Studená válka v Evropě a ve světě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj politické mapy Evropy
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropa-jeden ze světadílů
EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Mgr. Iva Lulayová.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
Afrika, Asie.
Válka ve Vietnamu.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Korejská válka.
Pád komunistických režimů
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Studená válka.
Studená válka 1. fáze uč
Studená válka – 2. fáze uč
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Počátek studené války
Rozdělená Evropa.
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Karibská (kubánská) raketová krize
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Studená válka.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
STUDENÁ VÁLKA 1.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Digitální učební materiál:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
DĚJEPIS II. Světová válka
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
Karibská (kubánská) krize!
STUDENÁ VÁLKA 1.
Cesta ke studené válce v Evropě
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
Poválečné uspořádání uč
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Transkript prezentace:

Studená válka v Evropě a ve světě Prezentace se základními informacemi o období, podstatě, aktérech a následcích studené války Vypracoval: Mgr. Bernátek Ivan ZŠ Doctrina s.r.o.

Co to znamená studená válka?

Studená válka byla bojem mezi velmocemi, Sovětským svazem (SSSR) a Spojenými státy (USA). Ty ale nebojovaly armádami, snažily se jedna druhou porazit vlivem v politice, obchodu, kultuře, vědě a technice. Boj probíhal různě: Válčilo se v jiných zemích a obě velmoce podporovaly nějakou ze stran (Vietnam, Korea, Afgánistán) Soupeřilo se ve sportu (Olympijské hry) Soupeřilo se v dobývání vesmíru (vyslání Sputniku SSSR nebo přistání na měsíci provedené USA) Jednalo se i boj mezi myšlenkami kapitalismu a komunismu A bojovali i špioni a rozvědky obou stran A byly i jiné způsoby. Vymyslíte nějaké další?

V Evropě se soupeření projevilo mj. Vznikem „Železné opony“ Tento termín použil poprvé britský politik Winston Churchill (na obrázku vlevo) v roce 1946 Myslel tím, že Evropa je rozdělena na dvě části – jednu pod vlivem USA (Západ) a druhou pod vlivem SSSR (Východ), která byla od té západní oddělena ostnatými dráty, zdmi, minami a dalšími překážkami

Od studené války k skutečné Několikrát došlo k okamžiku, kdy z války mezi velmocemi skoro byla válka skutečná, dokonce atomová. Takovými momenty byly: Korejská válka (1950-1953) mezi Jižní Koreou, USA a OSN a Severní Koreou, SSSR a Čínou - dodnes neskončila vítězstvím ani jedné strany

Od studené války k skutečné Dalším momentem, kdy téměř došlo k třetí světové válce byla Kubánská krize v roce 1962. SSSR na ostrově Kuba umístil jaderné střely, které byly příliš blízko USA. Po blokádě Kuby Americkým loďstvem a dalších jednáních SSSR rakety stáhl.

Od studené války k skutečné Dalším známým konfliktem byla válka ve Vietnamu (1964-1975). V té bojovali proti komunistickému severu nejprve Francouzi, poté Američané. Ti válku prohráli politicky, i když ji vyhráli vojensky.

Od studené války k skutečné I Sovětský svaz měl svůj Vietnam. Stala se jím válka v Afghánistánu (1979-1989), kde bojoval SSSR proti povstalcům, Mudžáhedínům, které podporovaly USA. Válku SSSR prohrál. USA ale vytvořili nového nepřítele, ze kterého se pak stala.. Al – Kaidá.

Konec studené války Příčin konce studené války bylo více. Nejvýznamějšími byla dlouhodobá nespokojenost lidí na území kontrolovaném SSSR se životní úrovní, s nedodržováním lidských práv, vypuknutí série revolucí proti komunistům a celkově špatná ekonomika zemí východu. SSSR se doslova uzbrojil k smrti. Klíčovými událostmi byl pád Berlínské zdi, Sametová revoluce v ČSSR, působení hnutí Solidarita v Polsku a revoluce v Rumunsku, Maďarsku a jinde.

Následky studené války Jedním z výsledků studené války byl rozpad SSSR, následný chaos a hospodářské potíže mnoha zemí, které v něm byly či byly jeho spojenci. Překvapivě došlo i k snížení mezinárodní bezpečnostiv mnoha oblastech světa, v Evropě zase k velkému odzbrojení Došlo k vzestupu Číny, která se dnes stává velmocí Zmizelo ale ovlivňování zemí třetího světa velmocenskou politikou Dšlo k demokratizaci a zlepšení životní úrovně v mnoha zemích střední a východní Evropy Země, které byly kdysi protivníky se staly psojenci a významně se zapojily do mezinárodních struktur (OSN, MMF, G20 aj.)

Zdroje informací a obrazového a audiovizuálního materiálu Obrazové materiály - Mapa Evropy: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Cold_war_europe_military_alliances_map_en.png Berlínská zeď: http://www.bbc.co.uk/schools/gcsebitesize/history/mwh/ir2/berlinwallrev2.shtml B-52 http://www.centennialofflight.gov/essay/Air_Power/B52/AP37G3.htm Olympiáda http://www.ct24.cz/o-cem-se-mluvi/54438-studena-valka-nepustila-sportovce-na-olympijske-hry/video/1/ Churchill http://www.frohlich.eu/586573_item.php Korea (DMZ): http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/2541139/Inside-North-Korea.html Křižník Arleigh Burke: http://article.wn.com/view/2010/04/15/Pacific_Western_to_repay_Series_A_Promissory_Notes_l/ Vietnam http://en.wikipedia.org/wiki/File:VietnamMural.jpg Afghánistán http://en.wikipedia.org/wiki/Afghanistan Pád zdi http://www.propagandaposters.us/imagesofwar/index.php/2009/11/09/fall-of-the-berlin-wall-20-years/