by i George Orwell oněměl. Dnes má hodnotu mistrovského díla. Další významné dílo Nahý oběd

Charles Bukowski (původem Němec) Navazuje v 80. letech 20. stol. na beatniky svým vulgárním stylem a nekonvenční autobiografickou prózou – pohoršuje, šokuje soubor povídek Všechny řitě světa i ta má autobiograf. próza Holywood aj.

Citát: Lidský plémě mě odjakživa znechucovalo. V podstatě mi na lidech přijde nechutná ta jejich rodinně-vztahová choroba, která zahrnuje manželství, přesuny moci a hmotný podpory a která jako bolák, jako lepra postupně zachvacuje: vašeho souseda, čtvrť, obvod, vaše město, okres, stát, národ... a všichni zúčastněný si v tomhle úle navzájem lezou do prdelí ve snaze ten stupidní zvířeckej děs přežít.

Úkol Přečtěte si z Čítanky k literatuře v kostce ukázku z díla Holywood Odpovězte: Čemu se autor vysmívá? Jaké jazykové prostředky užívá autor v textu?

New Orleans – skladiště, kde Bukowski pracoval během svých toulek Amerikou.

Západ slunce nad Los Angeles, kde strávil Bukowski většinu svého života.

Lawrence Ferlinghetti (1919 žijící autor) básník, malíř, překladatel, prozaik, dramatik bohém, sám se ale nepovažuje za beatnika, je ale spjat s jejich programem počátek tvorby spojen s braním halucinogenních látek

Lawrence Ferlinghetti

DÚ Přečtěte si v Čítance k literatuře v kostce ukázky z díla L. Ferlinghettiho Obrazy zmizelého světa a Krajiny života a Krajiny umírání Všimněte si stavby verše, formy a grafického ztvárnění básní, slovní zásoby