PLOŠTĚNCI Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_311.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Hra riskuj pro opakování znalostí.
TÉMA : PLOŠTĚNCI ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Podříše: Mnohobuněční živočichové
PLOŠTĚNCI – ŽIVOČICHOVÉ S PLOCHÝM TĚLEM
Autor:Mgr.Alena Shánělová
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
Mnohobuněční živočichové Obr.1
Kmen: Ploštěnci.
Kmen: Ploštěnci mají zploštělé, oboustranně souměrné tělo
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Bezobratlí živočichové
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Mnohobuněční živočichové.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_635_KOŽNÍ SOUSTAVA Téma: VRSTVY KOŽNÍ SOUSTAVY,
ZEMĚ naše planeta Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti - CZ.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … Lidské t ě lo VY_32_INOVACE_7.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Opakování Ploštěnci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Smyslová ústrojí člověka
PLOŠTĚNCI [1] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
KMEN: PLOŠTĚNCI.
TRIBLASTICA (TROJVRSTEVNÍ)
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
Mužská pohlavní soustava. Anotace Prezentace je ur č ena pro žáky 8. ro č níku ZŠ Prezentace navazuje na kapitolu Hormonální soustava Heslovité pojmy.
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
Ploštěnci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ploštěnci – Plathelminthes 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
než začnete prohlížet prezentaci ...
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_28_ ploštěnci, hlísti
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kmen Ploštěnci.
MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Transkript prezentace:

PLOŠTĚNCI Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_311

Opakování Mají žahavci vyvinutou hlavovou část těla? Proč? Na jaké části těla mají žahavci smyslové orgány? Na jaké části těla má smyslové orgány většina živočichů?

STAVBA TĚLA PLOŠTĚNKY Nakreslete podle učebnice další soustavy hmatový lalok očka hlavová část 2.

tělo ploštěnců Nacházíme na jejich těle nějakou symetrii? Můžeme na jejich těle popsat určitou tělní část, kterou nemají žahavci, ale naopak mají vyvinutější živočichové? Tělo ploštěnců je dvoustranně souměrné. Z přední části těla se vyvinula hlavová část. 4.

Vnitřní ústrojí ploštěnců Tělo ploštěnců se skládá ze 3 vrstev: Povrch těla kryje pokožka. Pod ní se nachází svalová soustava, jež slouží k pohybu. Vnitřní tělní vrstvou je stěna slepé trávicí soustavy, která začíná ústním otvorem na břišní straně těla. 6.

Nervová soustava Jakým přídavným jménem jsme označovali nervovou soustavu žahavců? Co myslíte, liší se nervová soustava ploštěnců a žahavců? V čem a z jakého důvodu? V těle ploštěnců nacházíme provazcovitou nervovou soustavu. V hlavové části těla mají ploštěnci největší množství nervových buněk, tj. ústřední hlavovou uzlinu. 7.

Ploštěnka Žije v čisté vodě pod kameny v potocích a říčkách. Je to obojetník – je zároveň samičkou i samečkem. V případě poranění jí doroste poškozená část těla (regenerace). Ohrožuje ji znečištění vod. Druhy: ploštěnka mléčná, ploštěnka potoční. 8.

Tasemnice Je vnitřní cizopasník člověka. Žije v tenkém střevě. Měří až 10 metrů. Do lidského těla se dostává v syrovém nebo málo uvařeném mase jako boubel. Obal boubele se rozpouští účinkem trávicích šťáv. Tasemnice přijímá celým povrchem těla živiny v tenkém střevě hostitele. Druhy: tasemnice bezbranná, tasemnice dlouhočlenná. 9.

Tasemnice bezbranná Tasemnice uvnitř svého těla nepotřebuje většinu orgánových soustav, proto tyto soustavy vymizely. Potřebuje pouze rozmnožovací soustavu, jež je naopak velmi dobře vyvinuta. Tasemnice je podobně jako ploštěnka obojetník. Spolu se stolicí odcházejí i poslední tělní články tasemnice, v nichž se nachází oplozená vajíčka. Vajíčka se mohou při hnojení dostat na trávu a odtud při pastvě do těla skotu a odsud ve špatně uvařeném mase zpět do těla člověka. Které orgánové soustavy tasemnice vzhledem ke svému způsobu života potřebuje? Které nikoliv? Jak asi tasemnice člověku škodí? 10.

Opakování – popis těla ploštěnky 11.

Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikipedia.org. 1. HAECKEL, Ernst. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haeckel_Platodes.jpg. 5. MEADOWS, Dwayne. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pseudoceros_imitatus.jpg. 9. LUDWIG, Hubert. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vorderende_unbewaffneter_Bandwurm-drawing.jpg. 10. PATHO. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taenia_LifeCycle.gif. Všechny uveřejněné odkazy . Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org. 2., 11. NEUDECKER, Andreas. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dugesia_schematic.svg. 3. ALVARADO, Alejandro Sanchéz. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smed.jpg. 4. ZICA, Mateus. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FlatwormZICA.png. 6. VIZOSO, Dita. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Macrostomum_lignano.jpg. 7. NEUDECKER, Andreas. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dugesia_Anatomy_schematic.svg. 8. VÁZQUEZ, Eduard Solá. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dugesia_subtentaculata_1.jpg.