Otázky z fyziologie – přednášky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Metabolismus SACHARIDŮ
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
METABOLISMUS KOSTERNÍCH SVALŮ BĚHEM TĚLESNÉ PRÁCE
JÁTRA.
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Látková výměna (metabolismus)
TUKY (LIPIDY).
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Endokrinologie pro bakaláře
Zásady výživy sportovce
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Regulace metabolismu glukózy
Dřeň nadledvin - katecholaminy
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biochemie živin Ludmila Hanáková
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Látkový a energetický metabolismus rostlin
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Glykolýza Glukoneogeneze
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus sacharidů II.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Autor: Lenka Kraváčková
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Metabolismus sacharidů I.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Abdominální tuk a metabolické riziko
Obecná endokrinologie
Žlázy s vnitřní sekrecí
Studijní materiál pro bakaláře FTK UP Olomouc
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Pohybová aktivita a obezita
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
Hormonální soustava.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
SACHARIDOVÝ METABOLISMUS KOSTERNÍCH SVALŮ BĚHEM TĚLESNÉ PRÁCE
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
Poznámky k metabolismu
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Látková výměna Školení trenérů licence A
BIOENERGETIKA SVALOVÉ ČINNOSTI
Výpočet denního energetického výdeje
Glykolýza Glukoneogeneze Regulace
METABOLISMUS.
- Jejich funkce a regulace sekrece…
FYZIOLOGIE ZÁTĚŽE.
PhDr. Michal Botek, Ph.D. Fakulta tělesné kultury, UP Olomouc METABOLISMUS Sacharidů a Lipidů Prezentace obsahuje materiály vypracované doc. MUDr. Pavlem.
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Hormony.
Fyziologie ASEBS Martina Bernaciková.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
Fyziologie sportovních disciplín
Transkript prezentace:

Otázky z fyziologie – přednášky 1. etapa studia školní rok 2000 - 2001 FTK UP Olomouc

Otázky z přednášek z fyziologie .Anabolismus a katabolismus, pracovní účinnost, spalné teplo, respirační kvocient. Faktory, ovlivňující intenzitu metabolismu. .Bazální metabolismus (povrch těla, věk, pohlaví, dieta), klidový výdej energie - MET. Energetická bilance, energetický výdej, energetický ekvivalent. Hodnocení pracovní intenzity. Energetické hodnoty jednotlivých činností (zaměstnání, volný čas, sport). Hypokineze. .Intermediáty. Makroergní fosfáty. Koenzymy, kofaktory. Oxidace, redukce. Flavoprotein-cytochromový systém. Respirační řetězec. .Glykolýza. Glykogen, glukóza. Glukoneogeneze. Klasifikace a látková výměna sacharidů. Využití glukózy buňkami (transportní proteiny, inzulín). Fosforylace a katabolismus glukózy. .Anaerobní glykogenolýza). Produkce energie.

Otázky z přednášek z fyziologie ..Cyklus kyseliny citrónové. Energetický zisk aerobní glykolýzy. Fosforyláza. Zásobní substráty. Metabolismus sacharidů v klidu, při tělesné práci a v průběhu zotavení. .Typy tuků. Mastné kyseliny. Mobilizace tuků z tukových zásob. Regulace metabolismu triglyceridů. Tvorba acyl-koenzymu A. Transport acyl-karnitinu. .Beta-oxidace mastných kyselin a její energetický zisk. .Plazmatické lipidy a jejich transport. Ketolátky a ketóza. .Faktory ovlivňující sacharidový metabolismus během tělesné práce (intenzita zatížení, trvání práce, typ zátěže, trénovanost, dieta, pohlaví, prostředí). Regulace glykogenolýzy v kosterních svalech. Laktát a anaerobní práh. .Metabolismus bílkovin.

Otázky z přednášek z fyziologie .Žlázy s vnitřní sekrecí. Účinky a sekrece hormonů. Transport a mechanismus působení různých druhů hormonů. Systém zpětné vazby. .Hypotalamo-hypofyzární systém. Produkce hormonů adenohypofýzy a neurohypofýzy v klidu, při práci a během zotavení .Hormony kůry nadledvin v klidu, při tělesné práci a v průběhu zotavení. .Hormony dřeně nadledvin. Produkce hormonů dřeně nadledvin, při práci a během zotavení .Inzulín a glukagon. Regulace metabolismu sacharidů v klidu, při práci a během zotavení. .Hormony štítné žlázy. Produkce hormonů štítné žlázy v klidu, při práci a během zotavení.

Otázky z přednášek z fyziologie .Regulace metabolismu vápníku a fosfátů. Metabolismus kostí a jeho regulace. .Reprodukční systémy muže a ženy. .Hormonální sekrece srdce, jater, ledvin, endotelu cévní stěny a stěny zažívacího traktu. Difúzní endokrinní systém. 11 otázek - metabolismus 9 otázek - žlázy s vniřní sekrecí

Přihláška ke zkoušce na předepsaném formuláři minimálně týden před termínem zkoušky Odhlášení od zkoušky (závažné důvody) nejméně 3 dny před termínem zkoušky, jinak termín propadá (známka nedostatečně) 4 otázky Přednášky Fyziologie Fyziologie zátěže Praktická cvičení (na základě zápočtu)

TERMÍNY ZKOUŠENÍ Květen Červen Srpen Září     -