Jiří z Poděbrad 1458 - 1471 Král dvojího lidu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

VY_32_INOVACE_15_Husitský král Jiří z Poděbrad
Doba poděbradská korunovace Ladislava Pohrobka
Jiří z Poděbrad.
JIŘÍ Z PODĚBRAD A JAGELLONSKÁ DYNASTIE (1437 – 1526)
VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
JIŘÍ Z PODĚBRAD husitský král (1420 – 1471).
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
„slepý král“ „král cizinec“
Vláda Jiřího z Poděbrad
DOBA JAGELLONSKÁ.
České země po husitských válkách
Husitská revoluce konec.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJiřík z Poděbrad Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jagellonci na českém trůně
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
VY_32_INOVACE_24-19 Jiří z Poděbrad Král dvojího lidu.
Pohusitská doba a doba poděbradská
Čechy po Lipanech Doba poděbradská
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jiří z Poděbrad Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA JIŘÍHO Z PODĚBRAD HODNĚ ŠTĚSTÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Doba jagellonská.
Jagellonci na českém trůně
Ludvík Jagellonský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Jagellonci 7. ročník.
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
doba Jiřího z Poděbrad a vláda jagellonců
Dějepis 7. ročník Doba Jiřího z Poděbrad.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_26_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Jiří z Poděbrad.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České království za Jagellonců Název sady: Pozdní středověk.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_13 TÉMA: Český stát.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HUSITSTVÍ.
Doba poděbradská.
Doba poděbradská a jagellonská
Druh učebního materiálu
Jiří z Poděbrad a Jagellonci
Obchodní akademie, Střední odborná škola
VY_32_INOVACE_Lul_I_20 Jiří z Poděbrad
Jiří z Poděbrad Petr Procházka
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Život po husitských válkách
Digitální učební materiál
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
zpracovaný v rámci projektu
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Transkript prezentace:

Jiří z Poděbrad 1458 - 1471 Král dvojího lidu

Jiříkovo dětství a mládí Jiří z Poděbrad, český král v letech 1458-1471, přichází na svět 23. dubna roku 1420 v Poděbradech jako nemanželský syn Viktorina z Poděbrad. Když je budoucímu králi sedm let, jeho otec umírá - za další tři roky pak zemře i Jiřího poručník pan Boček z Kunštátu a na Poděbradech a Jiří je dán na vychování k dalšímu poručníkovi, svému vzdálenému moravskému strýci Haraltu z Kunštátu. Jako čtrnáctiletý se Jiří účastní slavné bitvy u Lipan (na straně vítězné panské jednoty), v roce 1438 se pak začíná aktivně účastnit politického života tehdejších českých zemí - nejprve patří k utrakvistické straně Hynka Ptáčka z Pirknštejna, po Hynkově smrti v roce 1444 se stane jejím vůdcem (tzv. poděbradská strana).

Jiříkova cesta k moci V roce 1452 je Jiří z Poděbrad hlasy utrakvistů a katolíků zvolen zemským správcem, ve stejném roce se mu pak podaří přimět ke kapitulaci husitský Tábor. Od samého nástupu do svého úřadu se Jiří ujímá správy korunních důchodů a obsazuje zemské úřady. V postavení zemského správce zůstává Jiří z Poděbrad i poté, co je českým králem v srpnu 1453 zvolen třináctiletý Ladislav Pohrobek Když mladičký král v listopadu 1457 náhle umírá (pravděpodobně na akutní leukémii), je Jiří z Poděbrad rozhodnutím husitských i katolických stavů zvolen na Staroměstské radnici českým králem - korunován je pak v květnu 1458: před svojí korunovací skládá slib, že bude poslušen příkazů papežské stolice.

Předčasná smrt Ladislava Pohrobka ukončila jeho krátkou vládu (1453-1457)

Idealizovaný, avšak v hlavních rysech zprávám odpovídající pokus o portrét Jiříka z Poděbrad v Hasenburském kodexu

Vzácné období klidu V zemi vládl klid, jaký tu dlouho nebyl. Výroba i trh se konsolidovaly. Král už dřív obnovil chod zemských úřadů včetně soudů a register (registra = úřední seznam, soupis nemovitého majetku; jakási obdoba dnešních katastrálních úřadů), městské trhy se octly pod kontrolou. Úředníci prověřovali cejchy a zaváděli pořádek do systému měr a vah, rozvíjela se silniční i říční doprava, obchodní tepny s cizinou opět ožily (za ochrany příslušníků speciálních ozbrojených jednotek). Tento stát, doposud považovaný za sopku, o které se neví, kdy to v ní bouchne, nabídl svým obyvatelům nejenom mír, ale i dostatek levného zboží včetně podivuhodně laciných potravin.

