Proměny krajiny města Přerova v průběhu století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Navštivte hlavní město České republiky
Památky Unesco Česká republika.
Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
ZAJÍMAVÉ SNÍMKY z BRNA Rok 2014.
Naše město a škola Jakub Jakuba 9.C.  Vizovice jsou město v okrese Zlín ve Zlínskem kraji  Dominantou města je barokní zámek  jsou zde dvě trojúhelníková.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kostelec nad Černými lesy
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
SVITAVY.
Rumburk Rumburk je v Šluknovském výběžku. Je to nejdůležitější město ve Šluknovském výběžku. Sousedí se Starými Křečany,Varnsdorfem a Šluknovem.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Občanská výchova 6. ročník
Kultura.
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
Praha.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Brno.
Opava.
Pohled na město Zajímavosti města Smírčí kámen, Socha sv. Jana Křtitele s křížem, Opevněný kostel sv. Jana Křtitele, Městská radnice, Celkový pohled.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Architektonické a kulturní poklady
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)
Připravil Michal Kadlec Poloha Informace Zajímavosti Výlety Ubytování Závěr.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
Fotografie staré Prahy.
Putování po českých krajích.
FOTOGRAFIE 2017.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Svitavské památky – Langrova vila
Město a příměstské oblasti
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Svitavské památky– dům U Mouřenína
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
VÁNOCE v BRNĚ 2017.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Transkript prezentace:

Proměny krajiny města Přerova v průběhu století Témata prací jednotlivých skupin: Proměny krajiny města Přerova v průběhu století I. Shromáždění starších a novějších fotografií, obrázků…,které mají vztah ke krajině Přerova II. Pořízení fotografií totožných míst z historických obrázků III. Shromáždění textových informací o účelu existence daného místa IV. Dotazníkové šetření občanů a jejich subjektivní hodnocení změny krajiny V. Kartografická tvorba(informace z územního plánu) VI. Vytváření prezentací, propagačních letáků a webových stránek.

Palackého třída

Palackého třída Palackého třída – dům se sloupy stojí dodnes. Býval tam nápis Polotovary. Také domy s nápisem Vinárna Praha zde také zůstaly-dnes je zde železářství a domácí potřeby. Pravá strana se celá úplně změnila.

Mostní ulice

Mostní ulice Mostní ulice v pozadí se sokolovnou, v dnešní době zde pouze přibylo parkoviště. V budovách na levé straně jsou obchody.

Městský dům a kostel Sv. Vavřince

Městský dům a kostel Sv. Vavřince Okolí se změnilo, ale tyto dvě budovy vypadají stále stejně.

Městský dům Městský dům je střediskem kulturního a společenského života ve městě. Byl postaven v r. 1897 ve stylu pozdního historismu. Nachází se na náměstí T. G. Masaryka, proti historické budově radnice. V objektu je velký a malý sál, kavárna a restaurace. Kromě plesů, koncertů a divadelních představení zde zasedá městské zastupitelstvo a každoročně se na podzim koná mezinárodní setkání jazzových hudebníků – Československý jazzový festival.

Žerotínovo náměstí

Žerotínovo náměstí Budovy vpravo zde v současnosti nestojí, vystřídaly je paneláky. Pod kostelíkem je již také jiná budova.

Pivovar

Pivovar Pivovar vypadá pořád stejně, je v něm hospoda, jen komíny jsou jiné. A také mu přibyly sousední domy.

Náměstí T.G.M.

Náměstí T.G.M. Pohled na náměstí T.G.Masaryka, jenž je historickým a kulturním centrem města. Nachází se zde Městský Dům a radnice.

Tšponův hostinec

Tšponův hostinec V té budově už Tšponův hostinec není, je zde jen Taverna. Ve 20. letech byl však poměrně frekventovaným místem. Každou středu a pátek se na place před hostincem konaly trhy.

Horní náměstí

Horní náměstí Areál Horního nám. s goticko-renesančními a částečně barokními domy patří k historickému jádru města, které zůstalo nedotčeno rozsáhlou přestavbou. Nejvzácnější dům je tzv. Korvínský s číslem 31 se zachovalým renesančním portálem z roku 1570.Na náměstí stojí socha Jana Blahoslava, dílo Františka Bílka z roku 1923 a v jihovýchodním rohu se nachází kaple sv. Jiří ze 13. stol.

Zámek + Muzeum Komenského

Zámek + Muzeum Komenského Pozdně gotický zámek na Horním nám. s renesančními prvky, stojící na místě původního hradu, byl na zámek přestavěn v 60. letech 16. století a v letech 1596 – 1688 náležel Žerotínům. Město Přerov koupilo zámek v roce 1918 a přistoupilo se také k jeho důkladné obnově. V současné době v něm sídlí Muzeum Komenského.

Tyršův most

Tyršův most Tyršův most, který je v současné době nahrazen jen úzkou ocelovou lávkou pro pěší,byl roku 1903 postaven jako jeden z prvních betonových mostů vůbec (ing. Hrzán). Pravděpodobně jej stavěli italští mostaři podle francouzské školy. V roce 1932 byl pojmenován jako Tyršův most. Později (v roce 1945 ) jej fašisté vyhodili do povětří.

Komenského ulice

Komenského ulice Tato ulice se během let příliš nezměnila, dodnes stojí téměř všechny budovy. Staré fotografie dokumentují poklidnou atmosféru ulice ve 20. letech, kdy zde byla promenáda. Dnes však touto frekventovanou částí města denně projede spousta kamionů i aut.

Kozlovská ulice

Kozlovská ulice V minulosti byla úzkou dlážděnou uličkou s řadovými domky. Na místě dnešního supermarketu Albert stávala kdysi hospoda Pod Valy s letní zahrádkou a dokonce s kuželkářskou dráhou. Zkrátka jak můžeme vidět ve filmech kde jsou záběry hospod z "první republiky".

Budova nádraží

Budova nádraží Je stále stejná. Byla jen několikrát opravována fasáda a vestibul. Poslední rekonstrukce proběhla v nedávné době - v roce 2003.

Park Michalov

Park Michalov

Dům u bílého koníčka

Dům U Bílého koníčka Tento domeček stával kdysi údajně místo našeho Městského domu. Příliš mnoho informací jsme o něm bohužel nezjistili.

Ulice za mlýnem

Ulice za mlýnem Původní domy zde už nenajdete, ty které neustoupily jiným stavbám podlehly povodni v červenci 1997. Dnes na adrese „Za Mlýnem 1“ můžete nalézt jednu ze základních škol v Přerově.

Děkujeme Vám za pozornost!! Kvarta A