Výbuchy významných sopek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sopky Miloslav Klíma.
Advertisements

Registrační číslo projektu:
SOPEČNÁ ČINNOST. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
SOPEČNÁ ČINNOST Vysoké teploty v zemském nitru + velký tlak zemské kůry  svrchní plášť je plastický a litosférické desky se po něm pohybují, v místech.
I S L A N D OSTROV ledu a sopek Prohlížení:.
Sopky vulkanizmus.
Environmentální výchova
Opakování Co je to litosféra? Co víš o litosférických deskách?
ZEMSKÁ KŮRA 1.
VY_32_INOVACE_03 Asie - povrch
SOPEČNÁ ČINNOST Mgr. Helena Tlapáková.
DRUHY ZEMĚTŘESENÍ (podle původu)
I S L A N D ostrov ledu a ohně.
Drdáková Káťulka & Hejná Věruška
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VY_52_INOVACE_PŘ.9.20 – SOPEČNÁ ČINNOST – pracovní list
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Sopečná činnost 1.divergentní desková rozhraní (středooceánské hřbety a kontinentální riftové zóny)  2. horké skvrny 3. konvergentní desková rozhraní.
Tsunami Josef Matouš.
Kontinenty v pohybu.
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Schéma vzniku a průběhu
Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.
MAGMATISMUS.
Interaktivní „idealizovaný“ průřez sopkou
ÚLOHA SOPEK PŘI FORMOVÁNÍ RELIÉFU ZEMĚ
Zemětřesení a sopečná činnost
Zemětřesení a vulkanismus
Sopečné jevy.
Sopečná činnost Jan Dušek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_203_VULKANISMUS AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Zemětřesení a sopečná činnost
Vulkán Eyjafjöll Island Od uzemnila tato sopka leteckou dopravu na polovině světa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Výbuch sopky na Islandu
Endogení geologické děje
Největší vulkanické katastrofy
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Tsunami.
Činné sopky na světě.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Sopečná činnost Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Sopečná činnost.
Sopky a sopečná činnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2012 Ročník: 6. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma: Sopky Metodický.
Anna Hanousková, Blanka Babincová, Lenka Brabcová 4.E
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Sopky a sopečná činnost
Středooceánské hřbety
Schéma vzniku a průběhu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Nejčastější přírodní katastrofy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Sopky a sopečná činnost
LITOSFÉRA sopečná činnost
Střední Itálie – Pompeje a Vesuv
Transkript prezentace:

Výbuchy významných sopek Říhová, Zýková Výbuchy významných sopek

Obsah Jak a proč vzniká sopka Jak sopka vypadá Vesuv Krakatoa St. Helena Tambora

Jak a proč vzniká sopka V místech, kde se litosférické desky o sebe třou, podsouvají se nebo naopak, bývá většinou zemská kůra rozlámaná. Tak rozlámaná, že si magma, které je pod tlakem prorazí cestu na povrch. Takhle vzniká kráter sopky.

Jak sopka vypadá Sopky mají různé tvary 1) rozlitá do šířky- láva je moc tekutá a rozlévá se do šířky 2) nízká a oblá- převážně tvořeny sopečným popelem - opakování sopečných erupcí 3) rostoucí kužel= sopka Vesuvského typu- láva je hustá, rychle tuhne - střídá se láva, popel, lapilli a pumy

Osudný Vesuv- Pompeje, 79 n.l. V minulosti lidé nevěnovali těmto úkazům pozornost. Vesuv varoval menšími a většími záchvěvy. Až v roce 79 n.l. došlo k velmi silnému zemětřesení, kdy v Pompejích bylo pobořeno několik domů. Obyvatelé bohužel nepamatovali žádnou erupci Vesuvu a považovali ho za vyhaslý. Proto si zemětřesení vyložili jako hněv bohů a nedávali je do souvislosti s vulkánem, což pro ně bylo osudné… Následky: Sloup sopečného popele a prachu zakryl na nepřetržité 3dny slunce. Obyvatelé města byli zadušeni jedovatými plyny uvolněnými při erupci, na stavení padaly rozžhavené kameny a zbouraly je, cca 100 tis. obětí, oblast od Herculaney přes Pompeje až po Stabii byla pokrytá až 6ti metrovou vrstvou popela.

