Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

Nadtřída: Mnohonozí (Myriapoda)
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Hmyz s proměnou dokonalou
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Hmyz s proměnou dokonalou
ŽIVOČICHOVÉ V LESÍCH Kmen: MĚKKÝŠI.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_502_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět : Přírodopis Ročník:
Obojživelníci Zástupci.
Blechy Michala Doskočilová.
Střechatky (megaloptera)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
kmen: (EU)ARTHROPODA (členovci)
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
zdroj obrázku: www. hmyz.info
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Měkkozobí Dominika Sattková.
PLOŠTICE Jana Koucká.
Základní škola Kladruby
Členovci v lesích 2 Vladislava Zubrová.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Podkmen: Vzdušnicovci /Tracheata/
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Třída: Mnohonožky.
Třída: Stonožky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Šupinušky (Zygentoma)
svižníkovití nápadná kusadla a oči hlava širší než hruď svižník polní
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
KORÝŠI.
Snovačkovití.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_19_Stonožky,mno.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_TEMA_KORÝŠI TEMA: Zástupci korýšů.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdušnicovci II – systém I Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
V ZDUŠNICOVCI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
LOUKA živočichové.
Hmyz v lese.
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
Přírodopis – 6.ročník VY_32_INOVACE_
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Vzdušnicovci.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Členovci Korýši Stinka obecná. Př. stinka obecná - Stavba těla: - článkovaný krunýř - hlavová část se 2 páry tykadel - na každém článku krunýře 1 pár.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_13_HMYZ_NA_POLI_V_PUDE
Kmen: Členovci.
Živočichové v lese 3. ročník.
Členovci vzdušnicovci.
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Hmyz s proměnou dokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou
HMYZ BEZKŘÍDLÍ, JEPICE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/

Mnohonožky oválné až ploché tělo, na průřezu kulovité, nohy pod tělem tělo: hlava ( bez končetin) hruď ( s 1 párem končetin na všech třech článcích) zadeček ( každý článek má 2 páry končetin) živí se zbytky rostlin a živočichů zástupci: MNOHONOŽKA ZEMNÍ – 3cm, svinuje se do spirály PLOCHULE SKLENÍKOVÁ – 1cm, skleníky SVINULE LESNÍ – 1cm, černá, žlutooranžové skvrny, žije pod kameny, listím, v mechu, svine se do tvrdé kuličky MNOHONOŽKA SLEPÁ – v obdělávané půdě, je žlutavě bílá MNOHONOŽKA ČPAVÁ – šedavě hnědá

Stonožky zploštělé tělo, 1 článek = 1 pár končetin počet článků 15-177 na hlavě jednoduché oči dravé Zástupci: STONOŽKA ŠKVOROVÁ – 3cm, 15 párů noh, žije pod kameny, kůrou pařezů…, je dravá (kusadla s jedovou žlázou), aktivní v noci ZEMIVKA ŽLUTAVÁ – 6cm, 61-75 párů noh, žije v humusu, tlejících pařezech STONOHA JEDOVATÁ – tropy, 27cm, člověku nebezpečná

0,2 – 10 mm, pestré zbarvení, žijí v půdě ( i ve vodě) Chvostoskoci 0,2 – 10 mm, pestré zbarvení, žijí v půdě ( i ve vodě) zadečkové končetiny změněny: 1 zadečkový článek – příchytný aparát (vylučuje lepkavý sekret) 2 + 3 zadeč. článek - skákací aparát 4 nebo 5 článek - skákací vidlice LARVĚNKA OBROVSKÁ MÁKOVKA VODNÍ