REINHARD HEYDRICH 7.3.1904 – 4.6.1942.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Zabití tyrana není zločinem
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Mgr. Lenka Zedníková 20. století
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA (Protektorat Böhmen und Mähren) Protektorát bylo území okupované nacistickým Německem od 15. března 1939 do jeho kapitulace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Adolf Hitler * 20. dubna 1889 – Braunau am Inn Socialistický politik
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Reinhard Tristan Eugen Heydrich
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Nacismus.
Ohrožené Československo
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Nástup nacismu v NĚMECKU
Protektorát Čechy a Morava
Meziválečný svět 30. léta.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Strůjci holocaustu Název školy
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_752_NACISTIČTÍ_POHLAVÁŘI TÉMA: Nacističtí.
Dana Vásquezová 4.E GJKT Reinhard Heydrich.
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Franklin Delano Roosevelt
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Emil Hácha Vendula Žižková.
Protektorát Čechy a Morava I.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl15 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Protektorát Čechy a Morava
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_12_INOVACE_KoK_IG_3.E_26
Protektorát Čechy a Morava
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Heydrichiáda Petr Machala.
Slovenské právní dějiny II
Šárka Nová a Lenka Petráková
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Nacismus Michal Kolář.
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Zpracoval M. Jelínek ŘÍŠŠTÍ PROTEKTOŘI. ŘÍŠŠTÍ PROTEKTOŘI: 1. Konstantin von Neurath (1939–1943) 2. Reinhard Heydrich (zastupující říšský protektor 1941–1942)
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
Reinard Heydrich prominentní nacista
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
ATENTÁT NA REINHARDA HEYDRICHA
Transkript prezentace:

REINHARD HEYDRICH 7.3.1904 – 4.6.1942

Kdo vlastně byl Reinhard Heidrich? Reinhard Heydrich narozen 7.března 1904 byl prominentní nacista ,blízký spolupracovník Heinricha Himmlera ,druhý nejvyšší představitel SS a generál policie ,šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti a Bezpečnostní služby (SD) a v letech 1941 - 1942 byl zastupující říšský protektor Čechy a Morava.

Životopis Narodil se 7.března 1904 v Halle nad Sálou nedaleko Lipska, jako syn zakladatele tamní konzervatoře. Hudební nadání zdědil po otci a uměl hrát na klavír jako špičkový umělec. Byl také jedinečně inteligentní, ovládal řadu sportů- šerm, plavání, jachting… Pozdější Hitlerův kat má je jeden menší „kaz“ a to, že jeho babička je židovského původu, Hitler a Himmler to akceptovali, neboť tím měli Heydricha pevněji v rukou. Vzdělání získal na gymnáziu a v roce 1922 nastupuje službu u válečného námořnictva - tady je v roce 1926 povýšen do hodnosti poručíka, v roce 1928 do hodnosti nadporučíka. Válečné námořnictvo opouští v roce 1931 kvůli milostné pletce. Ve stejném roce (přesněji 1.července 1931) Reinhard Heydrich vstupuje do Hitlerovy NSDAP, stále ještě v červenci se pak stává členem SS Himmlera, o měsíc později, v srpnu roku 1931, je Heydrich na Himmlerův příkaz jmenován na post vedoucího zpravodajské služby SS. V roce 1932 je Heydrichova zpravodajská služba přejmenována na SD (tj. Bezpečnostní služba).

Reinhard Heydrich se zároveň stává zástupcem Himmlera v SS a je mu udělena hodnost sturmbannführera SS. Následujícího roku je jmenován vedoucím politického oddělení policejního ředitelství v Mnichově, v roce 1934 se pak Heydrich stává zástupcem šéfa gestapa (Himmlera) zároveň se stává vedoucím pruské politické policie- 30.června se pak aktivně účastní během tzv. noci dlouhých nožů likvidace členů Röhmovy organizace SA. V červnu roku 1936 je Reinhard jmenován do čela SIPO (tj. Bezpečnostní policie), pod jeho velení spadá jak gestapo, tak veškerá německá (říšská) kriminální policie. V roce 1939 je pod jeho vedením vytvořen Hlavní úřad říšské bezpečnosti (RSHA). V letech 1939–1941 byl rezervním stíhacím pilotem Luftwaffe, podnikl dokonce několik bojových letů, nicméně poté, co byl sestřelen nad nepřátelským územím a několik dnů nezvěstný, mu Hitler další bojové lety zakázal.

V těchto letech je Reinhard Heydrich podepsán pod většinu provokací, jimiž se hitlerovské Německo snaží podkopat režimy v zemích s Německem sousedících. Jeho síť agentů je rozprostřena po celé Evropě. V roce 1939 stojí Heydrich za zorganizováním tzv. gliwického incidentu, který stojí na počátku německé agrese vůči Polsku. V Německu pak Heydrichovi agenti sbírají kompromitující materiály na odpůrce nacionálně socialistických myšlenek a nepřátel Říše, při jejichž týraní si Reinhard Heydrich počíná velmi krutým způsobem - obviněni jsou posíláni do koncentračních táborů, kde jsou mučeni nebo vražděni.

Reinhardova rodina Dne 26.12. 1931 se oženil se šlechtičnou Linou von Osten a měl s ní čtyři děti: Klaus (17. 6. 1933 - 24. 10. 1943). Heider (28. 10. 1934 - 3. 7. 2007). Silke (09. 4. 1939). Marthe (23. 7. 1942).

Reinhard v Protektorátu Čechy a Morava Dne 21. září 1941 je Reinhard Heydrich jmenován zastupujícím říšským protektorem pro Protektorát Čechy a Morava. Nahradil dosavadního říšského protektora Konstantina von Neuratha. Po Heydrichově příchodu do Prahy je pak v Protektorátu ihned nastoleno stanné právo - během několika měsíců jsou pak popraveni mnozí představitelé domácího politického a vojenského odboje (mimo jiné i předseda první protektorátní vlády Alois Eliáš). Heydrichův režim si dává za úkol zlomit odpor českého národa. Likvidována je především inteligence a Židé. Heydrichův cíl je likvidace dosavadní české autonomie v rámci Říše - vliv protektorátního prezidenta E.Háchy je v tuto dobu již nulový. Nový zastupující říšský protektor a ředitel protektorátní policie se usadil na zámku v Panenských Břežanech nedaleko Prahy. V lednu 1942 předsedal konferenci ve Wannsee, na které bylo dohodnuto usmrcení miliónů lidí židovské národnosti ve vyhlazovacích táborech smrti (např. Majdanek, Treblinka, Osvětim…)

Obrazová příloha Vila ve Wannsee

Zdroje AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_183-R98683,_Reinhard_Heydrich.jpg EN:USER:SCHOEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wannsee-villa.jpg AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heydrichmarke.jpg AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_146-1972-039-24,_Reinhard_Heydrich_mit_Frau.jpg AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/heydrich_1.html AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.holocaustresearchproject.org/nazioccupation/heydrichkilling.html CINDYCELEBS. google.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://photos.lucywho.com/reinhard-heydrich-photo-gallery-c16518255.html

MONKEY REPUBLIC. google. cz [online]. [cit. 7. 3. 2013] MONKEY REPUBLIC. google.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://ww2gravestone.com/general/heydrich-von-osten-lina-manninen AUTOR NEUVEDEN. en.valka.cz [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.militaria.cz/cz/clanky/valky-a-valecnici/k-h-frank.html HELLY ANGEL. forum.aixhistory.com [online]. [cit. 7.3.2013]. Dostupný na WWW: http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=38&t=10064&p=1350165