Jiříkův postoj k náboženským rozdílnostem Přemýšlel Jiřík vůbec někdy o tom, která cesta ke spáse je ta pravá? Jestli ano, tak to nedával moc najevo. Rozdíl v přijímání pouhého těla Kristova, anebo těla i krve Kristovy, považoval za druhořadý problém. Všechno nasvědčuje tomu, že hledal spíš velmi pozemskou cestu do ráje. Ale věřícím český král byl, to určitě, jinak to ani nešlo - ale pod povrchem této středověké osobnosti se už tajilo cosi novověkého. Bylo to poznání, že je to práce, která vede k prosperitě, a snášenlivost - zase k míru.

Jiří z Poděbrad na dobové rytině

Hospodářská obroda „Pole kdysi v hustém trní nevzdělaná, ale pod naší ochranou častokráte zoraná, vydala bohatou žeň. Vinice, zanedbané kdysi od vinařů, již oplývají hojnou úrodou. Umělci a řemeslníci, kdysi s bídou zápasící, protože lidská chudoba nemohla jejich díla zaplatiti cenou důstojnou, nyní jsou stěží s to ukojiti pílí své práce choutky lidské. Obchodníci, krčmáři, krejčí i sluhové jak domácí, tak cizí hojným zaměstnáním poskytují takový výtěžek, že lze doufati, že se vkrátce vrátí staré časy, kdy horní podnikání rozšířilo své bohatství z Čech až do Říma." Takto po letech hodnotil začátek své vlády Jiří z Poděbrad. V moderním ekonomickém slovníku bychom mohli pro situaci Českého království pod vládou Jiříkovou najít hned několik případných termínů - kupříkladu konjunktura, oživení, hospodářský vzestup.

Strategie hospodářské obrody Obnova dolování stříbra v Kutné Hoře Mincovní reforma, ražba kvalitního pražského groše Nové výsady královským městům, podpora řemesel a obchodu Péče o bezpečnost obchodních cest Vojenské zákroky proti loupeživým rytířům - lapkům

Mincovní reforma Jiří se snažil čelit finančnímu úpadku novým mincovním zákonem. Zakázal vyvážet z Čech zlato a stříbro, znovu obnovil zákaz dovozu černých mincí (znehodnocené drobné mince, které neměly řádný obsah stříbra), a stanovil směnnou hodnotu jednoho groše v poměru ke zlatému rýnskému 1 ku 34. Zároveň hrozil všem padělatelům mince a ustanovil kontrolory mince ve městech.

Zahraniční politika Snaha o přátelské vztahy s evropskými státy 1462-1464 rytířské mírové poselstvo v čele s královým švagrem Lvem z Rožmitálu putuje Evropou s návrhem na vytvoření spolku křesťanských panovníků Evropy Původním cílem je společná obrana proti Turkům Koncepce mírové unie (zásada rovnoprávnosti členů, řešení sporů bez násilí, smírně, zajištění evropského míru) Předsednictví v tomto spolku nabídnuto francouzskému králi Snaha zabránit izolaci Čech v katolické Evropě, zajistit spojence, naklonit si cizí dvory, poznat západní Evropu a vyvracet pomluvy o barbarství husitů Návrh neuspěl – Jiří z Poděbrad o staletí předběhl svou dobu (princip OSN)

Jiříkovi nepřátelé Papež Pius II. (Eneas Silvius Piccolomini), zprvu příznivec, později osudový rival Jiřího z Poděbrad; roku 1462 ruší platnost basilejských kompaktát a tím vrhá zemi do nové fáze bojů o kalich Papež Pavel II. roku 1466 formálně prohlašuje Jiříka za kacíře zbaveného trůnu i majetku, vyhlašuje křížovou výpravu proti kališnickým Čechům Vnitřní opozice – tzv. zelenohorská jednota v čele se Zdeňkem ze Šternberka; odboj proti králi Uherský král Matyáš Korvín, bývalý Jiříkův zeť, vůdce křížové výpravy zahájené roku 1468

Boje s Matyášem Korvínem Matyáš roku 1468 obsazuje Moravu, Slezsko, obě Lužice Roku 1469 je Matyáš obklíčen u Vilémova na Českomoravské vysočině, nucen vzdát se, slibuje, že bude usilovat o smír Čechů s papežem na základě kompaktát Slib věrolomně porušen, nechává se v Olomouci zvolit katolickými pány českým králem, uznán je na Moravě, ve Slezsku a Lužici, českým sněmem odmítnut Uprostřed bojů (roku 1471) Jiří z Poděbrad náhle umírá, zříká se dynastických nároků pro svůj rod a nástupnictví nabízí synu polského krále Vladislavu Jagellonskému

Triumfující Jiří z Poděbrad a poražený Matyáš Korvín u Vilémova 1469 (obraz Mikoláše Alše)

Význam Jiřího z Poděbrad Jedna z největších osobností českých i evropských dějin Povýšil zájmy českého království nad své vlastní Pro katolickou Evropu zůstal husitským kacířem a povýšencem z „nízkého rodu“

Alfons Mucha: Jiří z Poděbrad