Slavnostní výlov rybníka Vrkoče 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

„Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“. Přípravná realizační opatření  Letecká aplikace vápenného hydrátu na obnažené dno nádrže, listopad 2007,
Abyste si mohli vydělat již za měsíc hodně peněz - musíte tyto informace odeslat dál a naučit je odesílat ještě dál…
Černoch Michal Školoudová Lenka
Spolek ZS Rosice Prezentace pro město Rosice
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Historie rybníkářství a význam rybolovu
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství ŠTIČÍ LÍHEŇ – ESOX, spol. s r.o.
Obsádky rybníků.
KONGRESOVÉ CENTRUM Aktuální nabídka pronájmů pro rok 2013.
Nauka o podniku Seminář 6..
Solární systémy pro aktivní topení
Úspěšné projekty podpořené z OP Rybářství, OSA II.
BioFish s.r.o. Horní Paseka
ROZDĚLENÍ RYB Přírodopis 7 třída.
Vybrané druhy ryb pro mimopstruhové revíry
Vodní nádrž Šance.
Obnova a revitalizace pražských nádrží. Odbahnění vodního díla Džbán -kompletní odbahnění včetně odvozu (celkem cca m3 bahna) bylo provedeno pouze.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Intenzivní odchov plůdku ryb
Tábory ve statistice I lustrativní statistika ke kampani „Opravdu dobrý tábor“ Použita reálná data z roku 2005.
VODNÍ NÁDRŽ PLUMLOV -AKTUÁLNÍ STAV
ROK 2012 NASAZENÍ REVÍR Ů MO Č RS JIND Ř ICH Ů V HRADEC Zpráva komise pro kontrolu zarybn ě ní.
PREZENTACE PRO VLASTNÍKY DOTČENÝCH A SOUSEDNÍCH POZEMKŮ
KONGRESOVÉ CENTRUM Aktuální nabídka pronájmů pro rok 2013.
ROK 2010 ÚLOVKY Z REVÍR Ů MO Č RS JIND Ř ICH Ů V HRADEC Zpráva dle podklad ů J č ÚS.
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Pstruh obecný (70 cm). Pstruh obecný (70 cm) Pstruh americký (70 cm)
SEZNAM REVÍRŮ Pstruhové – 28 km, 16,0 ha
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
Střední škola rybářská a vodohospodářská
ROK 2011 HOSPODÁ Ř SKÉ VÝSLEDKY MO Č RS JIND Ř ICH Ů V HRADEC.
RYBNÍK BARBORA HODNOCENÍ EKOSYSTÉMU Diplomová práce
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Operační program RYBÁŘSTVÍ
Hospodářsky významné ryby a ptáci.
Odbahnění vodní nádrže Hostivař
12. setkání metodiků škol okresu Vsetín Základní školy
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Vodní nádrže.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
ICT triatlon - 5. ročník triatlonu pro pracovníky ICT Račice června 2010.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Místo konání:  BSZ Bautzen SRN  Königswartha – odloučené pracoviště pro obor Rybářství, chov ryb.
Stručná historie rybníka Vrkoče
ROK 2010 HOSPODÁ Ř SKÉ VÝSLEDKY MO Č RS JIND Ř ICH Ů V HRADEC.
STUDENTSKÝ MINIPODNIK MATĚJ MAREK. firma Matěj Marek (Manufaktura Wolkerova) sídlo: Wolkerova 2941, Havlíčkův Brod,
Prezentace Ing. Miluše Sedláčková.
Rybníky a rybníkářství
PREZENTACE STŘEDNÍCH ODBORNÝCH ŠKOL JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V OC OLYMPIA BRNO Brno
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Sladkovodní rybářství a akvakultura  Sladkovodní rybářství  Situace a produkce  Spotřeba a prodej.
Rybníkářství věkové kategorie plánování obsádek výpočet obsádky
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_RAUT-1_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_13_Třeboňská_soustava_rybníků_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Prvouka pro 2. tř. Rybník III/2 17.
Naše škola ZŠ T.G. Masaryka.
10. ročník Veletrhu odborného vzdělávání
1.
VY_52_INOVACE_16_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Novomlýnské nádrže Lucie Korvasová IX.A 2017/18.
Rybářský klub České republiky, z.s.
Transkript prezentace:

Slavnostní výlov rybníka Vrkoče 2010 (28.10. – 31.10.2010)

