Přizpůsobení živočichů k prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
VY_32_INOVACE_410, 21. sada, Přírodověda
Příprava rostlin a živočichů na zimu
Voda ve všech skupenstvích
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Lesní obratlovci – plazi, ptáci
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.15 Anotace:
Lesní obratlovci – savci
Potravní vazby rostlin a živočichů
Životní podmínky organizmů
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7,01 Anotace: Správně definuje probírané pojmy, seznamuje s počátky vzniku života. Vzdělávací oblast: Vznik života na Zemi Autor:
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Třídění rostlin - stonek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Měření délky a hmotnosti
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Znaky života Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.14
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Stavba těla hub, rozmnožování
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Jedovaté rostliny kolem nás
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PŘIZPŮSOBIVOST ŽIVOČICHŮ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Přizpůsobivost živočichů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
OBRATLOVCI - POPIS Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
Transkript prezentace:

Přizpůsobení živočichů k prostředí Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.30 Vzdělávací oblast: Přírodověda – vzhled a chování živočichů Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy

Přizpůsobení živočichů k prostředí Přizpůsobení se k prostředí se označujeme jako adaptaci – evoluční- vývojový proces, ve kterém se v určitém čase daný druh živočicha nebo rostliny přizpůsobuje (adaptuje) podmínkám v místě jeho výskytu. Schopnost přizpůsobit se je nutný předpoklad pro přežití. Během dlouhého vývoje živočišných druhů, který trval miliony let, se podmínky značně měnily. Přirozeným výběrem přežily pouze ty druhy, které byly schopny na změny dostatečně rychle reagovat. Savci v době ledové byli ohroženi nízkými teplotami, proto jejich těla a ochlupení mohutněla. Pokud by se tak nestalo, v chladných oblastech by nepřežili žádni savci. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Člověk_vzpřímený>

Přizpůsobení živočichů k prostředí Každý živočich se vyskytuje v určitém prostředí, tomu odpovídá vzhled a uspořádání jeho těla. Některé druhy živočichů jsou velmi vázány na určitý typ prostředí. Pokud jsou závislí na vlhkosti a přijde dlouhé období sucha, vyhynou. Jak se přizpůsobily ryby životu ve vodě? (čím dýchají, jak se pohybují …) Čím se liší nohy vodních ptáků od ostatního ptactva? [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bachforelle.jpg> [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Larus_smithsonianus_feet1.jpg>

Příklady Aby dávní vodní živočichové mohli přežít delší dobu v bezpečí na neosídlené souši, postupně se u nich vyvinulo plicní dýchání – plíce a končetiny. Dnes vodní ptáci využívají plovací blány mezi prsty nohou, k usnadnění pohybu ve vodě, chůzi v bahně.Jejich peří je mnohem mastnější a odpuzuje vodu.Volavka používá dlouhý krk a zobák jako vystřelovací harpunu k lovu rybek. Hlodavci mají silné zuby, se kterými dokážou rozlousknout ořechy. Krtci nemají příliš vyvinuté oči (nepotřebují je pod zemí), ale naopak mají výborný čich a končetiny přizpůsobené k hrabání. Noční dravci vidí dobře ve tmě (vyvinutější zrak). [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:European_mole_animal.jpg> [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cat_eye.jpg>

Příklady Kdo má ostré špičaté zuby uzpůsobené k trhání masa? pes ovce kohout veverka rys Kdo dokáže dýchat stále pod vodou? pstruh vydra delfín žralok ropucha Kdo má hustou srst? lední medvěd zebra polární liška nosorožec zmije [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Melting-ice-polar-bear.jpg> [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nosorozec_indyjski_Warsaw.jpg>