Molekulární základy dědičnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Transkripce, translace, exony, introny
Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
PROTEOSYNTEZA.
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Translace (druhý krok genové exprese: Od RNA k proteinu)
PROTEOSYNTÉZA A BIODEGRADACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Replikace DNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Transkripce a translace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Translace (druhý krok genové exprese)
Proteosyntéza RNDr. Naďa Kosová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Molekulární genetika DNA a RNA.
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
Translace (druhý krok genové exprese)
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Pro charakteristiku plazmidu platí: je kruhová DNA
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Didaktické testy z biochemie 6
Od DNA k proteinu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Milada Teplá, Helena Klímová
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Úvod do studia biologie
Nukleové kyseliny Opakování
Didaktické testy z biochemie 5 Transkripce Milada Roštejnská Helena Klímová.
Transkripce a translace
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Úvod do studia biologie
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2.
1. 1.Molekulární podstata dědičnosti. Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_19_Proteosyntéza.
Metabolismus bílkovin biosyntéza
Genetický kód – replikace
TRANSKRIPCE DNA.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
GENETIKA dědičnost x proměnlivost.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Genetický kód – translace
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Syntéza a postranskripční úpravy RNA
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Milada Teplá, Helena Klímová
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Biochemie – základní genetické pochody
Transkript prezentace:

Molekulární základy dědičnosti Proteosyntéza Irena Svobodová Gymnázium Na Zatlance

Proteosyntéza = výroba bílkovin 2 fáze: 1. genetická informace je nejprve zkopírována z DNA do mRNA přepis informace z DNA do RNA transkripce 2. informace je přeložena z pořadí bazí v RNA do pořadí aminokyselin v bílkovině překlad translace

Přenos genetické informace transkripce translace DNA RNA protein replikace DNA centrální dogma click: reverzní transkripce click: informce -> funkce

Transkripce Transkripcí vzniká RNA, která je komplementární k části jednoho řetězce DNA © Espero Publishing, s.r.o.

Transkripce = přepisování genetické informace z DNA do RNA Vzor (matrice, templát) vlákno DNA Materiál na výrobu volné nukleotidy Dělníci RNA polymerázy Energii dodává ATP Genetická informace se převádí z pořadí nukleotidů v DNA do pořadí nukleotidů v RNA Výsledek = tzv. primární transkript je dále upravován

DNA je transkribována enzymem RNA-polymerázou Rychlost transkripce 80 tripletů za sekundu 1 chyba na 104 nukleotidů © Espero Publishing, s.r.o.

Sestřih RNA Poté co vznikne molekula mRNA, dochází k její úpravě – tzv. sestřihu (probíhá podobně jako sestřih filmu) DNA totiž obsahuje kromě sekvencí nesoucích informaci (kódujících sekvencí - tzv. exony) i nekódující sekvence (tzv. introny). Tyto sekvence jsou po vzniku mRNA z její molekuly vystřiženy.

Sestřih RNA © Espero Publishing, s.r.o.

Přenos genetické informace transkripce translace DNA RNA protein replikace DNA centrální dogma click: reverzní transkripce click: informce -> funkce

Translace = překlad genetické informace z pořadí nukleotidů v RNA do pořadí aminokyselin v bílkovině Místo ribosóm Vzor (matrice, templát) vlákno RNA Materiál na výrobu aminokyseliny Dělníci enzymy v ribosómu Pomocníci T- RNA Energii dodává ATP

Molekula tRNA transferová RNA, přenáší určitou aminokyselinu Zde se váže určitá aminokyselina © Espero Publishing, s.r.o. = triplet, kterým se váže tRNA na komplementární kodón mRNA antikodon

Překlad genetického kódu © Espero Publishing, s.r.o. Navázání aminokyseliny Připojení antikodónu tRNA na kodón mRNA aminokyselina tRNA

Tvorba bílkoviny probíhá v ribozómu. Ribozóm se skládá ze dvou podjednotek Velká ribosomální podjednotka malá ribosomální podjednotka © Espero Publishing, s.r.o.

Zahájení proteosyntézy = iniciace Translace mRNA začíná na určitém kodonu – tzv iniciační kodon - AUG Speciální molekula tRNA – tzv. iniciační tRNA s navázaným mehioninem zahajuje translaci © Espero Publishing, s.r.o.

Zahájení proteosyntézy = iniciace velká ribosomální podjednotka Vlákno mRNA kompletní ribosom iniciační kodon - AUG Zahájení proteosyntézy = iniciace

tRNA s navázanou aminokyselinou

Translace molekuly mRNA prodlužování molekuly = elongace tRNA s navázanou aminokyselinou se napojí na příslušný antikodon mRNA Mezi dvěma aminokyselinami vedle sebe vznikne peptidová vazba Malá podjednotka ribozomu se posune o tři nukleotidy vpřed Opakování tří fází: © Espero Publishing, s.r.o.

Vznikající peptidový řetězec 4 5 Vznikající peptidový řetězec 4 5 peptidová vazba

Konečná fáze proteosyntézy = terminace Translace je ukončena navázáním terminačních faktorů na stop kodon Ribozomové jednotky se rozpojí © Espero Publishing, s.r.o.

Na jedné molekule mRNA se může najednou vytvářet více molekul bílkovin Polyribosom © Espero Publishing, s.r.o.

Ribosómy jsou vázány na endoplazmatické reticulum Ribosómy jsou vázány na endoplazmatické reticulum. Zde dochází k úpravě vyrobených bílkovin. © Espero Publishing, s.r.o.

Přečtěte si molekulárně biologickou pohádku a přiřaďte k sobě odpovídající pojmy: polymerovat levé ruce taťka templát nukleotid strážný Semipermeabil dokulata zamotaná stuha polymeráza nukleázy enzym spojující jednotlivé nukleotidy enzymy střihající DNA otvor v jaderné membráně základní stavební jednotka DNA původní vlákno DNA syntéza DNA vlákna ve směru 3´ → 5´ virus

Obrázky jsou převzaty z knihy: ALBERTS, B. a kol. Základy buněčné biologie. Ústí nad Labem: Espero Publishing, 1997.