Stručná historie rybníka Vrkoče Rybník Vrkoč byl založen v roce 1552 a je napájen vodami Mlýnského náhonu odvádějící vodu z řeky Jihlavy vzduté splavem u obce Cvrčovice. V 19. stol. byl rybník zrušen a své obnovy se dočkal až po II. světové válce. Kolaudace nově obnoveného rybníka proběhla v roce 1953 a v témže roce bylo na rybníce zahájeno jeho rybníkářské obhospodařování. Rozloha obnoveného rybníka činila přes 200 ha, ale konce 70-tých let bylo přikročeno k odčlenění jeho nejmělčích partií o výměře cca 40 ha. Na těchto odčleněných a nově odbahněných částech rybníka byly nově zbudovány 4 výtažníky k chovu plůdku a násad. Těmito výtažníky jsou rybníky Čahoun, Nohavice, Zarostlý a Rýžoviště. Po této úpravě zůstal rybník na výměře 156 ha až do dnešních dní. Vodohospodářské údaje o rybníce Vrkoči k.ú. Nová Ves u Pohořelic výměra rybníka : 156 ha výměra vodní plochy (HSN): 150,8 ha množství vody akumulované v rybníce : 1 736 000 m3 provozní hladina rybníka (HSN): 172,96 m.n.m. maximální hladina (Hmax) : 173,05 m.n.m. průměrná hloubka vody : 1,15 m maximální hloubka vody (HSN) : 2,91 m objem retenčního prostoru (Hmax) 173 000 m3 zdroj vody : Mlýnský náhon (řeka Jihlava) ČHP : 4 – 16 – 04 - 024 druh rybníku : rybník boční

Informace o slavnostním výlovu rybníka Vrkoče Pořádání slavnostního výlovu rybníka Vrkoče má již tradici několik desetiletí, ale v dnešní podobě s bohatým doprovodným programem je výlov v letošním roce (2010) pořádán již po dvacáté. Termín slavnostního výlovu rybníka Vrkoče je již od svých začátků každoročně volen kolem data státního svátku 28.10., aby byl dán pravidelný termín konání akce pro její pravidelné i příležitostné návštěvníky. Každý den výlovu začíná zátahem v 7.30 hod. . Zátah i vlastní vydávání ryb z nevodu je doprovázeno odborným komentářem, během nějž získá divák ucelenou informaci o vlastním průběhu zátahu, o firmě jako celku – jejím členění, produkovaném sortimentu a dalších aktivitách, jakož i o historii rybníkářství na Jižní Moravě a rybníkářském řemeslu jako takovém. Na koruně hráze rybníka u hlavní výpusti je pravidelně instalována výstavka živých ryb chovaných v rybníce a ukázka netradičních druhů ryb a ryb v trofejních velikostech. U strojičské boudy na hrázi rybníka je rovněž ukázka firmou produkovaných druhů okrasných ryb. Při výlovu rybníka Vrkoče je samozřejmostí, že je firmou Rybníkářství Pohořelice a.s. organizován stánkový prodej živých ryb a rybích výrobků. Návštěvníci výlovu si mohou zakoupit na 8 stáncích živé ryby přímo z loviště rybníka. Na všech stáncích je nabízen kapr I. tř. a kapr výběr, amur a tolstolobik. Na jednom stánku pod hrází rybníka je možno zakoupit rybu dravou (štika, sumec a candát), lín a bílá ryba. Na stánku se zpracovanou rybou byly nabízeny rybí výrobky chlazené, mražené, uzené a marinované vyrobené ve firemní zpracovně ryb Mušov. V případě zájmu o ochutnání některé rybí speciality si mohli návštěvníci výlovu vybrat ze široké nabídky zde zajištěného občerstvení.

Pasování na rybáře Nedílnou součástí každého slavnostního výlovu je pasování nových adeptů cechu Petrova do stavu rybářského. V roce 2010 byly pasováni tři nový pracovníci firmy Rybníkářství Pohořelice a.s. - Jaroslav Fibinger, Tomáš Coufal a Petr Smolka. Vlastní akt pasování je proveden na kádišti u vážní mušle brakovací linky. Do vážní mušle je vložen pasovací kapr jež je vyvážen lahví tuzemského rumu, kultovního nápoje všech rybářů. Před vlastním pasováním je nový adept důkladně polit vodou, poté je polit (i za kalhoty) rybničním bahnem rozmíchaným s vodou do řídké kašovité hmoty. Poté je takto připravený adept pasován ferulí rybářského práva za citování pasovací formule : „Jménem práva rybářského, cechu velmi váženého, jmenuji Vás tímto dnem, pasovaným rybářem. Tento den v paměti mějte, Petra s námi uctívejte, neboť on je s Krčínem, naším velkým patronem.“ Po vlastním pasovacím aktu je novému členu cechu Petrova předán pasovací dekret a pasovací kapr. Poté pasovaný rybář přijímá gratulace od svých kolegů. Pasování provedl ředitel firmy Ing. Roman Osička.

pasování – Jaroslav Fibingr

pasování – Tomáš Coufal

pasování – Petr Smolka

Rybníkářství Pohořelice a.s. – prodejní místa s živou a zpracovanou rybou u rybářské bašty pod hrází se zpracovanou rybou

ukázka živých ryb na hrázi

z doprovodného programu

ze zátahu I.

ze zátahu II.

ze zátahu III.

z vydávání nevodu a od brakovací linky

Rybníkářství Pohořelice a. s Rybníkářství Pohořelice a.s. děkuje všem návštěvníkům letošního výlovu rybníka Vrkoče za jejich účast a srdečně zve k účasti na výlovu v roce 2011.