Vesuv

Krakatoa- Anak Krakatau, 1883 Už několik let před výbuchem byla četná zemětřesení. Dne 20.května 1883 začal kráter Perboewatan chrlit mrak popela a par vysoký 6km, který viděli až na Jakartě vzdálené 160km. Koncem května se sopka uklidnila. Pak se ale opět probudila 19. června téhož roku a pak 24. srpna došlo k obrovské erupci, která vytvořila 27km vysoký mrak popele a sopečného prachu. 27.srpna- čtyři obrovské výbuchy vyvolaly 4 obrovské vlny Tsunami vysoké až 30m, jejichž vlnění zaznamenali i u La Manche, popel pokryl okruh 60km. Po vyprázdnění se krb zhroutil, takže dovnitř začala téct mořská voda, což vedlo k poslední a nejničivější explozi… z ostrova zbyla 250m hluboká kaldera, jinak velký kulový, celé těleso sopky bylo zničeno.

Krakatoa

St. Helena- Washington, 1980 18. května bylo během jediného výbuchu zničeno 1400m sopky. Horní část kužele se zhroutila a zanechala po sobě kalderu ve tvaru podkovy. Výlev magmatu způsobil vyklenutí severního boku a jeho zřícení. Výsledný efekt byla exploze. Spustila se lavina bahna, kamení a sutě, která se řítila rychlostí 75m/s a překonala vzdálenost víc než 25km. Úlomky vyplnily údolí do výše 195m, směs plynů a lávy zničila 10 mil. stromů na ploše 600km2. Rozpad základny měl na svědomí pyroklastické proudy. Uhynulo přes 2000kusů jelení zvěře. Zemřel i vulkanolog David A. Johnstone Zajímavost- sopečný popel a prach, který se dostal po téhle erupci do stratosféry, údajně ovlivnil světové klima na několik let.

St. Helena

Tambora- Sumbawa, 1815 Dne 10. dubna se Tambora nechvalně proslavila svojí erupcí, která je považována za největší v historii lidstva. Výbuch vyvrhl cca 150km krychlových pyroklastických trachvandezitů, což jsou magmatické horniny též nazývané LATIT. Kouř dosáhl výšky 44km a popel pokryl okruh 1 300km od sopky. V okruhu 65km se pod tíhou popela propadaly střechy a v okruhu 80km zahynulo vše živé. Sopka zabila odhadem 92 000 lidí. Atmosféra obsahovala nadměrné množství sopečného popela, což zapříčinilo to, že následující rok byl pojmenován jako „Rok bez léta“.

Tambora

Bonus… Eyjafjallajökull Island, 2010 Stručně: sopka, která se nachází pod stejnojmenným ledovcem, a která je od doby ledové velmi aktivní 20. března 2010- erupce asi 8km východně od sopky v oblíbeném turistickém centru- prasklina 14.dubna se erupce obnovila- roztál ledovec, hladina řeky se hodně zvýšila a muselo se evakuovat přes 800 lidí- 10-20krát větší než ta předchozí erupce Sopečný popel zapříčinil výpadky letecké dopravy téměř po celé Evropě

Eyjafjallajökull Natočená erupce sopky http://www.youtube.com/watch?v=f1ztg0wUqKY&feature=player_embedded#!

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Sopka#Vznik_sopek http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-zajimavosti/97813/dny-kdy-vypuklo-sopecne-peklo.html http://www.msnbc.msn.com/id/11594274/ns/technology_and_science-science/t/lost-civilization-unearthed-indonesia/ http://scienceray.com/earth-sciences/five-worst-volcanic-disasters-in-history/ http://www.gweb.cz/clanky/clanek-60/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Eyjafjallaj%C3%B6kull http://volcanism.wordpress.com/2010/03/03/iceland-something-happening-under-eyjafjallajokull/ http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/201055-islandska-sopka-eyjafjallajokull-utichla.html http://www.traveljournals.net/explore/indonesia/map/m3742960/sumbawa_bay.html http://www.flickr.com/photos/yahooeditorspicks/galleries/72157623855495574 spousta info o islandský s.